Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

Ένα παραδοσιακό φαγητό, ένα γλυκό πηρουνιού και ένα ξύλινο κουτί decoupage crackle

Σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή που την έμαθα από τη γιαγιά μου. 
Αυτή η συνταγή προέρχεται από την Άνδρο και αποτελεί ένα μείγμα υλικών με το οποίο γέμιζαν  το λαμπριάτη*

Στην αυθεντική  συνταγή έβαζαν μέσα  κομμένα ντόπια λουκάνικα και βούτυρο μπόλικο, τα οποία εγώ για ευνόητους λόγους τα παραλείπω. Τα συγκεκριμένα λουκάνικα  δεν μπορώ να  τα βρω  παρά μονάχα εκεί  και επιπλέον είναι πολύ λιπαρά. Φανταστείτε ότι τα φυλάνε μέχρι να καταναλωθούν μέσα στο λίπος το χοιρινό.  Και τα δυο ανεβάζουν τις θερμίδες κατά πολύ, πράγμα που δεν το θέλουμε αφού γίνεται υπέροχο το φαγητό και στη light μορφή του. 
Είναι λοιπόν ένα είδος σουφλέ με ρύζι και φτιάχνεται σε πυρέξ.

*Λαμπριάτης είναι το γεμιστό αρνί της λαμπρής που το ψήνουν στον ξυλόφουρνο.


 ΠΑΡΑΓΕΜΙΣΜΑ ΑΝΔΡΟΥ

                         Υλικά

  • 1 και 1/2 φλιτζανάκι του καφέ  ρύζι λευκό (εγώ βάζω basmati  ή νυχάκι)
  • 1/2 κιλό τυρί φέτα κομμένη σε μικρά  κομμάτια
  • 1/4  του κιλού άλλα τυριά κίτρινα τριμμένα
  • 6 αυγά χτυπημένα
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • αρκετό δυόσμο ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο
  • λίγο λάδι για άλειμμα του πυρέξ

Εκτέλεση


Μέσα σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και μόλις βράσει προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει για πέντε περίπου λεπτά. Στο διάστημα που βράζει το νερό μειώνεται και μένει περίπου το μισό. Σβήνουμε τη φωτιά.


Προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα τα τυριά αρχικά και στη συνέχεια το γάλα και το δυόσμο. Τέλος ρίχνουμε και τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. 

Αλείφουμε το πυρέξ μας με λίγο λάδι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας. 
Μην φοβηθείτε ότι δεν θα πήξει επειδή το μείγμα είναι αραιό. Πήζει τόσο όμορφα που κόβεται σαν πίτα ή παστίτσιο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. 
Θα φανεί αν ψήθηκε όταν έχει πάρει ωραίο χρώμα από πάνω και έχει στερεοποιηθεί. 
Δεν έχετε παρά να σερβίρετε και να φάτε ένα μεγάλο κομμάτι. Καλή σας όρεξη.

Και αφού φάγατε ας φτιάξουμε και ένα γλυκό του κουταλιού.
Για να είμαι ειλικρινής δεν σκόπευα να το φτιάξω αλλά αγόρασα πορτοκάλια και όταν πήγα να κόψω ένα ανακάλυψα ότι βγήκαν "μάπα τα πορτοκάλια". Αφού λοιπόν τώρα δεν πετάμε τίποτε βγήκε η απόφαση να γίνουν γλυκό του κουταλιού στη συγκεκριμένη περίπτωση του πιρουνιού.
Δύσκολο να φαγωθεί  με κουταλάκι.

ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Υλικά
6 χοντρόφλουδα πορτοκάλια
ενάμισυ κιλό ζάχαρη
χυμός 1 λεμονιού

Εκτέλεση
Τα έξυσα εξωτερικά στον τρίφτη. 
Το ξύσμα το φύλαξα σε σακουλάκι στην κατάψυξη για να μου αρωματίσει κανένα μελλοντικό κέϊκ ή ραβανί.
Τα έβρασα σε μπόλικο νερό για 50 λεπτά. 
Τα κρύωσα σε λεκάνη με κρύο νερό για 15 λεπτά αφού στο μεταξύ άλλαξα 2 φορές το κρύο νερό.
Τα έκοψα κάθετα στα δύο.
Το κάθε μισό πορτοκάλι το έκοψα οριζόντια ώστε να βγάλω 5 φέτες από το κάθε ένα.
Τα τοποθέτησα στην κατσαρόλα σε στρώσεις ανάμεσα στις οποίες έβαλα  τη ζάχαρη. Τα  άφησα έτσι 2 ώρες. Στο δύωρο αυτό η ζάχαρη έλιωσε και ενώθηκε με τους χυμούς των πορτοκαλιών.
Τα έβρασα για 35 λεπτά περίπου και τα άφησα ως την επόμενη μέρα. 
Την επόμενη μέρα πρόσθεσα χυμό ενός λεμονιού και τα έβρασα πάλι μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι.
Πέτυχε. Το υπέροχο σ΄αυτό το γλυκό είναι ότι έχει θεϊκό άρωμα.

Για τους καλλιτεχνικά ψαχνόμενους θα δείξω ένα ξύλινο κουτί  για τις αποδείξεις της εφορίας που έπαψε να είναι αδιάφορο με decoupage crackle. 


Αφού μπαίνουμε σε διαδικασία να μαζεύουμε αποδείξεις, να  τσακωνόμαστε όταν δεν μας τις κόβουν, να τις αθροίζουμε, να τις δηλώνουμε,  τουλάχιστον το μέρος που τις φυλάμε να είναι όμορφο. 


Και για να μην ξεχνάμε:
Σας περιμένω να λάβετε μέρος στο 3ο παιχνίδι μας 
"ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ"
Για περισσότερες πληροφορίες 
σχετικά με το παιχνίδι και τους όρους του στο:

31 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, Φλώρα μου! Για γλυκό πορτοκάλι πεθαίνω, μου αρέσει πάρα πολύ! Την άλλη συνταγή θα τη δοκιμάσω κάποια στιγμή, φαίνεται ενδιαφέρουσα. Όσο για το κουτί, είναι πραγματικά πανέμορφο! Μου άρεσαν πολύ τα χρώματα... είναι ονειρικά! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την συνταγή για το παραγέμισμα να μην ξεχάσεις να την δοκιμάσεις. Θα σου αρέσει πολύ.
      Φιλιά κι από μένα.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Φλώρα μου.
    Η ανάρτησή σου έχει απ' όλα και μου αρέσει. Φαγητό, γλυκό και αυτό το υπέροχο κουτί. Μπράβο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου καλή μου Ελένη. Σου εύχομαι μια πολύ όμορφη Κυριακή και σου στέλνω τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα κι από μένα
    διάβασα την συνταγή με το γλυκό πορτοκαλιού...πρέπει να ξεπλυθεί καλά η φλούδα για να μην πικρίζει, σωστά;
    το κουτί μου άρεσε..τι όμορφες δημιουργίες φτιάχνετε όλες στην γειτονιά μας..τελικά αυτή η τεχνική του decoupage τι είναι; ακούω τόσο καιρό αυτή την λέξη (εδώ μέσα στα μπλογκ την άκουσα πρώτη φορά) και βλε΄πω και τις δημιουργίες αλλά δε καταλαβαίνω..θα ήθελα να μου εξηγήσει και μένα καποιος
    καλό βραδάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι, decoupage είναι το κόλλημα πάνω σε διάφορες επιφάνειες, διαφόρων εικόνων, έτσι ώστε να μην ξεχωρίζουν ότι κολλήθηκαν και η χρωματική παρέμβαση που κάνουμε ώστε να ενσωματωθεί η εικόνα στο κάτω υλικό και να αποτελέσει ενιαίο σύνολο μαζί με το βάψιμο της επιφάνειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το decoupage λέγετε pittore, επειδή έχει ζωγραφιστεί η εικόνα από πάνω ώστε να φαίνεται ότι είναι ζωγραφική εξ αρχής. Κρακλέ λέγεται επειδή στο φόντο εφαρμόστηκε μια τεχνική που έκανε τα χρώματα να σπάσουν και να φαίνεται στα σκασίματα ένα επίπεδο πιο κάτω απ' το τελευταίο βάψιμο σαν παλιωμένο.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα
      ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.

      Διαγραφή
  4. ΣΕ ΟΛΑ ΜΕΣΑ ΕΙΣΑΙ ΦΛΩΡΑ!!!!
    ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΑ ΠΑΡΑΓΕΜΙΣΤΑ!!!!!!!
    ΣΑΝ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ!!!!!
    ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ , ΘΕΙΚΟ!!!!!
    ΘΑ ΒΛΕΠΕΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ Η ΩΡΑΙΑ ΚΑΣΕΤΙΝΑ ΣΟΥ , ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο πολλούς εφιάλτες απ' αυτούς που βλέπουμε όλοι μας σχετικά με τα φορολογικά δεν μπορεί να βλέπει η κασετίνα μου Ρένα μου. Κι έτσι δεν σκάω αν βλέπει κι αυτή κανέναν εφιάλτη. Προσπάθησα η δόλια να ωραιοποιήσω την κατάσταση των αποδείξεων.
      Το παραγέμισμα είναι πολύ πολύ εύκολο και σίγουρο στη γευστική επιτυχία του.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  5. το γλυκό πορτοκάλι το κάνω και εγώ, με την διαφορά ότι δεν ξύνω την φλούδα απλώς τα βράζω μία ώρα και ξεπικρίζει πλήρως. Η συνέχεια είναι ίδια.
    το σουφλέ ρυζιού θα το δοκιμάσω, μου φαίνεται πολύ ωραία συνταγή.
    και για το κουτι τι να πω εξαιρετικό!!
    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου για τα καλά σου λόγια.
      Καλή σου μέρα, γιατί πρωί Κυριακής είδα το σχόλιό σου.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  6. Τέτοιο παραγεμιστό Λαμπριάτη δοκιμάσαμε ένα Πάσχα στο Μπατσί. Καταπληκτική νοστιμιά, αλλά πολύ λιπαρό.
    Η δική σου εκδοχή μου θύμισε το "Γεμιστό κοτόπουλο, χωρίς κοτόπουλο" που κάνω τα Χριστούγεννα, δηλ. μόνο γέμιση, αφού κανείς δεν τρώει το κοτόπουλο!!
    Εκτυπώθηκε ήδη και θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Και θα το ανεβάσω (με link φυσικά).
    Το πορτοκάλι το κάνω συχνά και καμιά φορά μόνο φλούδες για επικάλυψη με κουβερτούρα.
    Το κουτάκι δεν ξέρω πως γίνονται αυτά τα πράγματα και γιαυτό τα θαυμάζω.
    Πάντως τις αποδείξεις τις ψηφιοποιώ στο Taxfriend και τις έχω ταξινομημένες σε σακκούλα!!!
    Καλό Βράδυ και Καλή Κυριακή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Δύσπιστε, με τη συγκεκριμένη συνταγή να μην είσαι καθόλου δύσπιστος.
      Είναι σίγουρη επιτυχία και είναι χαρακτηριστική του νησιού. Δεν ξέρω γιατί παρ' όλο που πήγε εκεί και ο Μαμαλάκης και άλλοι για να συλλέξουν συνταγές παραδοσιακές, κανένας δεν την έχει δείξει. Εγώ όταν είχα τα παιδιά μικρά και δούλευα, την έφτιαχνα πολύ συχνά τουλάχιστον 1 φορά στις 15 ημέρες, επειδή το έτρωγαν ευχάριστα. Ξέρεις ήταν μαλακό και πολύ γευστικό με τα τυριά. Επιπλέον έχει όλο ωφέλημα υλικά, όπως το αυγό, το γάλα, το τυρί. Αυτό που το κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό είναι ο δυόσμος ο οποίος διαπίστωσα ότι όπου υπάρχει φέτα, απογειώνει το φαγητό και έκτοτε τον χρησιμοποιώ πολύ συχνά.
      Επισκέπτομαι κι εγώ το blog σου και θεωρώ τις συνταγές σου ως τις πλέον αξιόπιστες στο διαδίκτυο...

      Διαγραφή
  7. Mπράβο κοριτσάκι μου γειά στα χέρια σου... και ήθελα συνταγή για ροδέλες πορτοκαλιού... να που το ήξερες και μου την έδωσες έτοιμη να μη ψάχνω!!
    φιλιά πολλά
    καλά να περνάς :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή επιτυχία Levina μου και καλοφάγωτο.
      Φιλιά και σε σένα.

      Διαγραφή
  8. Τί νόστιμη συνταγή !!!! Τί γλυκό το πορτοκαλογλυκό !!! Όσο για το κουτάκι, Άριστα με τόνο ! Φλωράκι, λυπάμαι που δεν έχω έχω όσο χρόνο θα ήθελα, για να σε παρακολουθώ πιο συχνά, διότι το μπλογκ σου είναι από αυτά που θέλουν χρόνο. Και οι οι επισκέψεις τύπου "ήρθα-φεύγω" το αδικούν πραγματικά ! Σε φιλώ και σου δηλώνω την εκτίμηση και τον θαυμασμό μου για όλη τη δουλειά που κάνεις ! Να έχεις μία όμορφη Κυριακή !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστώ πολύ για τα τόσο καλά σου λόγια. Εγώ θα είμαι εδώ πάντως και όποτε θέλεις μπορείς να έρχεσαι για λίγο ή για πολύ. Σε φιλώ κι εγώ.

      Διαγραφή
  9. Αχ τι ωραία ιδέα αυτή με το κουτί για τις αποδείξεις!
    Βρήκα ένα κουτί από τα παπούτσια της κολόνας Nr....45 από την εποχή της ευμάρειας και λέω να αντικαταστήσω με αυτό την σακούλα του Σκλαβενίτη.
    Θα σου το φέρω να μου το......ντεκουπάρεις!
    χα,χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι θέλεις xristin μου. Είπαμε να κάνουμε τα άσχημα όμορφα.

      Διαγραφή
  10. Ωραίες τις βρίσκω τις δημιουργίες σου!!
    φιλιά πολλά:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ κορίτσι μου. Σου έκανα κι εγώ επίσκεψη. Καιρό είχες να εμφανιστείς.
      Φιλιά και να περνάς καλά.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Φλώρα. Η συνταγή του σουφλέ μόλις αποθηκεύτηκε στο αρχείο. Θα την δοκιμάσω.Το γλυκό κουταλιού φαίνεται πεντανόστιμο.Το κουτί σου πανέμορφο.Βέβαια με τις αποδείξεις για την εφορία θα είναι από έξω κούκλα, από μέσα πανούκλα.Χι χι χι. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Θεός να βάλει το χέρι του γενικά με την εφορία ή μάλλον με τους φόρους που κάθε λίγο και κάποιος καινούργιος βγαίνει στο προσκήνιο.

      Διαγραφή
  12. ΟΛΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΟ ΖΗΛΕΨΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!!!!!!
    ΣΕ ΦΙΛΩ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου σε έχασα για λίγο. Ευχαριστώ που ήρθες. Περιμένω ιστορία σου. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  13. Και φαγητό...και γλυκό.....και ντεκουπάζ κουτιού... και κολιε με μαντιλακι... και κουμπαραδες..γιατι είδα και την προηγούμενη αναρτησή σου με τους κουμπαραδες...΄ποσα προλαβένεις να κανεις πιά;;;;ολα σου έγιναν πολύ ωραια ...παντα να κανεις ομορφα πράγματα...που σε ευχαριστούν...φιλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ρούλα μου. Όλα τα προλαβαίνει κανείς άμα θέλει. Προκλήσεις να υπάρχουν...
      Φιλιά...

      Διαγραφή
  14. Μία ανάρτηση που τα έχει όλα!!!!!!! Το κουτί υπέροχο... τις συνταγές τις κρατώ στα υπόψιν... κάποια στιγμή θα δοκιμαστούν!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα να έχεις. Τις συνταγές να τις εμπιστευτείς.Φιλιά.

      Διαγραφή
  15. Κλαυδία3:20 μ.μ.

    Φλώρα μου αγαπημένη, τα πορτοκάλια βράζουν, το σουφλέ ρυζιού-τυριών ψήνεται και μου έχει σπάσει τη μύτη, κι εγώ στον υπολόγιστή προσπαθώ να γράψω ιστορία για το παιχνίδι...τώρα αν βρώ και κατάλληλο κουτί θα το περιλάβω γιατί ζήλεψα το εκπληκτικό δικό σου!!!
    Για τα υπέροχα κολλιέ σου με χάντρες και μαντηλάκι δεν έχω λόγια, υπέροχα, πρωτότυπα, υπέρκομψα... (θα πρέπει να τα πούμε απο κοντά γιατί η τεχνική αυτή θα ενδιαφέρει όλες τις Χρυσομέλισσες) Τέλος οι κουμπαράδες σου εντυπωσιακοί και χλιδάτοι!!!Συνέχισε να μας εντυπωσιάζεις....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλή όρεξη για το φαγητό. Να γλυκαθείς και με το πορτοκάλι, να εμπνευστείς και να μου στείλεις ιστορία, το κολλιέ θα το φτιάξουμε όποτε θέλεις, και οι κουμπαράδες σύντομα θα έρθουν εκεί για να φύγουν μαζί με τους δικούς σας.
      Εσύ συνέχισε να μας εντυπωσιάζεις με το γράψιμό σου ...

      Διαγραφή