Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013

Μόλις έσμιξε το αμύγδαλο με το μανταρίνι....

Ο ουρανίσκος γέμισε γεύση και άρωμα λεπτό, διακριτικό, υπέροχο. 
'Ενα μικρό γλυκάκι φτιαγμένο με φλούδες μανταρινιού και αμύγδαλο ιδιαίτερα εύκολο στην εκτέλεση, για να προσφέρετε στους αγαπημένους σας και να μείνει αξέχαστη η γεύση του, το άρωμά του  και η νοικοκυροσύνη σας.

Φοντάν αμυγδάλου και μανταρινιού
Υλικά για 50 - 60 κομμάτια

500 γραμμάρια αμύγδαλο χωρίς τη φλούδα
300 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 φλυτζάνι φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
φλούδες από 8 μανταρίνια 
λίγη επιπλέον ζάχαρη για επικάλυψη

Εκτέλεση

α) ξεπικρίζουμε τις φλούδες μανταρινιού ως εξής:
  • Μέσα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε τις φλούδες μανταρινιού για 5 λεπτά. 
  • Αδειάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές την ίδια διαδικασία. 
  • Στο σημείο αυτό οι φλούδες του μανταρινιού έχουν ήδη ξεπικρίσει και τις στίβουμε με τα χέρια καλά για να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία.
  • Τις βάζουμε στο multi και γίνονται ομοιόμορφος πολτός. 

β)κάνουμε σκόνη το αμύγδαλο ως εξής:
  • Ρίχνουμε  στο mixer (με το εξάρτημα των μαχαιριών) ή στο blender τα αμύγδαλα μαζί με τη ζάχαρη και δουλεύουμε για αρκετή ώρα μέχρι να γίνουν σκόνη. (Μην παραλείψετε τη ζάχαρη γιατί δεν θα έχετε καλό αποτέλεσμα. Η ζάχαρη βοηθάει στην κοπή του αμυγδάλου). 
  • Αφού το αμύγδαλο έχει γίνει σκόνη αλλάζουμε εξάρτημα στο mixer και βάζουμε τον αναδευτήρα σκληρής ζύμης ή κάνουμε τη διαδικασία με τα χέρια σε μια λεκάνη.
  • Ανακατεύουμε την αμυγδαλόσκονη με τη φρυγανιά και τα πολτοποιημένα μανταρίνια και παίρνουμε ένα αρκετά σφιχτό πολτό. 

Πλάθουμε σε μπαλάκια σαν μικρά κεφτεδάκια, φορώντας γάντια μιας χρήσης (γιατί το μείγμα κολλάει πάνω στα χέρια).
Κυλάμε τα μπαλάκια μέσα σε ένα μπωλ με ζάχαρη κρυσταλλική για να καλυφθούν γύρω - γύρω.
Αφήνουμε τα μπαλάκια σ' ένα δίσκο για 2 ώρες και τα ξαναπερνάμε μέσα από κρυσταλλική ζάχαρη.
Τα βάζουμε μέσα στα ειδικά χαρτάκια και είναι έτοιμα να τα φάμε ή να τα προσφέρουμε.

Καλή σας επιτυχία 




KAI MHM ΞΕΧΝΑΤΕ 
 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΒΡΑΔΥ 
ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ
ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΤΟΥ 4ΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΜΑΣ 
"ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ"
ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ BLOG 
"Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ"
ΤΗΣ ΦΙΛΗΣ ΜΑΣ @iris.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΕΚΕΙ

17 σχόλια:

  1. Πώ πώ, Φλώρα, με ξεσήκωσες! Τα μανταρίνια μας είναι ακόμη λίγο ξυνούτσικα, αλλά θα κόψω μερικά για τις φλούδες τους, μόνο και μόνο για να φτιάξω τα ωραία σου 'φοντάν' (έτσι δεν τα έλεγαν οι μαμάδες μας?). Νά'σαι καλά για την συνταγή και τις οδηγίες.
    Τα φιλιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα πρόσεξα ότι τα έλεγες ήδη φοντάν!!!! χαχα. Και έτσι είναι το σωστό, παρ'όλο που δεν έχουν γλάσσο από πάνω.

      Διαγραφή
  2. Είναι όντως ένα καταπληκτικό φοντάν.... το φτιάχνω κι εγώ και εάν βρω μανταρινάκια πολύ πολύ μικρά και χωρίς κουκούτσι τα βράζω ολόκληρα όχι μόνο τη φλούδα, απλά μπορεί να μου πάρει λίγο αμύγδαλο πάρα πάνω ή λίγο φρυγανιά επί πλέον ... είναι πάντως πολύ ωραία !!!! Καλό βράδυ !!! Φιλιά !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημερα, καλες γιορτες.....
    ακουγεται καλο γλυκο...... καλη μας ορεξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσύ θα μας τρελάνεις!! Αυτό το γλυκό πολύ θα ήθελα να το δοκίμαζα! Καλημέρες και φιλάκια Φλωρούκο! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύκολο ακούγεται και νοστιμότατο. Από πάνω αντί για κρυσταλλική ζάχαρη τι άλλο πάει; Ινδοκάρυδο. τρούφα σοκολάτας , ζάχαρη άχνη; πούδρα αμυγδάλου; Για να κάνω ποικιλία.
    Μάλλον με έβγαλες από τη σκέψη τι πρώτο κέρασμα να προσφέρω στη γιορτή μου!!!
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nομίζω πως ότι άλλο κι αν βάλεις εκτός από ζάχαρη καστανή ή αμύγδαλο, θα επηρεάσει τη λεπτή γεύση και άρωμα του γλυκού. Αν θέλεις να τα στολίσεις περισσότερο βάλε ένα ολόκληρο αμύγδαλο στο πάνω μέρος τους.

      Διαγραφή
  6. Υπέροχο γλυκάκι , Φλώρα μου !!!!! Και πολύ γρήγορη συνταγή !!!!
    Καλή σου μέρα !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να σου πω κάτι, τις τελευταίες μέρες τι γίνεται, επίτηδες το κάνεις θα γίνουμε τεράστιες βρε κορίτσι!!!
    Και δεν έχουμε και πολλά περιθώρια!
    Τα φιλιά μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Φλώρα μου
    Είναι υπέροχα...τα φτιάχνω και εγώ.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αααααα Φλώρα μου μπραβο για την πεντανόστιμη συνταγή του φονταν.. θα ειναι πολύ ωραιο κερασμα για μετά το τραπέζωμα..χι.χι. σίγουρα θα το δοκιμασω.... να εισαι καλά και να περάσεις τα ωραιότερα σου Χριστούγεννα.........μεχρι την Πρωτοχρονια θα τα ξαναπούμε σίγουρα.. φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. υπεροχο!!!!
    πεινασα!
    χαχαχα
    καλο μεσημερι καλη μου φιλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ομολογώ ότι θα αντισταθώ και σ΄αυτήν την συνταγή , μου αρέσει το μανταρίνι .
    Ευχαριστούμε Φλώρα μου για τις αναλυτικές οδηγίες
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φλώρα μου τι νοστιμιές είναι αυτές και πανεύκολο! Πάω για μανταρίνια1 Φιλάκια και καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όμορφη συνταγή
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το μανταρίνι μου αρέσει πολύ, οπότε θα το δοκιμάσω!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ουάου φαίνεται υπέροχο!
    Για φέτος βέβαια νομίζω πως έκλεισα με τα γιορτινά μιας και για πρώτη φορά έφτιαξα μελομακάρονα και χριστουγεννιάτικα μπισκότα :-)
    Οπότε με βλέπω να την κάνω λίγο αργότερα :-)
    Πολλά φιλιά Φλώρα μου κ Χρόνια Πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή