Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Η φίλη μου η Σοφούλα.


Η Σοφούλα είναι ένα υπέροχο μελαχρινό κορίτσι με φυσικές μαύρες μπούκλες γύρω απ' το πρόσωπό της.
Η Σοφούλα μεγαλώνει ηλικιακά, χωρίς όμως να μεγαλώνει  ταυτόχρονα η αθώα της ψυχή αλλά και το σώμα της,  που μοιάζει με μιας μικροσκοπικής πεταχτής έφηβης.

Την γνώρισα στη δουλειά μου. 
Δούλευε σε άλλο τμήμα και πολλές φορές τα λέγαμε.
Είχε πάντα ένα κέφι αυτό το κορίτσι και μπορούσε να σου φτιάξει τη μέρα. Χωρίς να γίνεται κλόουν, έβρισκε πάντα τις κατάλληλες λέξεις για να σου ανεβάσει τη διάθεση.
Και να πεις πως στη ζωή της πήγαιναν όλα ρόδινα; 
Καμία σχέση.

Το κορίτσι αυτό είχε γνωρίσει κάποιον και είχαν παντρευτεί. 
Κατά τη δική μου άποψη, εκείνος την είχε γνωρίσει και την άρπαξε να μην του την πάρει κανένας άλλος. Γιατί η Σοφούλα ήταν και είναι σκέτο διαμάντι.
Είχε όλα όσα δεν είχε εκείνος. Με λίγα λόγια  ήταν αυθόρμητη, καλοσυνάτη, συντρέχτρα και γενικά είχε μεγάλη καρδιά. 
Εκείνος ήταν κλειστός τύπος, τσιγκούνης στην τσέπη αλλά και τα αισθήματα, δύσκολος και δύστροπος άνθρωπος. Υπολόγιζε και την καλημέρα που θα έλεγε, ενώ η Σοφούλα άδειαζε τις τσέπες και την ψυχή της για τους άλλους. 
Έτσι για την ιστορία θα σας πω ότι εκείνος ήταν Καρδιτσιώτης με όλα τα μείον ενός Καρδιτσιώτη και η Σοφούλα εξωστρεφής και χαρούμενη νησιώτισσα.

Η Σοφούλα έμεινε έγκυος και απέκτησε ένα γλυκύτατο κοριτσάκι. 
Προσπάθησε για κάμποσα χρόνια να τον κάνει άνθρωπο... αλλά ο άνθρωπος δεν αλλάζει εύκολα.
Έκανε μεγάλη υπομονή μαζί του μέχρι που στο τέλος ήρθε το διαζύγιο.
Παρά το διαζύγιο, η Σοφούλα προσπαθούσε για εκείνον, τον πόναγε.
Ερχόταν Χριστούγεννα, έστελνε το παιδί γεμάτο δώρα στον μπαμπά του, στη γιαγιά του, στους συγγενείς απ' τη μεριά του πατέρα του. Δεν ξέχναγε γιορτές τους, γενέθλια, εξακολουθούσε να τους τιμάει για χάρη του παιδιού της. Το κοριτσάκι πήγαινε να τους δει και πάντα  γύριζε πίσω χωρίς μια σοκολάτα από πλευράς τους. 
Βέβαια η τσέπη της Σοφούλας ήταν πάντα άδεια και η πιστωτική της κάρτα πάντα ξέχειλη.
Και τα βάσανα της Σοφούλας δεν είχαν τελειωμό. 
Μέσα απ' αυτό το γάμο και το διαζύγιο απέκτησε κρίσεις πανικού, που πάσχιζε να τις καταλαγιάσει και να συμβιώσει μαζί τους. 
Παράλληλα, οι γονείς της ανακάλυψαν ότι ο μικρός αδελφός της έμπλεξε με ναρκωτικά και αναγκάστηκαν να τον πάρουν να φύγουν για το νησί για να τον αποτραβήξουν από τις κακές παρέες. 
Οι άνθρωποι όμως δεν ήταν εύποροι. Ο μπαμπάς της ήταν συνταξιούχος και η μαμά της, για να βοηθήσει στα έξοδα, καθάριζε τα γραφεία μιας εταιρείας κάθε απόγευμα. 
Όταν λοιπόν έφυγαν για το νησί οι γονείς της Σοφούλας, εκείνη κράτησε τη δουλειά της μαμάς της και καθάριζε εκείνη τα γραφεία της εταιρείας, αφού έληγε το ωράριο της δικής της εργασίας,  για να στέλνει στη μαμά της τα χρήματα, που τα είχε ανάγκη.
Το παιδί όταν σχόλαγε απ' το σχολείο το έπαιρνε μια γειτόνισσα και το κράταγε μέχρι να γυρίσει η Σοφούλα. Για να ευχαριστήσει τη γειτόνισσα και να της ανταποδώσει τη χάρη, η Σοφούλα  τη βοήθαγε σε ότι χρειαζόταν εκείνη, από καθάρισμα μέχρι ψώνια και της αγόραζε ένα σωρό δώρα.

Η Σοφούλα κάθε πρωί αργούσε περίπου 10 λεπτά στη δουλειά γιατί έπρεπε να δώσει το παιδί στο σχολικό και μονίμως την κατσάδιαζε ο διευθυντής μόλις πατούσε το πόδι της στην Υπηρεσία. Εκείνη αντιθέτως πάντα με τον καλύτερο τρόπο τον καλημέριζε και ζήταγε συγνώμη. 
Όταν εκείνος είχε σπάσει το πόδι του, όλη η Υπηρεσία πανηγύριζε που γλίτωσε απ' την αυστηρότητά του ενώ η Σοφούλα  κάθε μέρα ρώταγε αν μάθαμε νέα για την υγεία του, αν συνήλθε και αν θα αναρρώσει πλήρως.
Έτσι ήταν η Σοφούλα. Είχε αγάπη για όλους και ήταν ιδιαίτερα φιλότιμη.
Αν της έλεγες πως  σου άρεσε το τυρί που σου πρόσφερε από το κολατσιό της, την ίδια μέρα θα παράγγελνε στο νησί, να της στείλει ο μπαμπάς της ένα ολόκληρο κεφάλι για να στο φέρει δώρο. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι μια μέρα πήγε στο σπίτι μιας συναδέλφου με ένα κατσίκι στο χέρι, γιατί είχε γίνει συζήτηση στο γραφείο πως τα κατσίκια του νησιού της ήταν ιδιαίτερα νόστιμα και η συνάδελφος είχε εκδηλώσει την επιθυμία να βρει που πουλάνε τέτοια κατσίκια στην Αθήνα για να αγοράσει.
Με τη Σοφούλα ήρθαμε πιο κοντά όταν ζήτησα να την φέρουν στο γραφείο μου, κυρίως γιατί το γραφείο είχε ανάγκη από φιλότιμο υπάλληλο αλλά και από την καλοσύνη της και τον ανοιχτό της χαρακτήρα. 
Είναι πολύτιμος ένας τέτοιος άνθρωπος όπου και να βρεθεί. 

Το περιστατικό, που θα σας διηγηθώ, έγινε όταν η Σοφούλα ήταν στο ίδιο γραφείο με μένα και καθόμαστε σε διπλανά γραφεία. 
Παραμονές Πάσχα, η Σοφούλα θα έστελνε το παιδί μαζί με τον μπαμπά του στην Καρδίτσα στη γιαγιά του και όπως πάντα ήθελε να ψωνίσει για όλους εκεί.Πήρε μια 2ωρη άδεια και πήγε στα μαγαζιά να ψωνίσει. 
Είχε αποφασίσει να αγοράσει και στον πρώην άντρα της  δώρο παντελόνι, πουκάμισο και μπουφάν για να  πάει περιποιημένος στην Καρδίτσα. 
Εκείνος βέβαια ποτέ δεν είχε κάνει κάποια κίνηση να τη βοηθήσει ή να κάνει κάποιο δώρο στο παιδί, εκτός από τη διατροφή που έδινε.
Με δίχως φράγκο μες στην τσέπη και χωρίς σκοπό να αγοράσει για την ίδια τίποτα,  αποφάσισε να τα βάλει κι αυτά στην πιστωτική κάρτα. 
Αφού λοιπόν ψώνισε για όλους, η Σοφούλα γέμισε και τα δυο της χέρια τσάντες και πήρε το δρόμο της επιστροφής προς το γραφείο. 
Όπως κατέβαινε τη δεξιά πλευρά της Ακαδημίας καταφορτωμένη, βλέπει από μακριά έναν ηλικιωμένο άνθρωπο να ανεβαίνει στηριζόμενος σε ένα Π και κρατώντας ένα πλαστικό ποτηράκι στο δεξί χέρι, που στηριζόταν πάνω στο Π. 
Η Σοφούλα χωρίς να σκεφτεί καθόλου, πονόψυχη όπως ήταν για όλους, αφήνει τις τσάντες στο πεζοδρόμιο, ανοίγει το πορτοφόλι της και βγάζει ένα 2ευρω.
Ξαναπιάνει τις τσάντες και κατευθύνεται προς τον άνθρωπο, ο οποίος έμοιαζε βρώμικος και απεριποίητος, και μόλις φτάνει κοντά του ρίχνει το 2ευρω μέσα στο πλαστικό ποτηράκι.
Και τότε γίνεται ο χαμός. 
Διότι ο άνθρωπος δεν είχε καμία σχέση με ζητιάνο. Απλώς είχε αγοράσει ένα ποτηράκι καφέ και τον έπινε σιγά-σιγά ανηφορίζοντας την Ακαδημίας.
Πέφτει το κέρμα μέσα στο ποτηράκι, κάνει σπλατσ...,   πιτσιλίζεται ο άνθρωπος με τον καφέ και αρχίζει να την βρίζει. 
Η Σοφούλα ξαφνιάζεται, ζητάει συγνώμη, προσπαθεί να τον ηρεμήσει λέγοντάς του ότι θα του αγοράσει άλλο καφέ και θα του πληρώσει τα λεφτά για να δώσει στο καθαριστήριο τα ρούχα του ενώ παράλληλα είχαν σταματήσει οι πεζοί και γέλαγαν με το συμβάν. 
Όταν γύρισε η Σοφούλα και μας το διηγήθηκε, πέσαμε κάτω ξεροί από τα γέλια...

Η Σοφούλα έχει μείνει μέσα στην καρδιά μου σαν παράδειγμα του πιο καλόκαρδου  και φιλότιμου ανθρώπου που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. 
Έχει ανάγκη ο κόσμος μας από τέτοιους ανθρώπους. 
Έχουμε όλοι ανάγκη από τέτοια παραδείγματα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. 

Η Σοφούλα παρόλες τις δυσκολίες της, άντεξε, μεγάλωσε την κορούλα της και τώρα το κορίτσι της είναι μια γλυκειά φοιτητριούλα που προσπαθεί κι εκείνη  απεγνωσμένα να διορθώσει το  μεγάλο  ελάττωμα της μαμάς της να δίνει και να δίνεται... 

51 σχόλια:

 1. Βρε γλυκό μου Φλωράνς, αυτή η Σοφούλα, μπορεί να' ρχεται σε παρακαλώ κάθε μέρα στη δικιά μου δουλειά; Δεν θέλω τίποτα να κάνει, παρά μόνο να κάθεται δίπλα μου και να μου στέλνει την θετική της ενέργεια. Δεν μπορώ να πηγαίνω πια σ' αυτήν τη δουλειά, είναι άθλιοι όλοι τους κι εγώ έχω γονατίσει ψυχολογικά.. (Η ιστορία με τον καφέ πολύ αστεία! χαχαχα! Η γλυκούλα μου η Σοφούλα...)
  Φιλάκια Σαββατιάτικα! ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Mακάρι να υπήρχε μια Σοφούλα σε κάθε δουλειά...
   Θα ήταν σαν το καλό πνεύμα, τη νεραϊδούλα που με το ραβδάκι της φέρνει χαρά...
   Φιλιά.

   Διαγραφή
 2. Τι υπεροχςο ανθρωπος αυτη η Σοφια! Ποσο χρειαζομαστε τετοιους ανθρωπους.
  Το να δινεις και να δινεσαι δεν ειναι ελαττωμα, ειναι ευλογια.
  Ουτε η κορη της ουτε κανενας ας μην προσπαθησει να την αλλαξει. Ας προσπαθησουμε αντιθετα ολοι να της μοιασουμε λιγακι!
  Καλο ΣΚ!

  Υ.Γ. Ειχα αφησει περαστικα στην κατω αναρτηση αλλα χαθηκαν...Περαστικα λοιπον!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για τα περαστικά καλή μου butterfly...
   Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα.

   Διαγραφή
 3. Μπράβο Φλώρα μου που ανέδειξες την καλοσύνη της φίλης σου. Τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν. Νομίζω όμως απ' όλα αυτά που γράφεις κατά καιρούς ότι και εσύ δεν διαφέρεις ως προς την δοτικότητα από την φίλη σου.
  Καλό Σαββατοκύριακο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όσο κι αν προσπαθώ να πάρω στοιχεία της Σοφούλας,
   μία είναι η Σοφούλα κι όμοιά της δεν υπάρχει...
   Φιλιά πολλά.

   Διαγραφή
 4. Πολύ όμορφος άνθρωπος η Σοφούλα
  Φιλάκια ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η Σοφούλα και κάθε (Σοφ)-ούλα ή κάθε (Σπυρ)-άκος γίνονται τα θύματα των άλλων... Όχι πως δεν το καταλαβαίνουν... Χαζοί δεν είναι... Όμως έτσι νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Εκείνοι πράττουν αυτό που πρέπει, χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα. Αν έρθει τόσο το καλύτερο. Μα η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι η καθαρή ματιά στον καθρέφτη κι ο "ύπνος δικαίου"... Έτσι ήταν η μανούλα μου... Εκείνη για όλους! Και το πέρασε και σε μένα... Άτιμο γονίδιο... Αλλά όποιο κι αν είναι το τίμημα του να είσαι έτσι, δεν θα 'θελα να το χάσω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ νομίζω πως αν αλλάξουν τέτοιοι άνθρωποι θα χαλάσει ακόμη περισσότερο ο κόσμος μας. Μέσα στην τόση καλοσύνη ισορροπούν αυτοί ισορροπούμε και οι υπόλοιποι.
   Είσαι τυχερός που είχες τέτοια μανούλα... και επιτέλους ας περάσει το καλό γονίδιο στις επόμενες γενιές... γιατί να το βλέπουμε σαν μικρόβιο....

   Διαγραφή
 6. Υπέροχη ανάρτηση, υπέροχα τα λόγια που βρήκες για εκείνη, δικαιώνουν όλες τις Σοφούλες και όλους τους Σοφούληδες του κόσμου... Εύγε σου για την ανάδειξή της με τόσο όμορφο τρόπο. Αν σε διαβάσει θα συγκινηθεί τόσο που θα νιώσει ότι αξίζει να μείνει έτσι τουλάχιστον για άλλη μια ζωή... Αν σε διαβάσει μακάρι να φτάσει σ' αυτό το σχόλιό μου γιατί εδώ θέλω να της αφήσω μια αγκαλιά κι ένα φιλί σεβασμού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ζωή απομακρύνει τους ανθρώπους, και με τη Σοφούλα τηλεφωνιόμαστε πια μια δυο φορές το χρόνο και τα λέμε.
   Δεν θα ήθελα να το διαβάσει... θα κοκκίνιζε, θα ένιωθε άβολα και θα με μάλωνε...
   Την αγκαλιά και το φιλί σεβασμού όταν θα μιλήσουμε θα της τα δώσω εγώ.

   Διαγραφή
 7. Καλημέρα Φλώρα μου τι ωραία περιγράφεις τη φίλη σου τη Σοφούλα. Με λόγια απλά και αληθινά και χαίρομαι που την έχεις φίλη και μας την περιγράφεις. Ετσι είναι οι άνθρωποι , έτσι καλοσυνάτοι , έστω και αν το εκμεταλλεύονται , δεν πειράζει . Οτι δίνεις το χαίρεσαι πιο πολύ απο ότι σου χαρίζουν. Ετσι θα είναι πάντα με την ψυχή της γεμάτη.Η πρώτη όμορφη είδηση της ημέρας.
  ΦΙΛΆΚΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πράγματι σήμερα μετά απ'αυτήν την ανάρτηση και όσο γράφω γι' αυτήν ένα χαμόγελο είναι στο πρόσωπό μου χωρίς να μπορεί να σβήσει.
   Και η αιτία είναι η Σοφούλα...

   Διαγραφή
 8. Ελάττωμα το να δίνεις και να δίνεσαι! Πληγώνει!
  Μα σαν τη Σοφούλα μυαλό δεν θα βάλουν οι άνθρωποι που αγαπούν!
  Κι ας την πατούν!
  Πάνω σε αυτούς θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε...........
  Φιλιά Φλωρούκο μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστά Αριστέα μου. Ελάττωμα για τον ίδιο τον άνθρωπο που δίνει και δίνεται... για τους γύρω του ευλογία... μελισσούλα που πετάει και δίνει ζωή και χαρά...
   Φιλιά Αριστέα μου.

   Διαγραφή
 9. Ξέρεις Φλώρα μου, μερικές φορές διαβάζουμε προσωπικά μας βιώματα μέσα στις ιστορίες άλλων. Τυχαίο; Ίσως... Χρήσιμο όμως,γιατί αντιλαμβανόμαστε πως ο δρόμος ζωής που επιλέγουμε, δεν είναι μοναχικός. Είναι πολλές "Σοφούλες" τριγύρω μας, να μας συντροφεύουν και να επιβεβαιώνουν το μεγαλείο του ανθρώπου.

  Συγκίνηση κι ένα δυνατό "Μπράβο!" που μας τη γνώρισες!
  Κι αν κάποιοι διαθέτουν "καρδίτσα", οφείλουν την ύπαρξή τους σ' αυτούς που έχουν μια μεγάλη Καρδιά, που χωράει μέσα τους πάντες.
  Ελάττωμα; Ευλογία θα το έλεγα εγώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πόσο όμορφα κόλλησες την Καρδίτσα με την καρδίτσα...
   Καρδιά τεράστια όχι μεγάλη και πράγματι ευλογία κάθε τέτοια Σοφούλα που κινείται ανάμεσά μας.
   Μαρία μου το κάθε σχόλιό σου είναι ένα μάθημα που πολύ μου αρέσει να διαβάζω και να ξαναδιαβάζω...
   Φιλιά πολλά.

   Διαγραφή
 10. Όμορφη η περιγραφή της Σοφούλας! Καλοσυνάτη και χαρούμενη,παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Να'ναι καλά και να χαίρεται το κοριτσάκι της. Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πιστεύω ότι η Σοφούλα είναι καλά, γιατί είναι καλά με τις πράξεις της και τον εαυτό της κι αυτό φτάνει...

   Διαγραφή
 11. Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος εισαι...Δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι η καλή και ευαίσθητη μας Φλώρα θα έχει φίλες με αυτά τα χαρακτηριστικά..συνήθως οι καλοί άνθρωποι την παθαίνουν...τόσο καλόψυχη αυτή , της έτυχε ο συγκεκριμενος και τα συγκεκριμένα βάσανα στη ζωή της...ευτυχώς ο Θεός της έστειλε ένα καλό παιδί που την νοιάζεται...Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας την γνωριμία σου, την φίλη σου και όλα τα άλλα
  Ομως φαντάσου πόσο καλόψυχη είναι για να συνεχίζει να νοιάζεται τον πρώην άντρα της...Φιλούθκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς σε μια ανάρτηση μπορείς να βάλεις μόνο τα πολύ χαρακτηριστικά για να σκιαγραφήσεις έναν άνθρωπο...
   Σε διαβεβαιώ ότι τα μικρά και καθημερινά της είναι αυτά που την κάνουν μοναδικά καλό παιδί... και άνθρωπο.
   Φιλιά

   Διαγραφή
 12. Τι όμορφος άνθρωπος και πόσο ωραια μας μετεφερες την ιστορία της ΣΟΦΟΥΛΑΣ...δυστυχώς Φλόρα μου είναι η μοίρα των καλών ανθρώπων ετσι στραβή...πολύ με συγκίνησε η φίλη σου,ας είναι καλά πάντα και ας κάνει αυτό που νιώθει γιατί όταν κάνουμε αυτό που νιώθουμε τότε είμαστε πραγματικά καλά.Φιλιά καλό Σαββατόβραδο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή Κυριακή πια και σε σένα.
   Φιλιά

   Διαγραφή
 13. Άντε σε καλό σου Φλώρα μου
  με έκανες να βάλω τα κλάματα γιατί δεν γνώρισα κι εγώ μια Σοφούλα στην ζωή μου?
  Όχι για να μου δίνει ... απλά να την παρακολουθώ , να υπάρχει έτσι σαν αεράκι δροσιάς γύρω μου... γιατί ποτέ μου δεν ζήλεψα τίποτα, ούτε το χρήμα, ούτε την πολυτέλεια, ούτε την φήμη ... μόνο αυτό το δόσιμο του ανθρώπου ζήλεψα Φλωράκι μου ... αυτές τις ψυχές που άπιαστες είναι και σε κάνουν να λες Ευχαριστώ που υπάρχουν κι Άνθρωποι σε αυτή την γη.
  Είσαι τυχερή που γνώρισες μια Σοφούλα ... μην την αφήσεις ποτέ να σου φύγει από την ζωή σου!

  ένα γλυκό βράδυ να έχεις Φλώρα μου
  η ζωή της φίλης σου που διάβασα σήμερα
  άξιζε όσο δέκα τόμοι φιλοσοφίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η Σοφούλα μπήκε στη ζωή μου, έδωσε το στίγμα της και θα μείνει πάντα μέσα μου, όσο κι αν η ζωή τραβάει τον έναν εδώ και τον άλλον εκεί.
   Μιλάμε με τη Σόφούλα που και που, και ειλικρινά κάθε φορά που μιλάω μαζί της παίρνω ζωή και χαρά.

   Διαγραφή
 14. Κλαυδία10:03 μ.μ.

  Υπάρχουνε Σοφούλες γύρω μας, δίπλα μας κοντά μας, με αγγελικές ψυχές και μεγαλείο ανυπέρβλητο για να μας δίνουνε μαθήματα ζωής με τη συμπεριφορά τους, τις σκέψεις τους, τις πράξεις τους το χαμόγελό τους......ας προσπαθήσουμε ν΄ανυψώσουμε το πνεύμα μας και ν΄ανοίξουμε την καρδιά μας να χωρέσει το μεγαλείο κάθε ταπεινής και βασανισμένης Σοφούλας...δεν είναι εύκολο, αξίζει όμως να προσπαθήσουμε....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι εύκολο, όμως μπορεί να το χωρέσει η καρδιά μας αυτό το μεγαλείο... σωστά ανέφερες την λέξη ταπεινή. Η Σοφούλα είχε μια ταπεινότητα κρυμμένη πίσω απ' το γέλιο της και τον αλέγρο χαρακτήρα της που δεν άφηνε να φανούν τα βάσανά της.

   Διαγραφή
 15. Ευτυχώς που υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο και μερικές "Σοφούλες" με μεγαλείο ψυχής... γιατί έχει γεμίσει ο τόπος από "δήθεν" καλούς, ευγενής, φιλότιμους... Υποκλίνομαι στην υπέροχη αυτή ύπαρξη!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ αυτοί οι δήθεν... που μπορεί να σου προσφέρουν ένα ποτήρι νερό όταν πνίγεσαι και να στο κοπανάνε μια ολόκληρη ζωή για να τους έχεις υποχρέωση που δεν βγαίνει ποτέ...
   Φιλιά πολλά

   Διαγραφή
 16. Αχ Φλωρίτσα μου.. τι ωραίος άνθρωπος η Σοφούλα σου..
  πολύ μου άρεσε όλη η ιστορία που μας είπες και θα έλεγα
  και άλλα είμαι τόσο πτώμα που μου τελείωσαν οι λέξεις.. χαχα
  Σου εύχομαι μια πολύ καλή καληνύχτα και όνειρα γλυκά..
  Φιλάκια πολλά..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή ξεκούραση και καλή εβδομάδα να έχεις...
   Φιλιά

   Διαγραφή
 17. Τι καλή που είναι... Με συγκίνησε η ιστοριούλα σου! Στέλνουμε την θετική μας ενέργεια και εμείς σε έναν τόσο καλό άνθρωπο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ Σόφη μου...
   καλή εβδομάδα.

   Διαγραφή
 18. κοιτα που το να εισαι καλος ανθρωπος,να βοηθας τους αλλους θα πουμε οτι ειναι ελαττωμα!!γιατι υπαρχουν και αυτοι που το εκμεταλλευονται!!Μακαρι να υπηρχαν περισσοτεροι ανθρωποι σαν την φιλη σου!!!Καλη Κυριακη Φλωρα μου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μακάρι να υπήρχαν σε κάθε χώρο τέτοιοι άνθρωποι...
   και να σκεφτείς πως αν το ήξερε όλο αυτό που έκανα θα ήθελε να την καταπιεί η γη...

   Διαγραφή
 19. Αν υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι σαν τη Σοφούλα σου, ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος, πιο φιλόξενος για να ζεις.

  Καταλήξαμε να αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό όσους είναι σαν τη Σοφούλα σου, να μας φαίνεται περίεργο, αντί για το φυσιολογικό... Είναι αυτό που λένε πως η ανθρωπιά σπανίζει στις μέρες μας. Μπράβο της. Και χαίρομαι που μας τη "γνώρισες" μέσα από εδώ. Να είναι καλά πάντοτε κι εκείνη και η κόρη της. Και να δίνει και να δίνεται, γιατί αν ακούσει την κόρη της και το σταματήσει, θα χάσει το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή... Πολλά φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ πιστεύω πως μέσα σε κάθε άνθρωπο κρύβεται μια Σοφούλα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό... Η Σοφούλα ίσως είναι στο ΧΧΧL μέγεθος άνθρωπος.
   Φιλιά κι από μένα

   Διαγραφή
 20. Ξέρω πολλές Σοφούλες...δε θα πω πως είναι θύματα..
  Αλλά κάποιες είναι υπερβολικά καλές με όσους δεν το αξίζουν...μα να χρεώνεται για να αγοράσει στον πρώην ρούχα?...να της περίσσευαν να πω εντάξει ας το κάνει το ψυχικό(!)..πρέπει κάποιες Σοφούλες να ξέρουν που να σταματάνε...
  Η κόρη της θέλει μάλλον διαπίστωσε πως η μάνα δίνει υπερβολικά..άραγε κρατάει τίποτα?..και δεν εννοώ υλικά αγαθά..αλλά όλα χρειάζονται ένα μέτρο...και όλοι χρειάζεται και να παίρνουν κάτι για να μη φτάσει η στιγμή που δε θα αντέχουν άλλο...η κόρη της το είδε αυτό!
  Καλό βράδυ..φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η συγκεκριμένη Σοφούλα δεν ένιωσε ποτέ θύμα...
   Θύμα μπορεί να την θεωρούν όσοι δεν μπορούν να κατανοήσουν τον τρόπο που βλέπει τη ζωή.
   Το κοριτσάκι της προσπαθεί σίγουρα να την προστατέψει από τους κακόβουλους, υστερόβουλους και μικρόψυχους.
   Καλή εβδομάδα να έχεις.

   Διαγραφή
 21. Η Σοφούλα είναι ζωντανό παράδειγμα ανθρώπου που αγαπά τη ζωή. Δίνει όχι για να παίρνει αλλά γιατί έτσι νιώθει καλύτερα. Σ' ευχαριστούμε Φλώρα για την όμορφη περιγραφή της ζωής της. Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να ήταν σαν αυτή. Φιλάκια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και όλοι οι άνθρωποι να μην ήταν έτσι ένας να υπήρχε κάθε 30 άτομα θα ήταν αρκετός.
   Φιλιά κι από μένα.

   Διαγραφή
 22. Διάβαζα την ανάρτηση σου και έλεγα μέσα....Θεέ μου κάνε να έχει καλό τέλος αυτή η ιστορία της Σοφούλας!
  Δεν αντέχω άλλο τόση δυστυχία φορτωμένη στούς ώμους ενός μόνο ανθρώπου.
  Και η επιθυμία μου έγινε πραγματικότητα.
  Το αξίζει η Σοφούλα και όλες οι Σοφούλες του κόσμου!
  Φιλούρες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το πιο αξιοθαύμαστο στη Σοφούλα είναι ότι δεν ήταν δυστυχισμένη...
   Έδινε την εντύπωση του πιο ζωντανού και κεφάτου ανθρώπου.
   Μόνο δυστυχισμένη δεν μπορούσες να την χαρακτηρίσεις και αυτό ήταν το πιο αξιοθαύμαστο.

   Διαγραφή
 23. Τι ωραία ανάρτηση !!
  Μαγεύτηκα από της καλοσύνη και την φιλοτιμνα της Σοφούλας.
  Τι έγινε όμως ; ΄Εφυγε από το γραφείο σου ; Την έχασες ;
  Να είναι καλά η γυναίκα, με λιγότερα βάσανα !

  Υπάρχουν στρίγγλες στη ζωή, όλοι έχουμε συναντήσει, αλλά υπάρχουν και Σοφούλες ! Ευτυχώς ! Τα ίδια και στο φύλο μας φυσικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η Σοφούλα έμεινε στο ίδιο γραφείο με μένα για ένα χρόνο περίπου... τόσο διάστημα όσο χρειαζόταν για να μείνει αξέχαστη.
   Στη συνέχεια με μετάθεση έφυγε για άλλη υπηρεσία.
   Τώρα εδώ και 20 μήνες έχω φύγει κι εγώ με σύνταξη.

   Διαγραφή
 24. Μόνη επιφύλαξη για το "Καρδιτσιώτης".
  Δεν κάνει ο τόπος τον άνθρωπο. Ουτε το χρωμα, ούτε η πίστη, ούτε το επάγγελμα.
  Καλοί και καθίκια παντού σε όλα αυτά.
  Βεβαια λέμε γεννικά ότι οι Νησιώτες είναι ανοιχτοκαρδοι, οι βόρειοι πιο κλειστοί από τους Νότιους κ.λ.π. Τα ίδια και για τα Έθνη, έχουν χαρακτηριστικά. Αλλά καλοί και κακοί παντού.
  Γνώμη μου. Και καμία σχέση με Καρδίτσα ! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι δεν κάνει ο τόπος τον άνθρωπο... Αλλά εγώ ακούγοντας για τον συγκεκριμένο... μάλλον κακοχαρακτήρισα όλους τους Καρδιτσιώτες...
   Ωστόσο υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά ανά περιοχή.
   Χωρίς να θέλω να πω πως οι Καρδιτσιώτες δεν έχουν κανένα καλό...
   Καλό βράδυ

   Διαγραφή
 25. Σε αυτόν τον τεράστιο κόσμο που έχει τόσους θησαυρούς και ευκαιρίες και γέμισε με ανθρώπους κακούς και υποκριτές και ψεύτες, χρειάζονται οι Σοφούλες. Όσο διάβαζα την ανάρτηση σου μια γλυκιά προσμονή ώστε να πήγαν όλα καλά τελικά για αυτόν τον ωραίο άνθρωπο, με κατέκλυζε. Και ευτυχώς πήγαν, γιατί η ζωή όσο και αν νομίζουμε το αντίθετο δεν επιτρέπει τις αδικίες. Τέτοιοι άνθρωποι σου δίνουν την ελπίδα πως ίσως κάποια μέρα ο κόσμος να αλλάξει, να παραδειγματιστεί απ’ το καλό και να αλλάξει. Πολύ όμορφη η ιστορία που μας διηγήθηκες Φλώρα μου. Τρυφερή και όμορφη. Να έχεις μια πανέμορφη ημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Η Σοφούλα είναι το άτομο που ολοι ευχόμαστε να'χουμε γείτονα φίλο!
  Πάντα όμως βρίσκονται "καθίκια" και εκμεταλεύονται την καλοσύνη τους όμως το αισιόδοξο είναι ότι δεν διαβρώθηκε ο χαρακτήρας της.
  Εύχομαι να μείνει όπως είναι και να τις ανταποδώσει ο Θεός τη χαρά που προσφέρει!

  Τα φιλιά μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. σε ευχαριστω που μου γνωρισες με τα λόγια σου αυτό το " πλασμα " σε φιλω

  ΑπάντησηΔιαγραφή