Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

καριόκες... γιατί δεν πετάμε τίποτε ...

Πέρασε κι η Πρωτοχρονιά, τελειώσαμε και με τις βασιλόπιτες, όμως αν κρίνω απ' το δικό μου σπίτι, πάντα περισσεύουν κομμάτια της, που δεν τα καταδέχεται κανείς, μπροστά στα τόσα σκανδαλιστικότερα γλυκά, που κυκλοφορούν στο σπίτι λόγω των ημερών. 

Επειδή όμως  εμείς δεν πετάμε τίποτε, 

1.μαζεύουμε ότι απέμεινε από τις βασιλόπιτες ή τα κέικ που περίσσεψαν και ψιλο-ξεράθηκαν (χωρίς να μας δουν σύζυγοι και παιδιά),

2.τα περνάμε από το multi να γίνουν σκόνη....

3.τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ, όπου προσθέτουμε:

4.μια δυο χούφτες καρύδι ή αμύγδαλο ψημένο και κομμένο στο multi, -εγώ το λιώνω τελείως γιατί στα παιδιά μου δεν αρέσουν οι ξηροί καρποί μέσα στα γλυκά, παρόλο που θα το προτιμούσα πιο χοντρό να το βρίσκω στο δόντι-

5.  2 κουταλιές κακάο,

6.σιρόπι από ότι γλυκό κουταλιού μας περίσσεψε ή κοντεύει να τελειώσει και δεν το     καταδεχόμαστε, 

7.Ψιλοκόβουμε, αν θέλουμε, και λίγα κομμάτια από γλυκό του κουταλιού

8.Όλα μαζί τα πλάθουμε να γίνουν μια σκληρή ζύμη. 

9.Φτιάχνουμε ένα μπαστούνι με τη ζύμη αυτή, διαμέτρου περίπου 5 με 6 εκατοστά.

10.Την τυλίγουμε με  αλουμινόχαρτο και την βάζουμε για 1/2 ώρα στην κατάψυξη. 

Στο σημείο αυτό δεν μας νοιάζει να βλέπουν και οι άλλοι τι κάνουμε γιατί κανένας δεν φαντάζεται από ποιό βασικό υλικό είναι φτιαγμένη αυτή η ζύμη. 

11.Μετά από 1/2 ώρα περίπου βγάζουμε το μπαστούνι απ' το ψυγείο και το  κόβουμε φετάκια πάχους 1,5 περίπου εκατοστού. 

12.Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ή σε μπαιν μαρί λιώνουμε 250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα μαζί με 2 κουταλιές μαργαρίνη. 

13.Όταν λιώσουν οι σοκολάτες και έχουν ομογενοποιηθεί , κατεβάζουμε από τη φωτιά     και με ένα πηρούνι βουτάμε μέσα ένα- ένα τα φετάκια της ζύμης που κόψαμε. 

  
 14.Αμέσως τα ακουμπάμε σε ένα καθαρό αλουμινόχαρτο ή χαρτί αντικολλητικό και τα αφήνουμε να στεγνώσει πάνω τους η επικάλυψη σοκολάτας.

15.Μόλις στερεοποιηθεί πάνω τους η κουβερτούρα, κόβουμε μικρά αλουμινόχαρτα και   τυλίγουμε. 

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΚΑΡΙΟΚΕΣ ΜΑΣ....

Σημείωση:α) Η ποσότητα της σοκολάτας που γράφω αρκεί για περίπου 30 κομμάτια. 
β) Τα υλικά είναι σχετικά, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά σφιχτή όταν την κάνουμε μπαστούνι. 
Ακόμη κι αν βάλουμε περισσότερο σιρόπι και δεν έχει σφίξει αρκετά, δεν στεναχωριόμαστε, προσθέτουμε φρυγανιά τριμμένη ή τριμμένα μπισκότα μέχρι να κάνουμε τη ζύμη όσο σφιχτή θέλουμε.


Έγιναν ανάρπαστα....Εγώ δεν πρόλαβα να τα τιμήσω.
Περνώντας λοιπόν μπροστά από το δίπατο δισκάκι που τα είχα στολισμένα, συνειδητοποιώ ότι έμεινε μόνο ένα. 

Το πήρα λοιπόν και το φωτογράφισα γιατί χωρίς φωτογραφία 
μπορεί να νομίζατε πως σας λέω ψέματα. 
Κι αφού  το άνοιξα, χαλάλι μου θα το φάω κιόλας...
Και μετά λέω γιατί παίρνω κιλά.... όταν τρώω γλυκά στις 10 η ώρα το βράδυ...



26 σχόλια:

  1. xaxa!!!
    E, πόσα κιλά μπορεί να πάρει κανείς με μια μικρή καριοκίτσα???!!!
    Πολύ μου αρέσει αυτό το γλυκάκι!!!
    Φιλιά!!!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα ήταν μόνο η καριοκίτσα καλά θα ήταν...

      Διαγραφή
  2. Έφαγες την τελευταία καριόκα;
    Και τι θα μας κεράσεις εμάς στο τσάι πάρτι;
    Κάτι μου λέει ότι θα φάμε ότι έμεινε από τους ξηρούς καρπούς.
    Μήπως να έρθω καλύτερα του χρόνου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα εσύ και μη σε νοιάζει.
      Όλο και κάτι καλό θα σου έχω ετοιμάσει.
      Μη φοβάσαι καθόλου....

      Διαγραφή
  3. Αααχ και να 'χα μία τώρα!
    φιλιά Φλώραα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω.

      Διαγραφή
  4. χαχαχα! Διάβαζα , διάβαζα τόση ώρα και λέω να το πω , να μη το πω....
    Αγαπημένη μου Φλώρα ...αυτό δεν είναι γλυκό....είναι ωρολογιακή βόμβα! Κι ύστερα αναρωτιόμαστε για τα κιλάκια και γιατί δεν μπαίνουμε στα ρούχα μας;
    Και το μικρό από πάνω άστο ( Την kwnnie εννοώ) αυτή έχει τζαμάτο μεταβολισμό! Τι κάνουμε εμείς οι άνω των 40 και 50;;;;;;;;
    Φτιάξτα δε λεώ! Κι εγώ φτιάχνω καμιά φορά λιχουδιές...και ταϊζω τους άλλους αχαχαχα!
    ΄Ησουν η τελευταία μου στάση! Τρέχω στο κρεβατάκι μου !
    Φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου airis,
      είτε τα πεις είτε δεν τα πεις, άνθρωπος είμαι κι εγώ.
      Λυγίζω η κακομοίρα.
      Και ξέρεις ούτε που με ενδιαφέρει για αλμυρά,
      τα γλυκά με τρελαίνουν.
      Τι να κάνουμε, προσπαθώ να τα περιορίσω αλλά κάθε Χριστούγεννα
      χάνω τον έλεγχο.

      Διαγραφή
  5. H ποσότητα σοκολάτας που γράφεις αρκει μόνο για ενα μεγάλο μεγάλο κομμάτι,έτσι για να απολαυσω μια καριόκα μεγέθους της προκοπής:),να πω οτι εφαγα καριόκα,όχι ....καριοκάκι της μπουκιάς:))


    Καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Vad μου,
      δίκιο έχεις και το καταλαβαίνω απόλυτα το δίκιο σου και το πάθος σου.
      Μπορείς να τις πολλαπλασιάσεις όμως τις ποσότητες να το ευχαριστηθείς με την ψυχή σου...

      Διαγραφή
  6. Φλωράκι μου Καλημέρα !
    Το ίδιο ακριβώς έκανα με κάτι άνοστους κουραμπιέδες που μου έφεραν!
    Τους κοσκίνισα όπως ήταν να φύγει η άχνη, τους έτριψα στο χέρι, έριξα μέσα μπόλικο ξύσμα πορτοκάλι που έχω πάντα στην κατάψυξη, σκόνη βανίλιας, έφτιαξα ένα μείγμα όπως το γράφεις κι εσύ κουβερτούρας κι όλα μαζί τα έπλασα σε μπαλάκια και τα έκανα σοκολατάκια, νοστιμότατα και γαρνιρισμένα με λευκή κουβερτούρα!
    Δεν πετάμε τίποτα και ειδικά τρόφιμα :)

    Φιλιά πολλά
    και καλή εβδομάδα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κακό Levina μου, είναι ότι εμείς σ' αυτό το σπίτι δεν θέλουμε να τα πετάμε στο σκουπιδοντενεκέ όμως χωρίς σκέψη τα πετάμε στα στομάχια μας....
      Δεν πετάμε, δεν πετάμε αλλά στο τέλος θα πετάξουμε τους εαυτούς μας....

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Φλώρα μου. Ευχαριστούμε για την ωραία πρόταση σου..Ομως εγώ πρώτη φορά ακούω αυτή την ονομασία -καριόκες- και δε κατάλαβα τι γλυκό είναι ούτε και μπορώ να διακρίνω καθαρά στη φώτο τι γλυκό είναι. Μάλλον ελλαδίτικη λέξη, ελλαδίτικο γλυκό είναι έτσι; Μου αρέσει που έχει σοκολάτα όμως , γιατί μου αρέσει πολύ η σοκολάτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι δελφινάκι μου Ελληνικό γλυκό είναι και εσωτερικά δίνει επίσης την εντύπωση του πολύ σοκολατένιου γλυκού αν και δεν είναι.
      Είναι πολύ όμορφο.
      Δοκίμασέ το αν έχεις περισσέματα από κέϊκ.

      Διαγραφή
  8. Με καταστρέφεις Φλώρα !!! Με καταστρέφεις !!! Ξέρεις αυτά τα δύο πλασματάκια (το αγγελάκι και το διαβολάκι) που συνήθως κάθονται στους ώμους μας και ψιθυρίζουν στα αυτιά μας τις απόψεις τους όταν θέλουμε να πάρουμε μια μεγάλη απόφαση ;;; Ε, εμένα έχουν πάθει κοκομπλόκο μ' αυτήν σου την ανάρτηση και αυτο-αναιρούνται αμφότερα !!!

    Από τη μια έχω το αγγελάκι να μου λέει "πέταξε τα γλυκά γιατί πρέπει ν' αρχίσεις διατροφή από σήμερα" και το διαβολάκι "Κρίμα δεν είναι να πετάξεις τόσα γλυκά ; Κάνε αυτές τις καριόκες, για τις οποίες τρελαίνεσαι κιόλας !!!"

    Και το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο, το αγγελάκι - που έχει πάθει παράκρουση - μου λέει "Δίκιο έχει η Φλώρα. Δεν είναι εποχές να πετάμε φαγώσιμα την ώρα που συνάνθρωποί μας γύρω πεινάνε ! Φτιάξε αμέσως τις καριόκες !!!" ενώ το διαβολάκι - το οποίο δεν ξέρω αν έχει πάθει παράκρουση ή απλά λέει πάντα το αντίθετο απ' ό,τι το αγγελάκι - μου ψυθιρίζει "Καλά είσαι χαζή ; Πρέπει να κοιτάξεις τον εαυτό σου ! Χέ$τηκες για τους άλλους ! Πέτα αμέσως τα υπολείμματα των γλυκών ΤΩΡΑ !!!"

    Το βρήκα !!! Θα φτιάξω τις καριόκες και θα τις πάω κέρασμα στην δουλειά !!! :-) Εντάξει, μπορεί να φάω και μία για να δοκιμάσω, αλλά τις υπόλοιπες θα τις χαρίσω !!! Καλή ιδέα, ε ; Τι λέτε ;;; Αγγελάκι ;;; Διαβολάκι ;;; Hellooooo ????

    Ωχ ! Μου φαίνεται πως λιποθύμησαν !!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντροπή σου μεγάλη, θες να καταστρέψεις τους συναδέλφους σου;
      Δηλαδή εσύ να είσαι κορμάρα κι εκείνοι μπαουλάκια...
      Αυτό δεν το περίμενα από σένα...
      Αποτελείωσες και τα αγγελάκια - διαβολάκια...

      Διαγραφή
  9. Να προσθέσω απλά μια αντίστοιχη πρόταση για τρουφάκια, που γίνονται όπως ακριβώς περιγράφεις πιο πάνω, με την προσθήκη κονιάκ και τρούφας για ...πασάλειμμα.

    Φλώρα μου μπράβο για το μήνυμα που περνάς μέσα απ' την πρακτικότατη και χρησιμότατη συνταγή σου. Πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου το μήνυμα καλά τα λέει.
      Τα κιλά μου δεν πάνε καλά....

      Διαγραφή
  10. λοιπον εσυ και η Sunday spoon με σωσατε και φυσικά με ξεσηκώσατε !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχη πρόταση!!! Θα την κρατήσω οπωσδήποτε (στην οικογένεια όλοι ψαχουλεύουν τη βασιλόπιτα και μόλις βρίσκουν το φλουρί, την αφήνουν στην άκρη κι εγώ την τρώω τελικά μόνη μου)!! Θα τη δοκιμάσω όμως από του χρόνου, γιατί... αν φάω άλλα γλυκά δε θα μπορώ να περάσω από την πόρτα στο τέλος... Το παραέκανα φέτος! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η βασιλόπιτα έγινε ανάρπαστη..ακόμα κι εγώ παρά τον κίνδυνο να με πειράξουν τα αυγά έφαγα λίγη (τα αυγά με πειράζουν και δεν τρώω καθόλου..πήρα σοβαρό ρίσκο δηλαδή) ..πάρα πολύ καλή ιδέα μας έδωσες όμως..τη σημειώνω!!
    Φιλιά και καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φλώρα μου καλή, πολύ γευστικό και γλυκό ξεκινάει το 2013!!!
    Αχ, γιατί μας βάζεις σε πειρασμούς;;;;
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τις λατρεύω τις καριόκες!!! πήρα σήμερα, τι σύμπτωση!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ηα λήθεια είναι ότι δεν έχω φάει ποτέ καριόκα.......είμαι του πιο άσπρου γλυκού. Αλλά έτσι όπως το παρουσιάζεις μάλλον φαίνεται πολύ καλή ιδέα. Θα μπορούσα εξάλλου να βάλω πάνω λευκή σοκολάτα και όλα να είναι τέλεια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μα να φάγαμε όλη τη βασιλόπιτα φέτος;;; Ούτε ένα κομματάκι δεν περίσσεψε! Απίστευτη η συνταγή σου!!! Τώρα θα περιμένω με ανυπομονησία να μπαγιατέψει το κέικ! χιχι! Φαίνονται απίθανες οι καριόκες σου!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φλώρα μου έχεις δίκιο με τόσους γλυκούς πειρασμούς μέσα στο σπίτι που να αντισταθούμε. Κάτι αντίστοιχο έκανα και εγώ σε στιλ σοκολατάκι.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή