Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

Το ρόδο της Σιράζ

Ο εμίρης της Χορασάν* ήταν σε βαρύ πένθος. Η νεαρή του σύζυγος είχε πεθάνει, αφού είχε φέρει στον κόσμο ένα νεκρό αγοράκι. Η νεκρή ήταν πανέμορφη. Τη φωτεινή επιδερμίδα της και τα χρυσαφένια της μαλλιά τα επαινούσαν όλες οι γυναίκες της Ανατολής.
Καθώς είχαν κυλήσει ήδη τρεις μήνες από το χαμό της και ο εμίρης δεν ήταν ακόμη σε θέση να υπερνικήσει τον πόνο του, είπαν οι υπηρέτες μεταξύ τους: "Πρέπει να βρούμε στον αφέντη μας μια γυναίκα γιατί δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει τη γυναίκα του".
Έστειλαν παντού κατασκόπους, για να μάθουν που μπορούσαν να βρουν μια πανέμορφη κοπέλα με φωτεινή επιδερμίδα και χρυσαφένια μαλλιά. Οι απεσταλμένοι επέστρεψαν δίχως όμως κανείς τους να φέρει κάποια γυναίκα που θα μπορούσε να ξαναδώσει την ευτυχία στον παντοδύναμο άρχοντα.
Μια μέρα εμφανίστηκε ένας έμπορος με γκρίζα γενειάδα στην πύλη του παλατιού. Συνόδευε μια καλυμμένη με πέπλο γυναίκα και ζήτησε την άδεια να παρουσιαστεί μπροστά στον εμίρη. Ο άρχοντας τον άκουσε απρόθυμα και ήταν έτοιμος να τον διώξει με τις κλωτσιές, όταν ένας ελαφρύς αναστεναγμός της καλυμμένης με πέπλο γυναίκας ξύπνησε μέσα του την περιέργεια. Κάλεσε τους πάντες να απομακρυνθούν, και πλησίασε την άγνωστη, ζητώντας της να αποκαλυφθεί.
Καθώς δυο χιονόλευκα, λεπτά γυναικεία χέρια ξετύλιγαν το πέπλο, φανερώθηκε στον άρχοντα μια κοπέλα με χρυσαφένια μαλλιά και σπάνια χάρη. Ένα ζευγάρι μάτια, που όμοιά τους δεν είχε ξαναδεί, άστραψαν ντροπαλά και τρομαγμένα για λίγα δευτερόλεπτα, για να χαμηλώσουν κατόπιν αποφασιστικά. Ο εμίρης τη χαιρέτησε και μια παιδική λεπτή φωνή ανταπέδωσε το φιλικό χαιρετισμό.
"Πως σε λένε;"  τη ρώτησε.
"Φερίντα" αποκρίθηκε σιγανά. Σε όλες τις ερωτήσεις που ακολούθησαν έμεινε πεισματικά σιωπηλή. Αυτό εξόργισε τον εμίρη, που ήταν ευγενικός, αλλά περήφανος ηγεμόνας. Κάλεσε τον έμπορο να πλησιάσει. Εκείνος έπεσε στα πόδια του και φίλησε το έδαφος.
"Επιθυμούν οι γονείς της να μου παραδώσουν αυτό το λουλούδι της ανατολής;"
"Θα δοξαστούν αν καταφέρουν να ομορφύνουν τη ζωή σας. Ο Θεός να με τιμωρήσει αν λέω ψέματα."
"Μπορείς να πάρεις όρκο γι αυτό;" ρώτησε ο εμίρης στη συνέχεια.
"Ο Θεός των πατέρων μου μάρτυς μου!" είπε με στόμφο ο έμπορος.
"Από που κατάγεται η κοπέλα;"
"Από τη ροδόπολη Σιράζ**, κύριε. Η μητέρα της κατάγεται από κάποια χώρα βορεινή, εκεί στα πολλά νερά, όπου κατοικούν τόσο πολλοί άνθρωποι με χρυσαφένια μαλλιά."
"Θα την ονομάσω λοιπόν, Ρόδο της Σιράζ" είπε ο εμίρης. Ύστερα κάλεσε τον θησαυροφύλακά του και του έδωσε εντολή να δώσει στον έμπορο δέκα χιλιάδες δηνάρια, πέντε χιλιάδες από αυτά που ήταν για τους γονείς της κοπέλας.Έξω ρώτησε ο θησαυροφύλακας τον έμπορο:"Πες μου, γιατί τα μάτια της κοπέλας κοιτάζουν τόσο θλιμμένα και γιατί τα μάγουλά της είναι τόσο λευκά και τόσο διάφανα, αφού μια τόσο λαμπρή ζωή ανοίγεται μπροστά της;"
Ο έμπορος έξυσε τη μακριά  του γενειάδα και του είπε μέσα απ' τα δόντια: "Την τρώει η νοσταλγία για την πατρίδα της και πόνος αγάπης βαθύς, και σ' όλο το ταξίδι αρνήθηκε πεισματικά να φάει και να πιει οτιδήποτε. Είθε ο μεγαλόκαρδος εμίρης να την απελευθερώσει και από τα δύο αυτά κακά!" Ο εμίρης κάλεσε τις υπηρέτριες της πεθαμένης του συζύγου και παρέδωσε την κοπέλα στη φροντίδα τους.
"Ονομάζεται Φερίντα, εγώ όμως την αποκαλώ Ρόδο της Σιράζ" τους είπε. "Πρέπει να ομορφύνει τη ζωή μου όπως την ομόρφυνε κι εκείνη που τα μαλλιά της φέρει.Στολίστε την με ακριβά ενδύματα και γεμίστε την με χρυσαφικά και πολύτιμους λίθους, και δώστε της πίσω τη χαμένη της χαρά.Θέλω να δω τα μάτια της να χαμογελούν ".
Όταν ο εμίρης το βράδυ της ίδιας ημέρας θέλησε να επισκεφθεί τα ευωδιάζοντα γυναικεία διαμερίσματα, τον συγκράτησε η πιο γριά υπηρέτρια και του είπε: "Αφέντη μου ντύσαμε τη Φερίντα με μεταξωτά ενδύματα και τη στολίσαμε με τα ακριβότερα κοσμήματα, όπως μας έδωσες εντολή. Μπορεί να είναι εξαντλημένη από το μακρύ ταξίδι. Δεν θα ήθελε η απέραντη καλοσύνη σου να την αφήσει να κοιμηθεί, ώστε να δυναμώσει μέσα της το εξασθενημένο  πνεύμα της ζωής;"
Ο εμίρης δίστασε. Η εκτίμηση που έτρεφε για την πιστή υπηρέτρια ήταν βαθιά. Γι αυτό της αποκρίθηκε μετά από κάποιες στιγμές σκέψης: "Ας είναι". Το επόμενο μεσημέρι, καθώς θέλησε πάλι να επισκεφθεί τα γυναικεία διαμερίσματα, τον συγκράτησε η υπηρέτρια και του είπε: "Αχ, αφέντη μου, μη θυμώσεις. Κοιμάται όμως ακόμη αυτή που την αποκαλείς Ρόδο της Σιράζ".
Ο εμίρης κοίταξε στην αρχή απρόθυμα. Κατόπιν γέλασε. "Τι έχει πει μέχρι τώρα;" Η γριά υπηρέτρια φαινόταν τώρα γεμάτη ανησυχία, αφού φοβόταν μην ξεσπάσει πάνω της ο θυμός του εμίρη. "Αχ, αφέντη μου, είναι ξαπλωμένη με κλειστά μάτια στο λουλουδένιο στρώμα και δεν απαντάει σε καμιά ερώτηση. Ψιθυρίζει όμως που και που στον ύπνο της, πολύ αμυδρά, λόγια για κάποιον, που τον αγαπά πολύ".
"Και τι ψιθυρίζει;" ρώτησε ο εμίρης ανήσυχος.
"Πάντοτε το ίδιο: Θα σου μείνω πιστή ως το θάνατο".
Στο άκουσμα αυτής της φράσης, ο άρχοντας εξοργίστηκε, και επειδή ήταν πολύ δύσκολο να το κρύψει, απομακρύνθηκε. Η διάθεσή του ήταν ολοφάνερα κακή.
"Δώστε της τα καλύτερα φαγητά από το τραπέζι μου, εκπληρώστε και την παραμικρή της επιθυμία και κάθε της διάθεση" είπε ενώ απομακρυνόταν. Και αυστηρά πρόσθεσε: "Φροντίστε να ξαναγίνει ευδιάθετη. Σας δίνω τρεις μέρες διορία. Κατόπιν τελειώνει η επιείκειά μου ".
Τις επόμενες δύο ημέρες ο εμίρης ήταν ανήσυχος όσο ποτέ στη ζωή του . Το γεγονός ότι μια γυναίκα, για χάρη μιας συνηθισμένης αγάπης, παραμέριζε την εύνοια ενός πάμπλουτου και πανίσχυρου ηγεμόνα, του ήταν ακατανόητο. Πόνος και περηφάνια πάλευαν ανελέητα στο δυστυχισμένο στήθος του. Με αγωνία περίμενε τον ερχομό της τρίτης ημέρας. Με το δείλι, ακούστηκε η φωνή των υπηρετριών που τον καλούσαν στα γυναικεία διαμερίσματα. Πήγε τρέχοντας για τα μαντάτα, και την ώρα που πλησίαζε, η γριά υπηρέτρια έπεσε κλαίγοντας στα πόδια του και ικέτευσε τον οίκτο του. "Πέθανε, αφέντη μου!" Δεν χρειαζόταν τίποτε περισσότερο. Ο εμίρης την παραμέρισε με το πόδι του και μπήκε στα μυρωδάτα, σκοτεινά γυναικεία διαμερίσματα. Στο λουλουδένιο κρεβάτι της γαλήνης βρισκόταν ξαπλωμένο, κάτω από το θαμπό φως των ασημοφάναρων, το Ρόδο της Σιράζ - πέτρινο το σώμα της κοπέλας, τυλιγμένο σε μεταξωτά ενδύματα, στολισμένο με χρυσά κοσμήματα και πολύτιμους λίθους, και το πρόσωπο λευκό όπως το φρεσκοστρωμένο χιόνι.
Ο εμίρης έπεσε πλάι της. Τρέμοντας τον παρακολουθούσαν οι υπηρέτριες.
"Μα πως έγινε;" ρώτησε δίχως πνοή και η υπηρέτριά του διηγήθηκε ότι η ξένη πέθανε, το δίχως άλλο από νοσταλγία για την πατρίδα της και από πόνο αγάπης βαθύ για τον αγαπημένο της, που με συγκεχυμένα λόγια είχε μιλήσει. Αυτό εξόργισε τον  εμίρη ακόμη περισσότερο. Έγειρε ξανά πάνω απ' το στρώμα.
"Φερίντα" φώναξε επιτακτικά "τη ζωή ενός άρχοντα της Χορασάν περιφρονείς εσύ, για χάρη της αγάπης του άντρα που πίσω εκεί στην πατρίδα σου σε αγαπά. Ω, αν ζούσες ακόμη, τώρα θα ήσουν ελεύθερη. Φερίντα! Φερίντα!"
Και να,  από το ισχυρό κάλεσμα του ονόματός της ξύπνησε μέσα της το πνεύμα της ζωής της. Άνοιξε αργά αργά τα μάτια της  και αντίκρισε άφωνη τον εμίρη.Αυτός φώναξε ακόμη μερικές φορές τ' όνομά της και ζήτησε επειγόντως δυναμωτικά.
"Στο όνομα του Θεού, Ρόδο της Σιράζ, πρέπει να επιστρέψεις πίσω στην πατρίδα σου, πίσω στο νέο που αγαπάς" της είπε ο εμίρης μέσα σε βαθιά συγκίνηση.  "Δόξα τω Θεώ, που προστάτευσε  την ευτυχία σου, εσένα που θέλησες να διαφυλάξεις την πίστη σου ακόμη και με το τίμημα του θανάτου!"
Δάκρυα χαράς άρχισαν τότε να κυλούν από τα μάτια της Φερίντα. Εξαντλημένη κατάφερε με δυσκολία να ψελλίσει: "Ο Θεός να σε ευλογεί, ω ευγενή των ευγενών!"
Μερικές ημέρες αργότερα, τρεις βαρυφορτωμένες καμήλες, συνόδευαν τη Φερίντα, μαζί με τις ευλογίες του εμίρη, πίσω στην πατρίδα της. 

*Χορασάν=επαρχία της Περσίας, η αρχαία Υρκανία
**Σιράζ= πόλη της Περσίας, πρωτεύουσα της Φαρς (Φαρσιστάν), ξακουστή για τους ροδώνες της

Παλιό παραμύθι από το βιβλίο ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑ  (εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ)


Μην ξεχνάτε 
το 7ο παιχνίδι μας ''ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ"
 ξεκίνησε και σας περιμένει. 
Οι λέξεις για το νέο παιχνίδι μας 
καθώς και η προθεσμία 
μέσα στην οποία θα στείλετε τις συμμετοχές σας
βρίσκονται αναρτημένες ψηλά στο δεξί μέρος της σελίδας. Πληροφορίες για τους όρους του παιχνιδιού θα βρείτε εδώ.

35 σχόλια:

 1. Τι όμορφο παραμύθι!!
  Η αγάπη όλα τα μπορεί!!
  Καλή μέρα:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kαλή σου μέρα. Το παραμύθι ήταν σήμερα για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου.

   Διαγραφή
 2. Πολύ όμορφη ιστορία αγάπης.
  καλημέρα Φλώρα μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λίγο ρομαντικό παραμύθι ειδικά για σήμερα...

   Διαγραφή
 3. Flora ότι και να πω θα είναι λίγο δεν μπορούν τα λόγια να αγγίξουν την τόση αγάπη ότι καλύτερο για την σημερινή μερα.
  Καλημέρα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι για να μην πούμε πως δεν συμμετείχαμε στη γιορτή του έρωτα...

   Διαγραφή
 4. Φλωράκι μου, απόλυτα ταιριαστό με την ημέρα :)

  φιλιά
  Καλημέρααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λίγο χλυαρό βέβαια αλλά να σου πω δεν βρήκα κάτι πιο έντονο... και συγχρόνως τρυφερό στη συλλογή μου.

   Διαγραφή
 5. H ρομαντική, ευαίσθητη και γεμάτη αγάπη Φλώρα μας, δε θα μπορούσε να κάνει άλλη και καλύτερη επιλογή για τη σημερινή ημέρα από αυτή την συγκινητική ιστορία αγάπης!!
  Μπράβο! Μου άρεσε πολύ το παραμύθι.Φιλούθκια και να περάσεις όσο πιο όμορφα σήμερα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εσύ Δελφινάκι μου να είσαι καλά και να περνάς καλά.
   Φιλάκια.

   Διαγραφή
 6. Αφήνω καλημέρα μόνο!
  Διάβασμα στο σπίτι!
  Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι απαραίτητο να διαβάζεις πάντα Αριστέα μου.
   Μπορεί και να μην σου αρέσουν τα παραμύθια.
   Εδώ μας θέλω όλους ελεύθερους. Όχι από υποχρέωση να διαβάζουμε κάθε μέρα.
   Φιλιά πολλά...

   Διαγραφή
  2. Δεν διαβάζω από υποχρέωση ειδικά όταν ο ελεύθερος χρόνος μου είναι τόσο λίγος!
   Ξέρω πια ότι έχεις μια ιδιαίτερη συλλογή με παραμύθια...δεν θα διάλεγες ό,τι να΄ναι για την ημέρα!
   Κι είχα δίκιο!

   Τι κι αν είναι παραμύθι; Αχ ! Θα πω!
   Και χαίρομαι που συγκινούμαι από τέτοια παραμύθια!
   Φιλιά πατσαφλωρούκο μου!

   Διαγραφή
  3. Αριστέα μου, παραμύθια έρωτα... είχα πάρα πολλά.
   Αλλά ήθελα αυτό με τον αγνό έρωτα, όχι με μοιχείες, εκδικήσεις και άλλα τέτοια.
   Όμως κάποια στιγμή θα σας δείξω και απ' αυτά...
   Φιλιά πολλά.

   Διαγραφή
  4. Διάλεξες υπέροχη ιστορία! :))))
   Με συγκίνησες !
   Καλό ξημέρωμα!
   ΥΓ: Γράφω αλλά τσουκ ! έρχονται οι ειδοποιήσεις στο mail μου και μπαίνω όλο περιέργεια να δω τι μου είπε η αγαπημένη μου! ;-)

   Διαγραφή
 7. Πολύ όμορφο παραμύθι
  Φιλάκια ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Όμορφη Ιστορία Αγάπης!!!! Φιλιά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλες οι ιστορίες αγάπης είναι όμορφες αρκεί να υπάρχει αληθινή αγάπη.

   Διαγραφή
 9. Πολύ ομορφο... ότι ακριβώς χρειαζόμουν για να πάρω κουράγιο!
  Να΄σαι καλά! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να πάρεις κουράγιο έστω κι από ένα παραμύθι...

   Διαγραφή
 10. Παραμύθιαζέ μας συχνότερα...
  Γλυκιά Φλώρα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σκέφτομαι μια φορά το μήνα να σας παραμυθιάζω λιγάκι...

   Διαγραφή
 11. Με τα της ημέρας δεν το έχω, αλλά με την αγάπη και το συναίσθημα το έχω και το παραέχω... υπέροχο το παραμύθι σου. Η αγάπη κινεί βουνά και μαλακώνει την πέτρα. Πάντα έτσι ήταν, πάντα έτσι θα πρέπει να είναι. Πολλά φιλιά, καλό βράδυ!

  Υ.Γ. Αναρωτιέμαι τι άλλο πολύτιμο να κρύβει η συλλογή των παραμυθιών σου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. H συλλογή μου κρύβει πολλά... αν σας αρέσουν θα τα μοιράζομαι μαζί σας συχνά...
   Φιλιά πολλά.

   Διαγραφή
 12. Ω, ναι...να μας λες όμορφα παραμύθια!!..
  Καλή σου μέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Μαρία μου και εδώ θα είμαι με παραμυθάκια...

   Διαγραφή
 13. Φλωρίτσα μου...πόσο γλυκό και τρυφερό...

  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Συγνώμη αλλά θέλοντας και μη, το συνδύασα με την προηγούμενη ανάρτηση..
  Γυρίζει λοιπόν στη ροδόπολη Σιράζ, όπου βρίσκει τον αγαπημένο της
  και παντρεύονται!
  Πριν περάσει πολύς χρόνος αρχίζει να γεννάει..
  Σε πέντε χρόνια, με τρία παιδιά να τρέχουν μέσα έξω στο σπίτι, τον άντρα της άνεργο να περνάει περισσότερες ώρες στο καφενείο παρά μαζί τους κι εκείνη να είναι ευγενική και με τον ίδιο και με τους γονείς του.
  Να σηκώνεται από της πεντέμισι για να προλάβει τα πάντα και όταν τελειώνει τις δουλειές τού σπιτιού να πιάνει να φτιάχνει υφαντά για να βγάζει μερικά χρήματα..να συνεχίσω;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ότι και να πεις έτσι κάπως εξελίσσεται η ζωή, δεν μπορεί κανείς να σε διαψεύσει. Αλλά τα παραμύθια είναι αυτά που μας βγάζουν για λίγο απ' την πραγματικότητα.
   Αλλά κι εσύ βρε παιδί μου υπερβολικός, και άνεργος και καφενόβιος έπρεπε να είναι ο αγαπημένος της;
   Την χαντάκωσες τη Σιράζ.... Θα μπορούσε να δουλεύει τουλάχιστον. Θα μου πεις μπορεί και να την κερατώνει...
   Όλα στη ζωή είναι...
   Καλό βράδυ να έχεις...

   Διαγραφή
 15. πολύ όμορφο το παραμύθι!!! φιλάκια! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Όμορφο παραμύθι διάλεξες μέρα που ήταν! Μεταφέρω εδώ την απάντησή μου στο τελευταίο σου σχόλιο που ανέβηκε κανονικά... ενώ αυτό που με ενδιέφερε όχι...
  Δεν βγάζω άκρη Φλώρα μου... Αυτό το σχόλιο το βλέπω... Αλλο δεν είδα! Ούτε e-mail σου ήρθε! Από το Δελφινάκι ήρθε mail!΄Και σε αυτό κατά καιρούς συμβαίνει να μην ανεβαίνει το σχόλιό του! Σε εμένα συμβαίνει συχνά στο blog ου φίλου μου Μαχαίρη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επιστρέφω να σου γράψω πάλι σχόλιο.

   Διαγραφή
 17. Αχ!Τι όμορφο παραμύθι!
  Αυτό μα έκαναν Φλώρα μου μας μεγάλωσαν με παραμύθια και τώρα
  τρομάζουμε με τόση σκληρή πραγματικότητα!


  Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή