Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

Αφιερωμένη πικάντικη λιχουδιά στην Μαρία Κανελλάκη

Όταν υπόσχεται κανείς κάτι πρέπει να τηρεί τις υποσχέσεις του.
Αυτό για μένα είναι νόμος.
Επειδή λοιπόν υποσχέθηκα στη Μαρία Κανελλάκη αλμυρή συνταγή, θα πρέπει να τηρήσω την υπόσχεσή μου.
Δεν μπορώ να μην κάνω το χατήρι της πρώτης νικήτριας
του 5ου παιχνιδιού μας "ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ",
η οποία δήλωσε ότι δεν αγαπάει τα γλυκά....
και ανέχεται τις συχνά γλυκές αναρτήσεις μου,
χωρίς να μπορεί να τις ευχαριστηθεί.
Για σήμερα λοιπόν ...

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΣΟΥΦΛΕ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΠΕΣΙΑΛ



Αυτό το σουφλέ δημιουργήθηκε ενώνοντας 2 συνταγές, πρώτα αυτής με το ψωμί του τόστ και τα τυριά ζαμπόν κλπ, κι έπειτα της άλλης με τα μπρόκολα που καλύπτονται με κρέμα γάλακτος και τυριά.
Επειδή όμως ήθελα να αφαιρέσω την κρέμα γάλακτος, για να γίνει πιο ελαφρύ, και να μπερδέψω τα παιδιά μου να μην βρίσκουν το μπρόκολα και το κουνουπίδι σε μεγάλα κομμάτια, προέκυψε αυτή η συνταγή, που δεν θα το πιστεύετε πόσο νόστιμη είναι και ταυτόχρονα πόσο υγιεινή.
Είναι τόσο πλούσιο σε λαχανικά και με μειωμένα τα λιπαρά υλικά αλλά και τα αυγά που θα είχε ένα οποιοδήποτε άλλο σουφλέ, χωρίς αυτό να του αφαιρεί τίποτε από τη γεύση.

Υλικά

300 γραμμάρια φουντίτσες από μπρόκολο
300 γραμμάρια φουντίτσες από κουνουπίδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μεγάλα καρότα
1/2 ματσάκι μαϊντανό
300 γραμμάρια μπέϊκον
1/4 κιλού τυρί ρεγκάτο τριμμένο
1/4 κιλού τυρί έμμενταλ τριμμένο
14 φέτες ψωμί του τόστ χωρίς κόρα
2 ποτήρια γάλα φρέσκο 
2 αυγά
λίγο ελαιόλαδο

Παρασκευή της γέμισης

Σοτάρουμε ελαφρά μέσα στο λάδι όλα μας τα λαχανικά,
τα οποία προηγουμένως τα έχουμε περάσει από το multi
ή άλλο μίξερ που λειτουργεί με μαχαίρια. 
Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε 
να έχουμε τριμμένα πολύ λεπτά τα λαχανικά, 
χωρίς όμως να γίνουν πολτός και χωρίς να ομογενοποιηθούν.
Στο τέλος σοτάρουμε και το μπέικον, 
που το έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια. 
Τα σοταρισμένα λαχανικά μας
μπορεί να έχουν κρατήσει λίγα υγρά. 
Δεν μας πειράζει όμως καθόλου,
αφού αυτά δίνουν γεύση και στο ψωμί.
Στο τέλος ρίχνουμε μέσα τα δύο είδη τυριών
(αφού κρατήσουμε μια χουφτίτσα 
για το τελικό πασπάλισμα του σουφλέ).

Στήσιμο και ψήσιμο του σουφλέ

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί αντικολητικό ή ένα πυρέξ.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα δύο αυγά μαζί με το γάλα.
Βουτάμε μέσα στο μείγμα (αυγά+γάλα)
μία-μία τις φέτες του ψωμιού 
και τις στρώνουμε στο βουτυρωμένο πυρέξ.
Πάνω από τις φέτες τοποθετούμε τη μισή γέμιση λαχανικών
και συνεχίζουμε με άλλη μία στρώση
βουτηγμένου στο μείγμα ψωμιού.
Τέλος στρώνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
Πασπαλίζουμε τα λαχανικά με το λίγο τυρί που έχουμε κρατήσει
για να δημιουργήσει ωραία κρούστα στο ψήσιμο.
Ρίχνουμε πάνω τους όσο γάλα δεν έχει απορροφήσει το ψωμί.
Ψήνουμε σε φούρνο με αέρα για  30 έως 45 λεπτά 
στους 170 βαθμούς.
Θα είναι τέλεια ψημένο όταν πάρει ωραίο χρώμα 
και όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι μέσα, 
δεν ξεχειλίζουν υγρά από την τρύπα που δημιουργήθηκε.

Θα παρατηρήσατε ότι δεν αναφέρω το αλάτι πουθενά.
Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός το τυρί και το μπέϊκον 
δίνουν τη  νοστιμιά και την και την αλμύρα που χρειάζεται
και αφετέρου το σουφλέ, κατά τη δική μου άποψη,
πρέπει να έχει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη
Μαρία Κανελλάκη ιδιαίτερα σε σένα εύχομαι καλή όρεξη. 



Και μην ξεχνάτε την
Έναρξη 6ου παιχνιδιού
"ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ"
που περιμένει τη συμμετοχή σας....

35 σχόλια:

  1. Φαίνεται γευστικότατο και νομίζω πωςείναι και ότι πρέπει για μπουφέ ,λόγω εμφάνισης και εύκολου κοψίματος σε μερίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς... έπεσες διάνα στη διαπίστωσή σου.
      Προσπάθησέ το θα σου αρέσει.

      Διαγραφή
    2. Θα το δοκιμάσω και γω! Φαίνεται ότι θα γίνει εντυπωσιακό! Πηρα τοστιμο ψιχα που αρεσει στα πιτσιρικια..θα σας πω πως εγινε!

      Διαγραφή
  2. Και τα δικά μου,παιδιά,δεν τρώνε μπρόκολο και κουνουπίδι.Θα τη φτιάξω,λοιπόν, Φλώρα μου,για να τα μπερδέψω κι εγώ!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα καταλάβουν τίποτε σε πληροφορώ.
      Εμπιστέψου με.

      Διαγραφή
  3. Οι οδηγίες σου είναι πλήρεις και κατατοπιστικότατες. Η συνταγή φαίνεται εύκολη, τα λαχανικά μας αρέσουν οπότε αύριο θα επαναληφθεί το σουφλέ της Φλώρας όπως θα το γράψω στο βιβλιαράκι μου.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σειρά μου επιτέλους να μου τρέξουν τα σάλια!!!
    Λοιπόν, τυπώνεται και εκτελείται πάραυτα. Θα ακολουθήσουν εντυπώσεις και σχόλια. Δεν την είχα διαβάσει πουθενά ως τώρα. Πολύ ευρηματική!
    Ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την αφιέρωση. Τιμή μου!

    (Υ.Γ. Διορθώνω τη φράση σου "ανέχεται τις γλυκές αναρτήσεις μου...". Δεν ανέχομαι,απεναντίας απολαμβάνω τις περιγραφές σου και χαίρομαι με τα σχόλια των φίλων. Απλά, έχω μια ροπή προς τα αλμυρά...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω κι άλλες πολλές και όμορφες και δικές μου ολωσδιόλου.
      Αλλά σιγά σιγά θα τις βάλω όταν τις εκτελώ για να δίνω και φωτογραφίες...
      Εμείς βλέπεις δεν κάνουμε καμία εξαίρεση.
      Τρώμε και αλμυρά....

      Διαγραφή
  5. Μιαμ... μιαμ... η συνταγή αντιγράφεται πάραυτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Go on... Θα σου αρέσει σίγουρα.

      Διαγραφή
  6. Χαλάλι της η συνταγή !
    Αξίζει η Μαρία όλο το ταψί σου:))
    Αυτό το συνηθίζω και'γω να το φτιάχνω όταν μου μένει κουνουπίδι για την επόμενη.
    Τα παιδιά τρελαίνονται ενώ ο σύζυγος γκρινιάζει για το μπέικον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο μπέϊκον δεν κάνει καθόλου κακό.
      Ότι άλλο έχει είναι υγιεινό.

      Διαγραφή
  7. μου φαίνεται πολύ λαχταριστό!! μου αρέσει βέβαια περισσότερο το κρέας, αλλά δε λέω όχι και στα λαχανικά! σούπερ!!! :) φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα αναρτήσω συντόμως συνταγή και για κρέας.
      Κι εμένα μου αρέσει το κρέας.
      Και γενικά στην οικογένειά μας αρέσει το κρέας.
      Θα κάνω και αναρτήσεις με συνταγές για κρέας.

      Διαγραφή
    2. αχ πολύ χαίρομαι!!!!!! θα περιμένω!!! :)

      Διαγραφή
  8. Δεν αντέχω άλλο Φλώρα και θα το σκάσω το μυστικό!
    Πόσο να το κρατήσω η τυχερή γυνή!
    Την έφαγα που λέτε και την άσπρη της Φλώρας,που είχε μεν έναν σκοτεινό εσωτερικό κόσμο(ας όψεται η μερέντα),αλλά η γεύση της σε απογείωνε,έφαγα που λέτε και το σουφλέ λαχανικών, που όμοιο του δεν είχα ξαναφάει, και τώρα παρακαλάω τον Θεό να με συγχωρέσει,γιατί στις Φλώρας εκτός ότι τρως καλά,ενίοτε έως πάντα ξεπερνάς τα όρια.
    Δεν παίζεται η γυναίκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xristin μου, τι είναι αυτά που λες.
      Εγώτ δεν σε είδα να ξεπερνάς κανένα όριο αυτή τη φορά.
      Μάλλον δεν έφαγες ούτε δεύτερο κομμάτι τούρτας...
      Αυτό για μένα είναι ήττα...

      Διαγραφή
  9. Καλή μου Φλώρα μπράβο που προσπαθείς να καλύψεις όλα τα γούστα των φίλων αναγνωστών σου...Το σουφλέ μου αρέσει , τρώω το σουφλέ με τυρί και χαμ...με λαχανικά πρώτη φορά το ακούω..μου αρέσουν τα λαχανικά αυτά, μπρόκολο και κουνουπίδι..Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Δελφινάκι μου μια φορά και θα γίνεις fun.

      Διαγραφή
    2. Ηθελα να σε ρωτήσω γλυκιά μου Φλώρα , μπορώ να τυπώσω τη συνταγή σου;

      Διαγραφή
    3. Βέβαια μπορείς δεν έχω βάλει κανένα φραγμό.

      Διαγραφή
  10. Μου αρέσουν όλα τα υλικά που έχει μέσα θα το φτιάξω αμέσως!
    Η Μαρία αξίζει πολλές αφιερώσεις FLORA!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι μπορώ θα κάνω και για τη Μαρία μας.
      Βλέπεις εμένα το στοιχείο μου είναι κυρίως τα γλυκά....
      αλλά θα της βάλω και αρκετά αλμυρά να με θυμάται...

      Διαγραφή
    2. Ελενάκι σ' ευχαριστώ πολύ μωρέ... Πού βρέθηκες παιδάκι μου εδώ πέρα; Δεν σούχω πει να μην αφήνεις το σπίτι μας μόνο;;;
      Να μην ξεμυτίσω λίγο η γυναίκα...και με παίρνουν στο κατόπι... (χαχα, σας ευχαριστώ πολύ και τις δυο που φροντίζετε για τις γαστρονομικές μου προτιμήσεις και ιδιαιτέρως για τα καλά σας λόγια).

      Υ.Γ. Φλώρα μου με την ευκαιρία, θα κάνω μια ερωτησούλα. Επειδή έχω πάψει από καιρό να αγοράζω ξένα προϊόντα και παίρνω μόνο ελληνικά τυριά (κασεράκι / βλαχοτύρι κι άγιος ο Θεός!...), φαντάζομαι μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτά ε;
      Ευχαριστώ πολύ-πολύ!!!

      Διαγραφή
    3. Βέβαια Μαρία μου. Μπορείς να βάλεις κασέρι όπου υπάρχουν γλυκά τυριά, γκούντα, ένταμ, έμμενταλ και κεφαλοτύρι ή μετσοβόνε ή άλλο ελληνικό πικάντικο όπου υπάρχουν πιο πικάντικα τυριά σε όλες τις συνταγές.
      Εγώ βάζω πάντα ότι έχω στο σπίτι.

      Διαγραφή
  11. Αυτή μου άρεσε, είδα μπρόκολο και μου έτρεξαν τα σαλάκια ...αλλά τι κρίμα δεν μπορώ να φάω :(((((
    Έχω δυσανεξία στη λακτόζη και στα τυριά!
    Εμένα δεν θα μπορέσεις να με πετύχεις πουθενά!
    Φιλάκια πολλά πολλά!
    ΥΓ: Τι γλυκιά πού είσαι με όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι που δεν σου ταιριάζουν τα τυριά.
      Για μένα είναι το σημαντικότερο κομμάτι της γεύσης μου τα τυριά.
      Νομίζω πως αν μου απαγορευθούν για κάποιο λόγο θα έχω χάσει το 50% της νοστιμιάς της ζωής μου.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
    2. Λατρεύω το τυρί Φλώρα μου , ιδίως τη φέτα και το κεφαλοτύρι! Δεν ξέρεις τι βάσανο είναι! Δεν με πειράζει που δεν μπορώ να φάω πίτσα, σουφλέ , κρέμες μπεσαμέλ κλπ κλπ!
      Μου λείπει το τυρί...... :(

      Διαγραφή
  12. Φλώρα μου πριν λίγο γύρισα απ' τη δουλειά και με περίμενε η πιο ευχάριστη έκπληξη. Στο γραμματοκιβώτιο, ο φάκελλος σου! Λοιπόν, δεν έχω λόγια για την καρφίτσα που έφτιαξες! Είναι αριστούργημα! Με συγκίνησες πολύ!... Είναι στα αγαπημένα μου χρώματα, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σχέδιο και νομίζω ότι χαραμίζεσαι αν δεν το κάνεις και επαγγελματικά αυτό.
    Σ' ευχαριστώ απ΄την καρδιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, ευχαριστώ για τα πολύ καλά λόγια σου, αλλά είναι δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες. Εννοώ ότι δεν έχει ο κόσμος λεφτά για να αγοράσει κοσμήματα. Οπότε θα τα κάνω δώρα...

      Διαγραφή
  13. Ούτε εγώ μπορώ να φάω..δεν έχω δυσανεξία στα τυριά..απλή απέχθεια έχω σε αυτά..δεν πλησιάζω κανένα τυρί..θα το φτιάξω όμως γιατί είμαι σίγουρη πως θα αρέσει στους δικούς μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι να το ευχαριστηθούν οι δικοί σου.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  14. Α, αυτό το "σουφλεδάκι" ΔΕΝ θα μου ξεφύγει!!!! Όλα του τα υλικά τα λατρεύω και φαίνεται πεντανόστιμο!!! Ευχαριστούμε Φλώρα....
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή