Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Λογής λογής κουλουράκια όλα με μία πανεύκολη συνταγή.

Με αυτή την ανάρτηση θα κάνω σίγουρα ζημιά σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία. Είμαι σίγουρη πως όταν δοκιμάσετε τη συνταγή που θα σας δώσω θα σβήσετε κάθε άλλη συνταγή που έχετε.
Μια πανεύκολη συνταγή  για 18 είδη κουλουριών , πασταφλώρα και τάρτα.
Σας υπόσχομαι πως δεν θα μετανιώσετε αν αποφασίσετε να   τα φτιάξετε.

ΒΑΣΙΚΗ ΖΥΜΗ

250 γραμ. μαργαρίνη λιωμένη
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (μπορεί να πάρει και λίγο περισσότερο)
1 αυγό
1 φλυτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ή κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι (απλό ή στραγγιχτό ή χαμηλών λιπαρών δεν παίζει ρόλο - ότι έχετε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε σε μία λεκάνη όλα τα παραπάνω υλικά μαζί, τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ομοιογενής η ζύμη μας και προσθέτουμε ή αντικαθιστούμε ανάλογα με το γούστο μας υλικά σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες.
Μόλις έχουμε μια ζύμη αρκετά εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια μας, ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο (πάχος 1 δάχτυλο) και κόβουμε με 1 φλυτζανάκι ή με ένα κουπ-πατ τα κουλουράκια μας και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα καλυμμένη με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου για 10 περίπου λεπτά. Εγώ βάζω 2 λαμαρίνες μαζί και ψήνονται.
Μπορούμε αν θέλουμε να τα πλάσουμε στα κλασσικά σχήματα των κουλουριών εξίσου εύκολα.

Για γλυκά κουλουράκια προσθέτουμε 1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΑΡΩΜΑΤΩΝ
  1. Για κουλουράκια βανίλιας προσθέτουμε άρωμα βανίλιας 
  2. Για κουλουράκια κανέλας προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
  3. Για κουλουράκια πορτοκαλιού προσθέτουμε ξύσμα 1 πορτοκαλιού και αντικαθιστούμε το γάλα με 1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκαλιού.
  4. Για κουλουράκια λεμονιού προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΩΝ

α) για γλυκά κουλουράκια 

  1. αμυγδάλου βάζουμε όποιο από τα παραπάνω αρώματα θέλουμε και 1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλο χοντροκομμένο 
  2. με σταφίδα προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες 
  3. με καρύδι προσθέτουμε 1 φλιτζάνι χοντροκομμένο καρύδι ή βάζουμε πάνω από κάθε κουλουράκι 1/2 καρύδι 
  4. βουτύρου αντικαθιστούμε τη μαργαρίνη με φρέσκο βούτυρο ή χρησιμοποιούμε μισή μαργαρίνη και μισό βούτυρο
  5. σοκολάτας προσθέτουμε μια συσκευασία σταγόνες σοκολάτας 
  6. βρώμης βάζουμε 2 φλυτζάνια αλεύρι και 2 φλυτζάνια βρώμη 
  7. με σουσάμι αντικαθιστούμε το γάλα με αντίστοιχη ποσότητα κονιάκ και αφού βρέξουμε τα κουλουράκια τα πασπαλίζουμε με σουσάμι
  8. με μαρμελάδα χρησιμοποιούμε λίγη μαρμελάδα της αρεσκείας μας για να κολλήσουμε 2 κουλουράκια μαζί.
  9. με κακάο προσθέτουμε 3 κουταλιές κακάο στη μισή ζύμη.Στη συνέχεια ανοίγουμε ένα μακρόστενο χοντρό φύλλο με τη μισή λευκή ζύμη. Στη μέση βάζουμε την άλλη μισή ζύμη του κακάο και τυλίγουμε γύρω της το λευκό φύλλο. Κόβουμε το μπαστούνι που σχηματίστηκε σε ροδέλες πάχους μισού εκατοστού.                                                
  10. με ηλιόσπορους προσθέτουμε στη ζύμη ένα φλυτζάνι  λιόσπορους και μόνο 5 κουταλιές ζάχαρη. Αυτά τα κουλουράκια δεν πρέπει να είναι πολύ γλυκά. Για άρωμα βάζουμε λίγο μαχλέπι ή απλά βανίλια.

β) για αλμυρά κουλουράκια     
  1. τυριού δεν βάζουμε ζάχαρη και προσθέτουμε 2 φλυτζάνια τυρί ρεγκάτο ή κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα ή όποιο άλλο σκληρό τυρί θέλουμε. Σε αυτή την περίπτωση ίσως να μην χρειαστεί περισσότερο από 1/2 κιλό αλεύρι.
  2. με σπανάκι   προσθέτουμε αλάτι και αντικαθιστούμε το γάλα με 2 φλιτζανάκια σπανάκι ζεματισμένο και πολύ καλά στιμμένο.Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
  3. με καρότο προσθέτουμε αλάτι και αντικαθιστούμε το γάλα με  2 φλιτζανάκια βρασμένο και πολτοποιημένο καρότο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
  4. με κρεμμύδι προσθέτουμε αλάτι και αντικαθιστούμε το γάλα με 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και καλά τσιγαρισμένο που έχουμε αφήσει  πάνω σε χαρτί απορροφητικό για να απορροφηθεί το λάδι . Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΖΥΜΗΣ

Η βασική μας ζύμη με ζάχαρη  χρησιμοποιείται επίσης για βάση πασταφλώρας ή γλυκιάς τάρτας 

Στην πασταφλώρα χρησιμοποιούμε τα 2/3 της ζύμης για τη βάση, προσθέτουμε μαρμελάδα της αρεσκείας μας  (περίπου 400 γραμμάρια) και με το 1/3 της ζύμης πλάθουμε λωρίδες που τις τοποθετούμε από πάνω. Η ποσότητα της βασικής ζύμης αρκεί για  ένα μεγάλο ταψί.

Για μία τάρτα κανονικού μεγέθους  χρησιμοποιούμε τα μισά υλικά για  μισή ποσότητα ζύμης.

Η βασική μας ζύμη με 1/2 κουταλάκι αλάτι χρησιμοποιείται και ως βάση αλμυρής τάρτας

ΣΤΟΛΙΣΜΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ 

Μπορείτε να τα ψήσετε 
  1. χωρίς να βάλετε τίποτε στην επιφάνεια
  2. αφού τα αλείψετε με 1 κρόκο αυγού χτυπημένο και αραιωμένο με  2 κουταλιές νερό
  3. αφού τα αλείψετε με λίγο γάλα
  4. αφού τα  πασπαλίσετε με ζάχαρη κρυσταλλική λευκή ή καστανή ή άχνη
  5. αφού τα  πασπαλίσετε με  τριμμένους ξηρούς καρπούς . Προηγουμένως θα έχετε αλείψετε την επιφάνεια με αραιωμένη μαρμελάδα (1 κουταλιά μαρμελάδα + 1 κουταλιά νερό) και θα  πιέσετε  τους ξηρούς καρπούς λίγο επάνω στην επιφάνεια
  6. αφού βάλετε στο κέντρο κάθε κυκλικού κουλουριού 1 φουντούκι ή ένα κερασάκι (φρουί γλασέ) 
  7. αφού τα γαρνίρετε βουτώντας το μισό κουλούρι σε  250 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα ή γάλακτος λιωμένη με 1 κουταλιά  βούτυρο σε μπαιν μαρί

Και για να μην ξεχνάμε:
Σας περιμένω να λάβετε μέρος στο 3ο παιχνίδι μας 
"ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ"
Για περισσότερες πληροφορίες 
σχετικά με το παιχνίδι και τους όρους του στο:
                                                                        http://www.texnistories.blogspot.gr/2012/10/3.html   

22 σχόλια:

  1. Μας βάζεις σε πειρασμό!!!!!Σίγουρα θα δοκιμάσουμε να τα κάνουμε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μου άρεσε η ιδέα σου και θα τη δοκιμάσουμε γρήγορα... Σε ευχαριστούμε...Καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 18 συνταγές σε μία;;!! Έχω ήδη εκτυπώσει όλα όσα μας προτείνεις... και θα τα δοκιμάσω όλα, ένα προς ένα! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμπιστέψου τις θα σου αρέσουν.

      Διαγραφή
  4. Όλα αυτά με μια ζύμη;Καταπληκτικό!Φλώρα μου,είσαι απίθανη!Σ'ευχαριστούμε,που τη μοιράζεσαι μαζί μας.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δεν κρατάω για δικό μου κάτι πολύτιμο που μου χαρίστηκε από κάποιον άλλο ή από την εμπειρία μου.
      Αυτό είναι από την εμπειρία μου. Σταδιακά προσάρμοζα τη συνταγή σύμφωνα με τα κέφια που είχα για κουλουράκια, άλλοτε γλυκά, άλλοτε αλμυρά κλπ...
      Δική σας με την ευχή μου καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα :))

    Ένα θα σου πω!
    είμαι τυχερή τελικά που έχει χαλάσει ο φούρνος μου κι έχω δυο εβδομάδες να ψήσω κάτι γιατί με εσένα Φλώρα μου που έμπλεξα με βλέπω να παίρνω master στα γλυκά!!
    Αλλά αυτά τα κουλουράκια με την σοκολάτα στην μέση μόνο που τα βλέπω ... κόλαση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις φτιάξεις το φούρνο σου δοκίμασέ τα θα σου αρέσουν πολύ.
      Ιδιαίτερα αυτά με τη μαρμελάδα γίνονται σαν στολιδάκια.

      Διαγραφή
  6. Φλώρα μου, απίθανη συνταγή. Και βέβαια θα την κρατήσω και υποψιάζομαι ότι θα γίνει η αγαπημένη μου συνταγή πασπαρτού.χιχιχι
    σευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας.
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eγώ ευχαριστώ που έρχεστε εδώ.

      Διαγραφή
  7. Γιαμ γιαμ γιαμ!
    Απίθανη είσαι λέμεεεεεεεεεεεεε!!!

    Φιλάκια πολλά και...λιγούρικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανακάτεψε λίγα πραγματάκια και θα έχεις έτοιμα τα κουλουράκια να μην λιγουρεύεσαι...
      Φιλιά κι από μένα.

      Διαγραφή
  8. Μπα μπα μπα...... εκτός από ωραία κείμενα, ποιήματα και απίθανους διαγωνισμούς ασχολείσαι και με την κουζίνα; Μπράβο ταλαντούχα μου!!!! Σ' ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή, φαίνεται εύκολη και πολύ νόστιμη!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο απ' όλα να περνάει ο καιρός γεμάτος.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  9. Φλώρα μου ...πολύ ωραια και ευκολη η συνταγή σου φαίνεται...θα δοκιμαστεί σίγουρα... ομως να σε ρωτήσω κατι...οταν λές 1 φλυντζανακι του καφέ.....γαλα εβαπορε...η κρεμα γαλακτος η γιαούρτι ..ενα απο τα τρία;;; και το γιαούρτι ένα φλυντζανακι του καφέ ειναι;;;;;;..και η ζαχαρη στα γλυκα κουλουράκια ..1 και μισο ποτήρι ειναι καλή;; η ειναι πολύ;;;; οι απορίες μου...απαντησέ μου πλίζζζζζζζζ!!!! φιλια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα Ρούλα μου, Η ζάχαρη το γράφω ενάμιση ποτήρι είναι εντάξει. Το φλυτζανάκι του καφέ αντιστοιχεί σε 100 γραμμάρια ή γάλα εβαπορέ, ή κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι. Όχι και από τα τρία μόνο το ένα όποιο επιθυμείς.
      Για αλμυρή τάρτα να μην τυχόν και βάλεις ζάχαρη.

      Διαγραφή
  10. Κοίτα τι μπορεί να προκύψει από μία ζύμη!
    Γεια σου Φλώρα με τα γλυκά χεράκια σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mια ζύμη είναι ικανή να φέρει ανθρώπους κοντά. Να γλυκάνει ψυχές. Να συνοδεύσει καφέ και κουβεντούλα. Γι αυτό πρέπει να είναι ωραία...

      Διαγραφή
  11. Φλώρα σου προτείνω να ρίξεις μια ματιά σε αυτό το blog http://oreios.blogspot.gr/.
    Θα δεις πανέμορφες φωτογραφίες τραβηγμένες με μια ταπεινή ψηφιακή μηχανή
    που στα χέρια αυτού του ανθρώπου γίνεται απίστευτα δυνατό εργαλείο.
    Γνώρισα αυτόν τον άνθρωπο από κοντά και με εντυπωσίασε η αγάπη του
    για την φύση.Εκτός από φυσιολάτρης είναι ορειβάτης και περιηγητής.
    Σου εύχομαι καλή περιήγηση στα χρώματα του φθινοπώρου.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρέχω αμέσως να δω τι γίνεται.

      Διαγραφή