Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Επιδόρπιο με φιρίκι.

Ήρθε η ώρα για ωραίο γλυκάκι.




Α΄ Στάδιο

Τα μήλα
Χρειαζόμαστε:
1 κιλό περίπου φιρίκια,
750 gr λικέρ μέντα ή κίτρο (αν θέλουμε το γλυκό πράσινο)
ή τριαντάφυλλο (αν θέλουμε το γλυκό κόκκινο),
1 ποτήρι ζάχαρη.



Από την προηγούμενη μέρα

Καθαρίζουμε γύρω γύρω τα φιρίκια 
και με το ειδικό εργαλείο βγάζουμε τα κουκούτσια απ' το κέντρο.
Tα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό και χυμό ενός λεμονιού για να μην σκουρίνουν.
Αφού τα καθαρίσουμε όλα, τα στραγγίζουμε,  τα τοποθετούμε  μέσα στην κατσαρόλα
και ρίχνουμε πάνω τους το λικέρ και τη ζάχαρη.
Βράζουμε σε αρκετά δυνατή φωτιά  μέχρι να εξατμισθεί  σχεδόν όλο το λικέρ.
Στο τέλος το ελάχιστο σιρόπι που θα μείνει
θα έχει γίνει σαν  ζελέ,
εξαιτίας της πηκτίνης που περιέχουν τα μήλα.
Τα μήλα δεν παίρνουν το βαθύ πράσινο ή κόκκινο χρώμα όσο βράζουν.
Όταν τελειώσει ο βρασμός
και μόλις τα μήλα αρχίσουν να κρυώνουν,
θα έχουν αποκτήσει το τέλειο πράσινο ή κόκκινο χρώμα
ανάλογα με το λικέρ, μέσα στο οποίο τα βράσαμε.
Φυλάμε τα μήλα στο ψυγείο.
Μην φοβηθείτε το οινόπνευμα που περιέχει το λικέρ,
γιατί εξατμίζεται όλο και μένει μόνο το άρωμά του.


Β΄ Στάδιο

Η συνοδευτική κρέμα.


Χρειαζόμαστε:
3 φλιτζάνια γάλα εβαπορέ,
1 φλιτζάνι ζάχαρη,
2 αυγά,
6 κουταλιές corn flower,
2 βανίλιες άρωμα,
1 κουτί τυρί κρέμα mascarpone,
1 σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας σας.


Από την προηγούμενη μέρα
Χτυπάμε στο multi  το 1 φλιτζάνι γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το corn flower και τις βανίλιες για να ενοποιηθούν.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα 2 φλιτζάνια γάλα και  μόλις φτάσουν στο σημείο βρασμού,
ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά, 
που έχουμε χτυπήσει  στο multi.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει η κρέμα με προσοχή, μη μας σβολιάσει.
Την αποσύρουμε απ' τη φωτιά
και την βάζουμε σε ένα μπολ σκεπασμένη με μεμβράνη για να μην δημιουργήσει κρούστα στην επιφάνειά της.
Στο σημείο αυτό την τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Όταν η κρέμα μας  κρυώσει,  την χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει
και προσθέτουμε 1  κουτάκι τυρί mascarpone συνεχίζοντας το χτύπημα.
Αμέσως αλλάζει η υφή της κρέμας η οποία είναι όμως ακόμη σφιχτή.
Ενώ εξακολουθούμε να χτυπάμε με το μίξερ, προσθέτουμε σταδιακά το λικέρ μέχρι να γίνει η κρέμα μας πιο αφράτη αλλά όχι ρευστή.
Η υφή και η γεύση της κρέμας αυτής σίγουρα θα σας μαγέψει.....

Την ημέρα που θα το προσφέρουμε είναι όλα έτοιμα, 
απλά σερβίρουμε στο πιάτο 1 μήλο και τη λευκή κρέμα δίπλα του 
και στολίζουμε με γλυκό κυδώνι ή κερασάκι κόκκινο,αν το μήλο είναι πράσινο,
ή  με πράσινο κερασάκι μαρασκίνο, αν το μήλο είναι κόκκινο.

Εναλλακτικές    
Αν θέλουμε να το σερβίρουμε σε πιατέλα
στο κέντρο βάζουμε την κρέμα 
γύρω τα φιρίκια
και στη μέση  της κρέμας λίγο γλυκό κυδώνι ή κερασάκια για χρώμα.

Το ίδιο γλυκό μπορεί να γίνει με μεγάλα μήλα.
Στην περίπτωση αυτή ανοίγουμε μεγαλύτερη τρύπα στο κέντρο του μήλου 
και με ένα κορνέ γεμίζουμε με κρέμα. 
Φτιάχνουμε και μια ροζέτα με κρέμα στην κορυφή
και γαρνίρουμε πάλι με ένα κερασάκι.

                                                                                                   Καλή σας όρεξη

Για την αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων
Τη συνταγή για τα μήλα μου την είχε δώσει παλιά μια φίλη μου από την Πάτρα.
Η ιδέα για την κρέμα είναι από την εκπομπή "chef on air",
όπου παρουσιαζόταν ως κρέμα για τιραμισού.
Εκεί αντί για λικέρ στο τέλος  προσέθεταν καφέ εσπρέσσο
για να γίνει πιο αφράτη η κρέμα.
Επίσης οι δοσολογία για την βασική κρέμα
είναι αυτή για την παρασκευή της κλασσικής κρέμας ζαχαροπλαστικής.

και μην ξεχνάτε
το παιχνίδι μας
"ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ"
περιμένει για 1 ακόμη εβδομάδα 
τις ιστορίες - παραμύθια σας. 
Μην το αγνοείτε.
Ίσως η δική σας ιστορία είναι η καλύτερη!!!
Πληροφορίες στο http://texnistories.blogspot.gr/2012/11/4.html

20 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Φλώρα! Πολύ ενδιαφέρον έχει το blog σου! Σήμερα μέχρι και γλυκό με βλέπω να κάνω! Έχω διαβάσει για το διαγωνισμό που "τρέχει" κι έχω αποφασίσει να συμμετάσχω στον επόμενο, λόγω φόρτου εργασίας αυτές τις μέρες. Οπότε σε παρακολουθώ. Έχω όμως κι εγώ έναν διαγωνισμό, οπότε έλα καμμιά βολτίτσα να ενημερωθείς και να δηλώσεις τη συμμετοχή σου! Πολύ θα χαρώ! :

    http://pistos-petra.blogspot.gr/

    Τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xάρηκα πολύ που πέρασες. Θα χαρώ και όταν θα πάρεις μέρος στο παιχνίδι μου και έρχομαι τρεχάτη να γνωρίσω το blog σου και να δω τι γίνεται εκεί...

      Διαγραφή
  2. τι ωραία συνταγή!!! μόνο με φιρίκια μπορούμε να την κάνουμε ή γίνεται και με κόκκινα μήλα? από λικέρ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να την κάνεις και με μεγάλα μήλα οτιδήποτε.
      Όταν χρησιμοποιήσεις μεγάλα μήλα με την κρέμα γέμισέ τα στο κέντρο.
      Όσο για το λικέρ φρόντισε να έχει χρώμα για να σου χρωματιστούν τα μήλα, ανεξαρτήτως γεύσεως. Πιο όμορφα είναι τα κόκκινα και τα πράσινα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ Φλώρα!

      Διαγραφή
  3. ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!!!!!!!!!!!
    ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!!!
    ΑΧ ΦΛΩΡΑ ΜΟΥ, ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!!!!!
    ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΜΥΑΛΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ!!!!!
    ΙΣΩΣ ΠΡΟΛΑΒΩ ΣΤΗΝ ΕΚΠΝΟΗ!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι να προλάβεις, αλλά και σε αντίθετη περίπτωση, μη μου στεναχωριέσαι. Έχουμε και το επόμενο παιχνίδι.
      ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ για τους κουμπαράδες.

      Διαγραφή
  4. Γλυκά εγώ πια δεν τρώω ... :( αλλά είδα μήλα και μπήκα! χεχε!
    Ωραία συνταγή , θα την πως της μαμάς!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι καλά που δεν τρως γλυκά...
      Εγώ πάλι είμαι εθισμένη και γι αυτό δεν μπορώ να χάσω κιλά...

      Διαγραφή
  5. Γειά σου Φλώρα! Το γλυκάκι πρέπει να είναι πολύ καλό, μου φαίνεται θα χρησιμοποιήσω κόκκινα μήλα όπως η Εβονίτα.
    Καλό απόγευμα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι κι αν χρησιμοποιήσεις θα είναι εξίσου καλό.

      Διαγραφή
  6. Φαίνεται καταπληκτικό!!
    Πάρα πολύ καλή ιδέα μας έδωσες Φλώρα..ευχαριστούμε!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Nice blog you have...wanna follow each other?
    please follow with GFC, just leave me a comment and I'll follow u back!
    http://namelessfashionblog.blogspot.it/
    http://www.facebook.com/NamelessFashionBlog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. OK ELISA, although I don't follow fashion very much, I like to know about it and I'll come to your blog now.

      Διαγραφή
  8. Ακούγεται φανταστικό το επιδόρπιο!!!! Το μήλο ενώ δεν μου αρέσει σαν φρούτο, σαν γλυκό με ξετρελαίνει!!!!!
    Φιλάκια και καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ ωμό δεν το βάζω στο στόμα μου. Σαν γλυκό είναι φανταστικό.

      Διαγραφή
  9. Here I am following back!
    http://namelessfashionblog.blogspot.it/
    http://www.facebook.com/NamelessFashionBlog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρόλο που λατρεύω τα φρούτα, το φιρίκι δεν το έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση!!!
    Η εμφάνιση του γλυκού πάντως, είναι υπέροχη!!!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι και η γεύση του εμπιστεύσου το.

      Διαγραφή