Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Κολοκυθοτάρτα και μπισκοτάκια κανέλας τύπου παλμιέ

Κολοκυθοτάρτα

Για τη βάση της τάρτας
χρειαζόμαστε ένα φύλλο σφολιάτας.

Υλικά για τη γέμιση
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 1/2 κιλό κολοκύθα κίτρινη τριμμένη
1/2 κιλό τυρί φέτα
1 χούφτα γλυκό τραχανά
1 φλυτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα
3 αυγά
λίγο δυόσμο ξερό

Εκτέλεση
Το δύσκολο σ΄αυτή τη συνταγή είναι να καθαριστεί εξωτερικά και να τριφτεί η κολοκύθα.
Το καθάρισμα γίνεται πιο εύκολα αν προηγουμένως κοπεί σε μικρά κομμάτια η κολοκύθα.
Ένας πολύ ωραίος τρόπος για να τριφτεί η κολοκύθα είναι να κοπεί στο multi.
Καθαρίζουμε και το κρεμμύδι. 
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα την κολοκύθα μαζί με το κρεμμύδι. 
Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν πολλή ώρα μαζί μέχρι να τελειώσουν τα υγρά τους. 
Στη συνέχεια ρίχνουμε το δυόσμο, το τυρί φέτα και τον τραχανά. 
Σβήνουμε τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο το μείγμα προσθέτουμε και τα αυγά χτυπημένα.
Αλείφουμε μία ταρτιέρα ή ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε πάνω το φύλλο σφολιάτας. 
Κόβουμε τα κομμάτια που εξέχουν από την ταρτιέρα και δεν τα πετάμε. Τα κρατάμε και θα τα χρησιμοποιήσουμε μόλις τελειώσουμε την τάρτα..... 
Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην ταρτιέρα και στο τέλος πασπαλίζουμε με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 35 περίπου λεπτά.

Μπισκοτάκια κανέλας τύπου παλμιέ

Τα κομμάτια που έμειναν από τη σφολιάτα τα κόβουμε σε τριγωνικά ή ακανόνιστα σχήματα με το μαχαίρι και τα βάζουμε μέσα σε ένα σακουλάκι polybag, μαζί με 3 μεγάλες κουταλιές ζάχαρη και λίγη κανέλα.
Κλείνουμε το σακουλάκι και το κουνάμε καλά ώστε η ζάχαρη και η κανέλα να κολλήσουν πάνω στα κομμάτια της σφολιάτας. 
Παίρνουμε τα κομμάτια της σφολιάτας και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι με λίγη απόσταση μεταξύ τους. 
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να πάρουν όμορφο χρυσό χρώμα. 
Επειδή ψήνονται πολύ εύκολα προσέχουμε να μην μας καούν γιατί μπορεί να είναι έτοιμα ακόμη και στο πρώτο πεντάλεπτο.

Έτσι έχουμε ωραία αλμυρή κολοκυθοτάρτα 
και ωραία μπισκοτάκια κανέλας τύπου παλμιέ.
Καλή σας επιτυχία και καλή όρεξη.

Μην ξεχνάτε 
το 7ο παιχνίδι μας ''ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ"
 ξεκίνησε και σας περιμένει. 
Οι λέξεις για το νέο παιχνίδι μας 
καθώς και η προθεσμία 
μέσα στην οποία θα στείλετε τις συμμετοχές σας
βρίσκονται αναρτημένες ψηλά στο δεξί μέρος της σελίδας. Πληροφορίες για τους όρους του παιχνιδιού θα βρείτε εδώ.

28 σχόλια:

  1. Καλημέρα Φλώρα
    Όμορφες συνταγές αλλά που χρόνος.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κράτα τις για τότε που θα έχεις χρόνο.
      Κάποτε δεν είχα κι εγώ.
      Τώρα περισσεύει....

      Διαγραφή
  2. Kαλημέρα Φλώρα μας..με τα ωραία θέματα και την ποικιλία θεμάτων ...Ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας τις συνταγές σου...Νόστιμα μου φαίνονται και τα δύο αν και δεν είμαι φίλη με το κολοκύθι και την κανέλα :) Καλή επιτυχία στο 7ο παιγνίδι ΜΑΣ!! Φιλούθκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι την κολοκύθα δεν θέλω κι εγώ να τη δω στα μάτια μου.
      Όμως αυτή η συνταγή δεν θυμίζει τίποτε από την περίεργη γεύση της κολοκύθας.
      Είναι σαν μια πολύ γευστική τυρόπιτα.
      Να φανταστείς όταν την φτιάχνω στα αγόρια μου δεν τους λέω ότι είναι κολοκυθόπιτα και δεν το καταλαβαίνουν...
      Όσο για τα μπισκοτάκια αυτά είμαι σίγουρη πως όταν φας ένα θα τα θέλεις όλα.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Εννοούσα την κολοκύθα στα γλυκα ότι δεν μου αρέσει..Στα φαγητά μου αρέσει..Θα τυπώσω και τις δυο συνταγές να τις δοκιμάσω τότε..Ευχαριστώ Φλωρα μου

      Διαγραφή
  3. Αυτή τη φορά οι αντιστάσεις μου κάμφθηκαν Φλώρα...μμμ κι έχω μία πείνα!
    Καλή σου μέρα γλυκιά μου!
    Φιλάκια♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mακάρι να μπορούσα να σου στείλω ένα κομμάτι μεγάλο....

      Διαγραφή
  4. Κολοκυθοτάρτα δεν θα έμπαινα στην διαδικασία να την φτίαξω, είναι και αυτή η κολοκύθα η κίτρινη που δεν είναι απο τις αγαπημένες μου! Όμως τα μπισκοτάκια κανέλλας ευχαρίστως!! Το λέει και το όνομά μου εξάλλου!! Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή! Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου πω ότι κι εγώ δεν την είχα σε εκτίμηση την κολοκύθα μέχρι που επιχείρησα αυτή τη συνταγή....

      Διαγραφή
  5. Eίσαι μάντης!
    και πριν λίγο κρατούσα στα χέρια ένα σακκουλάκι με τριμμένη κολοκύθα από πέρσυ στην κατάψυξη να μου πιάνει χώρο και σκεφτόμουν
    να την στείλω πεσκέσι στις κότες αλλά... προτιμώ την δική σου εκδοχή τελικά!
    Αν το ανοίξω μόνη μου το φύλλο δεν νομίζω να πειράζει... σχεδόν το ίδιο δεν θα γίνει?

    Φιλιά Φλώρα μου
    να έχεις μια όμορφη μέρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δικό σου φύλλο θα είναι σίγουρα πιο όμορφο...
      και πιο τραγανό...
      Θα με θυμηθείς αν την φτιάξεις.

      Διαγραφή
  6. Και αλμυρό και γλυκό,μας κάλυψες πλήρως!!!!!Ωραίες συνταγές,τις κρατάμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παίρνω τα μπισκοτάκια μου, αφήνω ένα γλυκό φιλί κ' αποχωρώ!!!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε και λίγη κολοκυθόπιτα γιατί θα το μετανιώσεις...

      Διαγραφή
  8. Φαίνονται νόστιμα!
    Κολοκυθόπιτα δεν έχω δοκιμάσει!Θα μου άρεσε σαν ιδέα,γιατί η δικιά σου συνταγή φαίνεται οτι είναι πολύ γευστική!
    Θα σημειώσω τα υλικά!
    καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη για την επίσκεψή σου και εύχομαι καλή συνέχεια και σε σένα.

      Διαγραφή
  9. Γεια σου βρε Φλώρα με τα ωραία σου! Σε θαυμάΖΩ! Το δηλώνω και επισήμως!
    Με την κολοκύθα δεν έχω καμμιά σχέση, μόνο διακοσμητικά μου αρέσει γιατί έχει ωραίο χρώμα (μη γελάς)... Η συνταγή σου μου φαίνεται σαν αυτές στο Μάστερ-Σεφ, που απαιτούν ικανότητες ταχυδακτυλουργού τουλάχιστον.
    Όπως και νά'χει χαίρομαι να διαβάζω για τις δεξιότητές σου στην κουζίνα, για τις δημιουργίες σου και να βλέπω τις λαχταριστές φωτογραφίες σου. Είσαι πολύ δημιουργικό άτομο. Μπράβο σου (Πάστα) Φλώρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mαρία μου, είναι πανεύκολη η συνταγή, αλήθεια σου λέω.
      Μακάρι να μπορούσα να έρθω να στη μαγειρέψω μέσα σε 20 λεπτά...
      Τελικά εδώ, πολλά ψευδώνυμα μαζεύω.
      Η μία με λέει Φλωρούκο μου, εσύ πάστα Φλώρα....
      Πολύ τα διασκεδάζω...
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα, Φλώρα μου! Κρατώ και τις δύο συνταγές, αλλά νομίζω ότι αυτή που θα δοκιμάσω πρώτη είναι τα κανελοσφολιατομπισκοτάκια!! Η τάρτα έπεται στην πορεία... γιατί είναι κάπως δύσκολο να βρω κολοκύθα εδώ (και να αξίζει τον κόπο...)! Πολλά-πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κάνεις τα μπισκότα εξ αρχής, να μην κόψεις τη σφολιάτα.
      Να την πασπαλίσεις με μπόλικη ζάχαρη και κανέλα και να την τυλίξεις ρολό. Μετά να κόψεις σε φετάκια ενός εκατοστού το ρολό και να τα απλώσεις να τα ψήσεις.
      Μπορείς να τυλίξεις και διαφορετικά τη σφολιάτα σε ρολάκια που θα ξεκινούν από τις 2 άκρες και θα συναντούνται στο κέντρο.
      Αυτά τα φετάκια δεν είναι ολοστρόγγυλα μοιάζουν με το Β.
      Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
    2. Αν σου πω ότι κι εγώ το πρωί ένιωθα να θέλω να σε γράψω πάστα Φλώρα για την οικειότητα που μου βγάζεις; Αλλά κρατήθηκα γιατί δεν το ήξερα ότι θα το διασκέδαζες!
      Πασταφλωρούκο μου σου κάνει;;;;;;; ♥
      χιχιχιχι!
      Αγκαλίτσα στέλνω!

      Διαγραφή
    3. Aκούω σε ότι όνομα θέλετε αρκεί να περιέχει αγάπη...
      Καληνύχτα Αριστέα μου.

      Διαγραφή
  11. Φλώρα μου έχω κρατήσει στην κατάψυξη κολοκύθα!
    Πιστεύω να είναι εντάξει! Την είχα τρίψει για την κλασσική παλιά συνταγή που φτιάχναμε...
    Αν μου πετύχει έχω αγωνία!
    Σε φιλώ με ζάχαρη και κανέλα!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα γίνει σίγουρα ωραία.
      Όσο για τα περισσεύματα της σφολιάτας ξέρεις εσύ...ζάχαρη και κανέλλα.

      Διαγραφή
  12. Και φαγητό και γλυκάκι!!! Πεντανόστιμα και τα δύο!!! Αν και περισσότερο λιγουρεύτηκα το γλυκάκι σου!!! Είναι και πανεύκολο άρα θα δοκιμαστεί με την πρώτη ευκαιρία!! Σ' ευχαριστούμε για τις συνταγές!!
    Καλό βράδυ να έχεις! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή