Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

Η επανάσταση της καλοσύνης στην πράξη

Μπορεί κανείς να γίνει αποδέκτης καλοσύνης πολλές φορές στη ζωή του.
Λίγες όμως απ' αυτές είναι ειλικρινείς, χωρίς δεύτερες σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού,
χωρίς απώτερο σκοπό, χωρίς σκοπιμότητα.
Το γεγονός που θα σας διηγηθώ, εκτυλίχθηκε μέσα σ' ένα Κυριακάτικο δρομολόγιο μισο-άδειου λεωφορείου γύρω στις 10 το πρωί.
Μια γυναίκα γύρω στα πενήντα, εμφανώς ταλαιπωρημένη, καθόταν στο προτελευταίο κάθισμα στο πίσω μέρος του λεωφορείου, είχε σκύψει και είχε ακουμπήσει το κεφάλι της πάνω στο παράθυρο, προφανώς για να μην κοιτάζουν οι υπόλοιποι επιβάτες τα μάτια της, που ήταν πρησμένα απ' το κλάμα και έτρεχαν ασταμάτητα. Ένα βουβό κλάμα που οι αιτίες που το προκάλεσαν φαινόταν να έχουν πολύ βαθιές ρίζες και οι λυγμοί που τράνταζαν το στήθος της, έδειχναν πως ο πόνος της ήταν μεγάλος.
Ένα κορίτσι γύρω στα είκοσι μπήκε μετά από τρεις στάσεις και κάθισε απέναντί της και διαγώνια στο τελευταίο κάθισμα. Παρατηρούσε την γυναίκα διακριτικά για αρκετή ώρα και δεν μιλούσε.
Το κορίτσι έδειχνε ανήσυχο. Δεν άντεξε, πήγε και κάθισε  στην άδεια θέση δίπλα στην γυναίκα. Άνοιξε την τσάντα του, έβγαλε ένα χαρτομάντιλο και άπλωσε το χέρι του στην κλαμένη γυναίκα και της το πρόσφερε.
Η γυναίκα το πήρε και ψέλλισε μέσα από λυγμούς " ευχαριστώ " κοιτάζοντας κατάματα το κορίτσι που της χαμογελούσε μ' ένα πλατύ χαμόγελο συμπαράστασης. 
-"Μην κλαίτε, μην στεναχωριέστε", είπε το κορίτσι. " Ότι κι αν έχετε, μπορούμε αν θέλετε να το συζητήσουμε. Δεν μπορεί, θα υπάρχει λύση."
-"Σ΄ευχαριστώ πολύ", είπε πάλι η γυναίκα χωρίς να βγαίνει η φωνή της απ' τους λυγμούς.
-"Στην επόμενη στάση θα κατέβω και υπάρχει ένα καφέ να καθίσουμε, αν θέλετε, να συζητήσουμε", πρότεινε το κορίτσι στη γυναίκα, απλώνοντας ταυτόχρονα το χέρι του και ακουμπώντας το στον ώμο της για να σταθεί επάνω του μήπως σταματήσει το τράνταγμα του λυγμού της. 
Η γυναίκα, με τα μάτια να τρέχουν σαν βρύσες, κάρφωσε τα κατακόκκινα μάτια της πάνω στα μάτια του κοριτσιού, χωρίς να μιλάει. 
Το κορίτσι σηκώθηκε όρθιο για να κατέβει στην επόμενη στάση και την παρότρυνε πάλι να πιουν τον καφέ που θα έκανε τον πόνο της γυναίκας πιο ελαφρύ. 
-"Σ΄ευχαριστώ κορίτσι μου για όλα, για το χαρτομάντιλο, για τα παρηγορητικά σου λόγια, για τον καφέ που δεν θα πιούμε... " είπε η γυναίκα κι έσφιξε για λίγο την παλάμη του ξένου κοριτσιού.
Το κορίτσι της ευχήθηκε να πάνε όλα καλά και κατέβηκε στην επόμενη στάση. 
Στάθηκε στο πεζοδρόμιο και κοίταζε τη γυναίκα  μέσα στα μάτια κουνώντας της το χέρι καθώς ξεμάκρυνε το λεωφορείο. 
Η γυναίκα, μέσα απ' το λεωφορείο, με μικρές κινήσεις του χεριού ανταπέδιδε το χαιρετισμό και τα χείλη της σχημάτιζαν το "ευχαριστώ" χωρίς  όμως να ακούγονται. 
Το λεωφορείο συνέχισε την πορεία του. 
Η γυναίκα σκούπισε τα δάκρυά της για τελευταία φορά, κι έπειτα σταμάτησε να κλαίει. 
Καμιά φορά ένα χαρτομάντιλο και μια πρόταση για έναν καφέ, που δεν έμελλε να τον πιουν ποτέ δυο άνθρωποι μαζί, αρκεί για να κλείσει μια στρόφιγγα  δακρύων. 
Ένας πόνος μπορεί να απαλύνει με ένα ζεστό χαμόγελο και ένα άγγιγμα στον ώμο... και μάλιστα από ένα ξένο κορίτσι.
Κάποιες φορές, κάποιος άγγελος απλώνει τις φτερούγες του για να αγκαλιάσει έναν πονεμένο, μέσα από έναν άνθρωπο και δίνει δύναμη με λίγα μόνο λόγια. 
Αρκετοί ήταν μέσα σ' εκείνο το λεωφορείο. Κάποιοι δεν είδαν τίποτα. Κάποιοι είδαν και αδιαφόρησαν και κάποιοι άλλοι πέθαιναν από περιέργεια να μάθουν τι συμβαίνει, χωρίς όμως να νοιάζονται στην ουσία.
Ένα  κορίτσι έκανε την επανάσταση της καλοσύνης  πράξη με μοναδικό όπλο την ευαίσθητη ψυχή του κι ένα χαρτομάντιλο. 


Η ιδέα για να γράψουμε με θέμα την "επανάσταση της καλοσύνης στην πράξη" 
ανήκει στην φίλη μας butterfly από το blog butterfly-butterflysworld.blogspot.gr
και συμμετέχουν σ' αυτήν το δικό μου και  τα παρακάτω blogs:

http://toapagio.blogspot.gr/της Μαρίας Κανελλάκη


28 σχόλια:

 1. Η νεολαία συνήθως είναι πιο αυθόρμητη στις εκδηλώσεις της, αυτό πολλές φορές είναι το φάρμακο για κάποιες λύσεις, έστω κι αν "δεν πιούμε μαζί έναν καφέ", αρκεί που μια γυναίκα κατάφερε να δει πως κάποιος τη νοιάστηκε, έστω κι αν ήταν ένα άγνωστο κορίτσι στο δρόμο... Καλό ξημέρωμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας συγκλονίστηκε από τον πόνο της άγνωστης για αυτήν γυναίκας και πρόσφερε ότι είχε στη ψυχή του ,ένα χαμόγελο ,μια γλυκιά κουβέντα ,ένα απλό χαρτομάντηλο ...και όμως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι και μάλιστα πολύ νέοι σε ηλικία .Αυτό είναι επανάσταση καλοσύνης και παράδειγμα για όλους ! Καλό ξημέρωμα Φλώρα μου !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γνωστές, άγνωστες δεν έχει και τόσο σημασία..
  Εκείνο που έχει πραγματικά σημασία θαρρώ πως είναι να μπορείς να είσαι άνθρωπος, δεν ξέρω αν σε μιά ανάλογη περίσταση θα ενεργούσα το ίδιο με το κορίτσι κι αυτό από ντροπή κι αμηχανία, ξέρω όμως ότι τουλάχιστον και σίγουρα δεν ανήκω στο μερίδιο εκείνο των ανθρώπων που απλά θα αναρωτιόμουν τι έχει καθαρά και μόνο από περιέργεια. Με συγκίνησες πολύ με το κειμενό σου, πολύ όμορφη η χειρονομία της μικρής!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μερικές φορές αρκεί μόνο αυτό! Να ξέρουμε οτι κάποιος ενδιαφέρεται και θέλει να μας βοηθήσει! Μετά, παίρνουμε την απόφαση να βοηθήσουμε μόνοι τον εαυτό μας!
  Καλό ξημέρωμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μια μικρή ιστορία, απλή, αληθινή. Θα ήταν χρησιμότατη σε ένα αναγνωστικό α΄ Δημοτικού μέχρι γ’ Λυκείου, χωρίς να έχει ανάγκη σχολιασμού ή εξηγήσεων. Έτσι, μια ανάγνωση και μόνο θα ήταν αρκετή για να εκπληρώσει το σκοπό της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μια ιστορία από όσες συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά που μας δείχνει πως υπάρχουν άνθρωποι αληθινοί!!
  Να είσαι καλά που τη μοιράστηκες μαζί μας!
  Φιλιά πολλά και καλή Κυριακή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Υπάρχουν και καλοί άνθρωποι, που μόνο με ένα τους χαμόγελο ή μια καλή κουβέντα, σου δίνουν κουράγιο σε δύσκολες στιγμές. Φιλάκια πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συγκινήθηκα,διαβάζοντάς τη!!!!Λίγο ακόμα και θα ΄βαζα κι εγώ τα κλάματα.
  Φιλάκια,Φλώρα μου και καλό μήνα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ένα ξαλάφρωμα ένιωσα με την εξέλιξη της ιστορίας σου Φλώρα μου. Έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων, αλλά λίγοι έχουν το θάρρος να παρέμβουν και να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Δεν αναφέρομαι στους αδιάφορους βέβαια. Συνήθως επικρατεί ο φόβος μήπως προσβάλουμε τον άλλο. Ανόητες σκέψεις που μας φρενάρουν απ' το να γινόμαστε άνθρωποι.
  Υπέροχη η ιστορία σου και παρακινητική για όλους μας. Εύχομαι να μη χρειαστεί, αλλά αν μου τύχει κάτι αντίστοιχο, θα θυμάμαι αυτό το μάθημα ανθρωπιάς που μας έκανες σήμερα.
  Φιλιά πολλά Φλώρα μου γλυκιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Συγκινήθηκα Φλώρα μου. Είναι παρήγορο που μερικές φορές ένα χέρι βοηθείας απλώνεται εκεί που όλα είναι μαύρα.
  Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ακόμα και μια "Καλημέρα" μπορεί να αλλάξει την μέρα κάποιου.... Μια τόσο όμορφη και άκρως διακριτική προσέγγιση πως να μην γλυκάνει τον πόνο του συνανθρώπου.... Χάρηκα την ανάγνωση... Και συμφωνώ με το Άρη πιο πάνω....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Φλωρα μου τι συγκινητικη ιστορια! Ακριβως ΑΥΤΟ ειναι η επανασταση της καλοσυνης στην πραξη! Η Μαρια με καλυψε απολυτα πιο πανω! Σε ευχαριστω για την ομορφη συμμετοχη!
  Φιλια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ενα χαρτομάντηλο, ένα χαμόγελο, ένα άγγιγμα τον ώμο, ένας παρηγορητικός λόγος αρκούν για να ξαλαφρώσουν τον πόνο να δώσουν το παρόν της ανθρωπιάς....Σ΄ευχαριστώ για την όμορφη ιστορία....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Καλησπέρα Φλώρα μου!! Μια ζεστή κι ανθρώπινη στιγμή στην καθημερινή μας λαίλαπα!! Είμαι αισιόδοξη και σίγουρη ότι συμβαίνουν τέτοιες όμορφες συναντήσεις γύρω μας συνέχεια!!!
  Πολλή συγκινητική η περιγραφή σου!!
  Σε φιλώ!! Καλή βδομάδα να χεις εύχομαι!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ενας άγνωστος άνθρωπος, κάποιες φορές, μπορεί να μας δώσει ό,τι χρειαζόμαστε.
  Ενα χαμόγελο, μια γλυκιά κουβέντα.....
  Πολύ όμορφη η περιγραφή σου Φλώρα μου!

  Φιλάκια πολλά:))!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Πολύ όμορφη και συγκινητική η ιστορία σου Φλώρα μου.
  Εγώ θα εστιάσω στην κοπέλα που η αυθόρμητη συμπαράσταση της σίγουρα της πρόσφερε ένα ανεκτίμητο ενθύμιο.Το ενθύμιο μιας ανθρώπινης πράξης που θα την κουβαλάει για πολύ καιρό μέσα της.
  Για να προσφέρεις πρέπει να έχεις μέσα σου τόσο πλούτο συναισθημάτων που να περισσεύουν και για τους άλλους.
  Πολλοί τα έχουμε, λίγοι τολμούμε να τα εκδηλώσουμε!
  Δυστυχώς!
  Τα φιλιά μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Το να μην ξεχνάμε την ανθρώπινη υπόστασή μας είναι, νομίζω, το πιο σημαντικό πράγμα! Μικρές πράξεις συμπαράστασης και εκδηλώσεις αγάπης δείχνουν το μεγαλείο της καρδιάς !!
  Να'σαι καλά, Φλώρα μου!! Καλή εβδομάδα να'χεις! Φιλιά !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Τι όμορφα που τα έγραψες!
  Φιλάκια ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Φλωρα μου απο τα καλυτερα που εχω διαβασει και εχω ζησει μεχρι στριγμης. Συγκινηθηκα πολυ! Να εχεις μια ομορφη εβδομαδα! Και ευτυχως που υπαρχουν ακομη ανθρωποι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Υπάρχει ελπίδα εκεί έξω. Αχνοφέγγει μέσα στις καρδιές των νέων παιδιών. Για μένα είναι το πιο ευχάριστο που διάβασα. Οξύμωρο αυτό που γράφω, όμως όταν διάβασα για την ευαισθησία της μικρής κοπέλας αισθάνθηκα, ότι τίποτε δεν έχει χαθεί. Τα παιδιά μας έχουν δύναμη, μπορούν να μας δώσουν λύσεις με την αγάπη..... Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες αυτό το γεγονός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Ναι υπάρχουν άνθρωποι που συναντάμε εκεί έξω που κάνουν την επανάσταση της καλοσύνης στην πράξη με μόνο κυρίαρχο στοιχείο, την τέχνη της καρδιάς τους!!! Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Μπράβο στο κορίτσι για την ευαισθησία του και μπράβο και σε εσένα που μας μετέφερες αυτό το περιστατικό.
  Φιλάκια πολλά, καλή εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Κάποιες φορές, κάποιος άγγελος απλώνει τις φτερούγες του για να αγκαλιάσει έναν πονεμένο, μέσα από έναν άνθρωπο και δίνει δύναμη με λίγα μόνο λόγια. .....
  Μου έχει τύχει κι εμένα ένας τέτοιος άγγελος!
  Κι ύστερα λένε ότι δεν υπάρχουν θαύματα στη γη....

  Σε ευχαριστούμε πασταφλωρίτσα μου ♥
  Καλή εβδομάδα ! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Λίγες γραμμές με σύμβολα κι έρχεται η καρδιά και λιγώνει από τη γλύκα και το νοιάξιμο!!!!!!
  Καλή σου μέρα, λουλουδοκόριτσο!!!
  Φιλιά πολλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Υπάρχουν και καλοί άνθρωποι εννοείται!Απλά μας έχουν κατακλύσει οι κακές ειδήσεις!Πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Το πιο απλό, μα συνάμα μεγαλειώδες, μάθημα για το ότι ο άνθρωπος είναι ικανός και για τ' άλλα, τα μεγάλα.
  Υπέροχη εξιστόρηση, Φλώρα μου. Σε υπερ-ευχαριστούμε!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Υπέροχη ιστορία! Παράδειγμα προς μίμηση το κορίτσι αυτό!
  Ευχαριστούμε Φλώρα μας για την αφήγηση σου!
  Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή