Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

κωκ giant...

Δεν ξέρω αν μερικές εικόνες γλυκών σας κάνουν να τρέχουν τα σάλια σας. 
Εγώ αυτό το παθαίνω συχνά με διάφορα γλυκά. 
Το περίφημο κωκ των παιδικών μου χρόνων είναι ένα απ' αυτά.
Σήμερα λοιπόν Κυριακή, φαγητό έχω περίσσευμα από χθες το βράδυ που ήρθαν φίλοι στο σπίτι,
διάθεση να ασχοληθώ με κατσαρόλες αρκετή,
επομένως ξεκινάω να φτιάξω κωκ,
για να το πάω το απόγευμα σε φίλους,
από τους οποίους έχουμε πρόσκληση για καφεδάκι.
Βέβαια στο μυαλό μου το θέλω σε διαστάσεις giant...
Αντί λοιπόν να κάθομαι να το σκέφτομαι, άρχισα την υλοποίησή του.


Παντεσπάνι
4 κρόκους αυγών
4 ασπράδια αυγών
3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
1 ποτήρι αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
2 βανίλιες άρωμα
Παρασκευή του παντεσπανιού
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια πολύ σφιχτή μαρέγκα.
Χτυπάμε στο μίξερ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Προσθέτουμε σιγά - σιγά εναλλάξ αλεύρι και κουταλιές μαρέγκα μέσα στους χτυπημένους κρόκους ανακατεύοντας με ένα κουτάλι και με μεγάλη προσοχή οι κινήσεις μας να είναι από κάτω προς τα πάνω για να μην φύγει ο αέρας της μαρέγκας και χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
Αδειάζουμε σε ένα ταψί στρογγυλό, διαμέτρου 25 cm, στου οποίου τον πάτο έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί κομμένο λίγο πιο μεγάλο ώστε να καλύψει και τα πλαϊνά του ταψιού και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά στους 180  βαθμούς στον αέρα.
Βγάζουμε το παντεσπάνι όταν κρυώσει και το κόβουμε οριζόντια προσεκτικά με ένα μεγάλο μαχαίρι σε δύο μέρη.
Κρέμα κωκ
3 φλυτζάνια γάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη 
5 κουταλιές κορν φλάουρ
2 αυγά
2 βανίλιες άρωμα
Παρασκευή της κρέμας
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί να ομογενοποιηθούν και βράζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία χτυπώντας ταυτόχρονα με μίξερ ή σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω απ' το κάτω κομμάτι από το παντεσπάνι και την καλύπτουμε με το πάνω κομμάτι.
 Γλάσο σοκολάτας για επικάλυψη
75 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
150 γραμμάρια  γάλα ζαχαρούχο
Παρασκευή του γλάσου 
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία  τη σοκολάτα και το γάλα ζαχαρούχο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αδειάζουμε πάνω από το δεύτερο παντεσπάνι και αφήνουμε να κρυώσει.
Και επειδή εμένα μου αρέσει πολύ και το αμυγδαλάκι το καβουρδισμένο, πριν κρυώσει τελείως και σφίξει η σοκολάτα, πασπάλισα με ψιλοκομμένο αμύγδαλο.
Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο, για να είναι δροσερό.
Έτοιμο σε λιγότερο από 1/2 ώρα το γλυκάκι μου 
θα το χαρούμε το απόγευμα μαζί με το καφεδάκι μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΗΝ  
που περιμένει με αγωνία τις συμμετοχές σας.

32 σχόλια:

  1. τέλειοοο..
    λατρεύω το συγκεκριμένο γλυκό..αλλά το θέλω έτσι giant!!
    καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ...σάλια μας τρέχουν!!!!!!Τέλειο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανακατέψτε τα υλικά και θα το έχετε στο στόμα σας.

      Διαγραφή
  3. Μιαμ, μιαμ, νοστιμόματο μου φαίνεται..Μου αρέσουν πολύ τα γλυκά, ειδικά τα σοκολατένια...Αυτό που είναι και giant κιόλας , μιαμ ,μιαμ..Ηθελα να είχα ένα κομματάκι τώρα :))
    Καλά να περάσετε στο καφεδάκι και να χαρείτε το γλυκάκι σου γλυκιά μου Φλώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Δελφινάκι μου. Κι εσύ να έχεις ένα ωραίο απόγευμα.

      Διαγραφή
  4. Ουάου! Φαίνεται πολυ ωραίο! Η συνταγή σου κατάσχεται! Κάποια στιγμή θα το φτιάξω!!! Έχει βέβαια πολλα στάδια παρασκευής, οπότε θα το κάνω στα γενέθλια του μικρού!!! Μια χαρα θα στέκεται για τούρτα! (βέβαια θελει 4 μήνες μέχρι τα γενέθλια...!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mαρία μου έχει 3 στάδια παρασκευής αλλά είναι τόσο απλό που σε 1/2 ώρα είναι έτοιμο. Μην διστάσεις να το φτιάξεις.

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο!
    Μια σιαλόρροια την έχω μου'ρχεται να χωθώ στην οθόνη να δοκιμάσω!

    Φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό παθαίνω κι εγώ όταν βλέπω κωκ ακόμη και σε βιτρίνες ζαχαροπλαστείων.

      Διαγραφή
  6. Αχ τι μου έκανες νυχτιάτικα... είναι και Κυριακή και δεν έχω τα υλικά! Κατάσχω κι εγώ τη συνταγή σου! Φαίνεται νοστιμότατο! Καλά που είναι και μεγάλο... άμα το φτιάξω σκοτωμός θα γίνει στο σπίτι ποιος θα το πρωτοπρολάβει!! Φιλάκια, καλή εβδομάδα και ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου απαντάω αφού το δοκίμασα, μετά τον καφέ με τους φίλους.
      Αφρός.... το παντεσπάνι και η κρέμα σπέσιαλ. Το δε γλάσο με το αμυγδαλάκι θεϊ-κό.\
      Να το φτιάξεις να με θυμάσαι όταν θα το τρώτε.

      Διαγραφή
    2. Σου απαντώ αφού προηγήθηκε η δοκιμή του μαζί με τον καφέ στους φίλους μας.
      Το παντεσπάνι αφρός...
      Η κρέμα σκανδαλιστική...
      Το γλάσο με τα αμυγδαλάκια όλα τα λεφτά...
      Να το φτιάξεις και να με θυμάσαι όταν το τρώτε.

      Διαγραφή
  7. Παλαιότερα θα μου έτρεχαν τα σάλια! Μικρή το λάτρευα! Καλά και τι δεν λάτρευα σε γλυκά! Αλλά χαίρομαι όσους ανακατεύονται και "γλυκαίνονται" !
    Μου αρέσει περισσότερο η μαγειρική εμένα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να είσαι αδύνατη αφού αντιστέκεσαι στα γλυκά.
      Εγώ εξ αιτίας των γλυκών άρπαξα τα κιλάκια και μου μείνανε...
      Καλό σου βράδυ...

      Διαγραφή
  8. Πω πω..... εμένα ακόμα μου τρέχουν όταν βλέπω τέτοια υπέροχα κατασκευάσματα! Κι' αυτό πρέπει να είναι τέλειο..... θα το επιχειρήσω συντόμως!!!!
    Φιλάκια και καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλιά κι από μένα και καλή σου εβδομάδα κι εσένα.
      Επίσης καλή επιτυχία όταν το επιχειρήσεις.

      Διαγραφή
  9. ΕΛΕΟΟΟΣΣΣ!!!
    Να με ξεκάνεις θέλεις φιλενάδα?
    Τι ναι τούτο το βουνό από σοκολάτες και κρέμες?
    Aπίθανο και βάζω εμπρός να το φτιάξω κι εγώ!

    (αυτό το 'διατηρείται στο ψυγείο' δεν το παίρνω και πολύ σοβαρά ... δεν θα προλάβει να φτάσει τόσο μακριά!!) :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου όρεξη. Καλή επιτυχία δεν λέω θα έχεις σίγουρα.
      Όσο για τη διατήρησή του, γλυκό που κόβεται κομμάτι κομμάτι δεν φτουράει...

      Διαγραφή
  10. Δεν παίζεσαι με τα γλυκά σου Φλώρα μου!
    Κωκ γίγαντας και όποιος αντέξει!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα που δεν μπορώ να σου προσφέρω λίγο.

      Διαγραφή
  11. Τέλεια φαίνονται τα Giant κωκ σου Φλώρα μου!!! Μούρλια!!! Τυχερές οι φιλενάδες σου! :) Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ θα ήθελα να σε κεράσω ένα μεγάλο κομμάτι.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστώ Φλώρα μου και μόνο η σκέψη για μένα μετράει! :)

      Διαγραφή
  12. Δεν υπάρχει τέτοιο κωκ!!
    Απίστευτο..!
    Μοναδικό και σαν τούρτα φαντάζομαι!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως θέλεις πες το απλά φάε.
      Καλή εβδομάδα και σε σένα.

      Διαγραφή
  13. Γυναικε΄λια καθαρά ανάρτηση... μια καλημέρα λέω... να είσαι καλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν είμαι λάτρης των γλυκών, αλλά γλυκάθηκα στην κυριολεξία απ' τις γλυκές περιγραφές σου (το κατσαρολάκι, το αμυγδαλάκι...)
    Να'σαι καλά Φλώρα μου!

    (τίποτα σε αλμυρούλι έχεις; Καμιά τυροπιτούλα για παράδειγμα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιφυλάσσομαι να σου γράψω πολύ ωραία κρεμμυδόταρτα.
      Αλλά πρέπει πρώτα να την φτιάξω και να την φωτογραφίσω.

      Διαγραφή
  15. ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!!!!!!!!!!!!
    ΑΧ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΙΧΑ ΤΩΡΑ!!!!!!!!
    ΦΑΙΝΕΤΕ ΑΠΙΘΑΝΟ!!!!!!!
    ΦΛΩΡΑ ΜΟΥ , ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου, κι εσύ εύχομαι να περάσεις καλά με τους δικούς σου ανθρώπους, και όλα να πάνε καλά στις υπέροχες δραστηριότητές σου.

      Διαγραφή