Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Άσπρη αλλά κατά βάθος ...

Σήμερα θα σας δείξω μια πανεύκολη και πανέμορφη τούρτα. 


TOYΡΤΑ ΜΕΡΕΝΤΑ



Υλικά για το παντεσπάνι

3 κρόκους αυγών
3 ασπράδια αυγών
3/4 του φλυτζανιού ζάχαρη
3/4 του φλυτζανιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 βανίλιες, 1 κουταλιά κακάο
1 σφηνάκι κονιάκ

Χτυπάμε στο μίξερ σε σφιχτή μαρέγγα τα ασπράδια μαζί με τη μισή ζάχαρη.
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη  μέχρι να ασπρίσουν. 
Ρίχνουμε μέσα στα αυγά το κονιάκ, το κακάο και τις βανίλιες. 
Στη συνέχεια ρίχνουμε εναλλάξ μαρέγκα και αλεύρι ανακατεύοντας ελαφρά χωρίς μίξερ με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω έως ότου να ενσωματωθεί το αλεύρι και η μαρέγκα μέσα στα αυγά.
Γίνεται ένα πολύ αφράτο μείγμα.
Απλώνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα μας και τοποθετούμε πάνω του ένα τσέρκι βουτυρωμένο εσωτερικά. 
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε στον αέρα για 30 περίπου λεπτά στους 170 βαθμούς. 

Καλό είναι το παντεσπάνι να γίνει μία ή δύο μέρες πριν και αυτό γιατί κόβεται πολύ πιο εύκολα και πιο όμορφα.

Υλικά για το σιρόπι

1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι νερό 
1 σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας σας ή κονιάκ

Βράζουμε 5 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και στο τέλος ρίχνουμε μέσα και το λικέρ.
Αφήνουμε να κρυώσει.

Υλικά για τη γέμιση της τούρτας. 

1 βαζάκι μερέντα μικρού μεγέθους ελαφρά ζεσταμένο στα μικροκύματα. 
1 κρέμα γάλακτος 500 γραμμαρίων
1/4 κιλού άχνη ζάχαρη 
2 βανίλιες

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη και τις βανίλιες να γίνει σαντιγί.
Προσοχή δεν ανακατεύουμε με τη μερέντα σε καμία περίπτωση γιατί η σαντιγί θα πέσει και θα γίνει υδαρή.


Στήσιμο της τούρτας. 

Κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια στα δύο και τοποθετούμε σε μια πιατέλα τον πάτο του. 
Ποτίζουμε σιγά σιγά το μισό παντεσπάνι με το μισό σιρόπι
Αλείφουμε το παντεσπάνι με τη χλιαρή μερέντα.
Πάνω της τοποθετούμε τη μισή δόση από τη σαντιγί που φτιάξαμε. 
Βάζουμε πάνω το δεύτερο παντεσπάνι στο οποίο ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό σιρόπι.
Αλείφουμε με την υπόλοιπη μερέντα αφού κρατήσουμε λίγη για το στόλισμα της τούρτας. 
Πάνω από την μερέντα και γύρω-γύρω από την τούρτα αλείφουμε την υπόλοιπη σαντιγί. 
Στο τέλος με ένα πηρούνι παίρνουμε μερέντα και δημιουργούμε καθώς αυτή στάζει απ' το πηρούνι μας σχέδια πάνω απ' τη σαντιγί. 

Προσοχή μην αυξήσετε την ποσότητα της μερέντας γιατί κινδυνεύει να γίνει πολύ γλυκιά η τούρτα

και δεν θα σας αρέσει.
Παρόλο που έχει μερέντα είναι μια πολύ ελαφριά τούρτα κατάλληλη για τελείωμα ενός πλούσιου γεύματος.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο παντεσπάνι αλλά σας διαβεβαιώ καμιά σχέση δεν έχει με αυτό της συνταγής μας.


34 σχόλια:

  1. XA!!! Παίρνω το πρώτο (μεγάλο!) κομμάτι, σου αφήνω ένα γλυκό φιλί κ΄αποχωρώ!!!

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να μπορούσα να στο στείλω να το απολαύσεις πραγματικά.

      Διαγραφή
  2. Πανεύκολη φαίνεται! Γεια στα χεράκια σου Φλώρα μου!
    Εγώ δεν παίρνω κομμάτι, περιμένω εκείνα τα αλμυρά που λέγαμε:-)
    Φιλιά πολλά και να'ναι γλυκιά η κάθε σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τα ξεχνάω τα χρέη μου Μαρία μου.
      Λίαν συντόμως καταφθάνουν.

      Διαγραφή
  3. Κρίμα που η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει τόσο, ώστε να απλώσω το κουταλάκι μου και να το βουτήξω στη λιχουδιά! Πολύ τη ζήλεψα!! (φταις κι εσύ που έβαλες στον τίτλο τη λέξη μερέντα... με το που το διάβασα και είδα και την εικόνα... αυτό ήταν). Φιλάκια, ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτάνει που την έκρυψα εσωτερικά τη μερέντα, να μη γράψω και το όνομά της δεν γίνεται...

      Διαγραφή
  4. Αχ!μ'εχετε τρελάνει όλοι με τα γλυκά που βάζετε
    και αυτή την εποχή είμαι σε "αποχή" μήπως και χάσω κανένα κιλό των γιορτών!

    Υπέροχη είναι όμως θα την έχω στα υπ'οψιν όταν χαθούν τα κιλάκια:))

    Φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το καλό να χαθούν τα κιλάκια σου.
      Πάντως εγώ όταν κάνω δίαιτα ζω για τη στιγμή που θα κάνω επίθεση σε καμιά τούρτα.

      Διαγραφή
  5. μμμμ..νιαμ νιαααααααααααααμ!!!!Ελεος,φτάνει με τα γλυκάααααααααααααα,θα γίνουμε σαν γουρουνάκια..χαχαααααααα
    χωρίς πλάκα Φλώρα μου,αξιοζήλευτη η συνταγή και παρουσίασή σου!!!Φαίνεται νοστιμότατη!!!!Καλή ορεξη λοιπόν,παίρνω και εγώ μια κομματάρα-))))
    καλό ΣΒΚ
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου όρεξη αν αρκείσαι μόνο σε ένα διαδικτυακό κομματάκι.
      Εγώ πάντως έτσι δεν χορταίνω.
      Το θέλω χειροπιαστό....
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  6. Κλαυδία6:42 μ.μ.

    Αυτός ο γλυκός πειρασμός είναι σκέτη....αμαρτία !!!Λευκή ανάλαφρη εξωτερικά και ζουμερή ,μυρωδάτη, μερεντένια εσωτερικά...η επιτομή της άπόλαυσης !!! Φλώρα μου υποκλίνομαι και σερβίρομαι πάραυτα !!!
    Γειά στα χεράκια σου τα θαυματουργά !!! Πάντα γλυκαμένη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ Κλαυδία μου πάντα γλυκαμένη σαν τα λόγια που ξέρεις να λες σε κάθε περίσταση. Δίνεις αξία στα πράγματα κι αυτό γιατί η ψυχούλα σου είναι ανοιχτή και έτοιμη να δεχτεί τον άλλον σαν να είναι ένα κομμάτι σου που σου έλειπε.

      Διαγραφή
  7. Σλουρπ! Φλωρίτσα μου γεια στα χεράκια σου, πεντανόστιμη φαίνεται!

    Εύχομαι έτσι γλυκές να είναι όλες οι μέρες του χρόνου!

    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλες τόσες και παραπάνω γλύκες και για σένα.
      Φιλιά μερεντένια.

      Διαγραφή
  8. τι τέλειααα!
    φαίνεται πολύ εύκολη και ιδιαίτερη!
    σίγουρα θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους και θα είναι ιδανική για γενέθλια..γιατί να αγοράζουμε αφού μπορούμε να φτιάξουμε με τα χεράκια μας θαύματα;
    παίρνω χαρτι και μολύβι λοιπόν και τη σημειώνω!
    φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα παιδιά είναι ιδιαίτερα αρεστή γιατί η μερέντα είναι κατ' εξοχήν παιδική λιχουδιά.
      Φιλιά κι από μένα.

      Διαγραφή
  9. Και τέλεια φαίνεται και εύκολη είναι!!!!Η τέλεια συνταγή!!!!!!Έχει και πολύ ωραία εμφάνιση!!!!!Θα την δοκιμάσουμε!!!!!Καλό βράδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ προτιμώ να φτιάξω μια τέτοια συνταγή απλή και εύκολη από το να ντυθώ, να βγω να πάω στο ζαχαροπλαστείο να αγοράσω γλυκά.
      Είναι γρήγορη τούρτα, της ξεπέτας που λένε και τα παιδιά και πάντα πετυχαίνει.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  10. Μμμμμ Φλώρα μου ευχαριστούμε για τη συνταγή!!!! Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄εσένα σίγουρα θα αρέσει, αν κρίνω από τη μικρή φωτογραφιούλα που σε συνοδεύει πάντα, είσαι ακόμη μικρό παιδάκι...
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  11. Εγώ γλυκιά μου Φλώρα ξέρεις , τα γνωστά ! Παίρνω τη συνταγή ...για την αδερφή μου! αχαχα! Βέβαια καθώς τη διάβαζα στην αρχή ωραία λέω θα την κάνω με καστανή ζάχαρη κι αλεύρι ολικής .....και στη συνέχεια βλέπω μερέντες σαντιγές και δεν συμμαζεύεται!
    Πάντως εύκολη φαίνεται!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι αυτό Αριστέα μου εσύ θα είσαι κορμάρα κι εγώ μπαλονάκι.
      Ούτε ποτέ μου πέρασε απ' το μυαλό η σκέψη να βάλω σε γλυκό υγιεινά υλικά. Στο λέω για να φανταστείς περί ποίας γουρουνίτσας μιλάμε... Το γλυκό το θέλω με τα όλα του.
      Βέβαια ποτέ δεν θα πάρω κομματάρα.... αλλά αυτό γίνεται με μεγάλο κόπο, νοιώθω ότι μου λείπει το μεγάλο και το δεύτερο κομμάτι.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
    2. Φλώρα ... η "κορμάρα" είναι σε δίαιτα! αχαχα!
      Πήρα 4 κιλά όχι λόγω φαγητού αλλά λόγω έλλειψης κίνησης. Κάτι οι γιορτές, κάτι η απογραφή που κάθομαι πολύ, κάτι το χέρι με τα ράμματα που δεν μπορούσα να κάνω βάρη....4 κιλά έβαλα ! Χτύπησα κόκκινο για μένα! Και ξαναμπήκα σε πρόγραμμα !
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Ευχαριστούμε Φλώρα μου για την ωραία πρόταση..Ευτυχώς που υπάρχει και το κακάο γιατί δεν μου αρέσει γλυκό χωρίς σοκολάτα :))

    Επίσης, σ ευχαριστώ για την συμμετοχή στο μπλογκοημερολόγιο των αναμνήσεων. Θα περιμενω με χαρά να διαβάζω τις αναρτήσεις σου..
    Οσο για την εικόνα της ανάρτησης, χαίρομαι που σου άρεσε και μένα μου άρεσε πολύ..Οταν έψαχνα στο ίντερνετ για να βρω μια εικόνα για την ανάρτηση λάτρεψα αμέσως αυτό το ολάνθιστο 2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου εσένα που είσαι μικρό παιδάκι ακόμη δεν σου αρέσει η μερέντα;
      Εγώ θεωρώ ότι πιο σοκολάτα απ' τη μερέντα δεν υπάρχει. Δηλαδή το κακάο που έχει μέσα είναι πταίσμα μπροστά στην τόση μερέντα.
      Πίστεψέ με κρύβει καλά πολλή σοκολατένια γεύση μέσα της.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι να ήμουν μικρό παιδάκι ακόμη , αλλά ήταν καιρός και πέρασε..πάνε κάτι χρόνια από τότε που ήμυν μικρό παιδάκι...Τι είναι η μερέντα; Δεν ξανακουσα στη Κυπρο αυτή τη λέξη...Τελικά έχουν αρκετές διαφορές η κυπριακή και η ελληνική γλώσσα

      Διαγραφή
  13. Γιατί καλό μου κορίτσι δεν παραμένεις στους στίχους και στις κατασκευές σου? Γιατί μου το κάνεις αυτό και μάλιστα Κυριακή πρωί που το βλέπω? Λιγάκι δεν με λυπάσαι???? Να με ξεκάνεις θες που μια αδυναμία σε ότι περιέχει σοκολατοειδές την έχω η γυναίκα!!!
    Άντε τώρα να αντισταθώ! και φαίνεται πράγματι ελαφρύ γλυκό ...
    Αμάν!
    Φεύγω ... θα επιστρέψω όταν αλλάξεις ανάρτηση να μη βλέπω την φωτογραφία και με ξεσηκώνεις :))
    φφφφφιλίιιι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεβινάκι μου γλυκό, έχουμε και τις αδυναμίες μας τι να κάνουμε.
      Τα αγαπάμε τα γλυκά, ότι κι αν είναι αυτά, φαγώσιμα, λόγια, αισθήματα, βλέμματα, φιλιά...
      Καλή σου μέρα και μη μου θυμώνεις που βάζω και κανένα γλυκάκι που και που. Η επόμενη ανάρτηση θα είναι σίγουρα αλμυρή.
      Την οφείλω στη φίλη μου Μαρία Κανελλάκη που έχει δηλώσει πως δεν αγαπάει τα γλυκά.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  14. Μιαμμ.
    Πεντανόστιμη μου φαίνεται...και ξέρετε φαντάζομαι τη λατρεία που επχω στα γλυκά.
    Σοκολάστηκα.
    Φιλιαααα πολλά:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία λέξη το σοκολάστηκα. Υποθέτω ότι προκύπτει από το σοκολάτα + κολάστηκα....
      Πανέξυπνο.

      Διαγραφή
  15. Σοκολάστηκα λοιπόν κι εγώ τώρα......μα πως μου ξέφυγε τούρτα με μερέντα......πρέπει όπωσδήποτε να τη δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς όταν την φτιάχνω δεν την βρίσκει η άλλη μέρα.
      Νομίζω πως και σεις θα την τελειώσετε στην καθισιά σας.

      Διαγραφή
  16. Μερέντα ε?
    Θυμάμαι ακόμα την πρώτη μου γλυκιά γνωριμία μαζί της πριν πολλά, αμέτρητα χρόνια...από την αρχή τη λάτρεψα..μπορώ να περάσω ώρα μαζί της..μόνο οι δυο μας..εγώ κι αυτή!!...πού θα βρω μερέντα Κυριακάτικα?
    Η συνταγή καταγράφεται και θα εκτελεστεί πάραυτα...πάω να βρω μερέντα προς το παρόν!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ περνάω στιγμές ιδιαίτερες μαζί της.
      Μου αρέσει δε να την τρώω με ένα μικρούτσικο κουταλάκι,
      αργά και απολαυστικά.
      Και για ξεδίψασμα, πίνω γάλα. Της ταιριάζει καλύτερα από το νερό.

      Διαγραφή