Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΕΝΤΟΛΗ......

Στο δεξί μέρος της σελίδας αυτής θα δείτε ένα βιντεάκι μέσα απ' το οποίο θα ακούσετε το τραγούδι.
" Η ενδεκάτη εντολή" ερμηνεύτηκε από τη Νάνα Μούσχουρη με τη φωνή αηδονιού που διαθέτει. Μερικοί λένε πάντως ότι είναι υπερτιμημένο ταλέντο. Anyway  δεν είναι εκεί το θέμα μας.
Το τραγούδι αυτό εκτός από την υπέροχη μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου έχει και καταπληκτικούς στίχους που έγραψε ο Νίκος Γκάτσος άνθρωπος με τεράστια μόρφωση και εκπληκτικό θρησκευτικό συναίσθημα...
Σίγουρα είχε σκοπό να μας βάλει σε σκέψεις. 

Ποια είναι η ενδεκάτη εντολή; 
Τι λέει; Ποιος την έδωσε;
Γιατί έχει τόση μεγάλη σημασία;
Την ήξερε ή δεν την ήξερε ο Μωυσής;
Αν την ήξερε γιατί δεν την έδωσε;
Αν δεν την ήξερε ποιος και πότε την έδωσε;
Ποιος μπέρδεψε τα χαρτιά και χάθηκε; Που θα αποδοθούν ευθύνες; Μήπως από τότε χάνονταν λίστες και εντολές και τα λαμόγια τη σκαπούλαραν κανονικά;


Και βρήκε βέβαια ο στίχος το ψάρι που τσίμπησε.
Εννοώ εμένα, που αμέσως τσιμπώ σε προβληματισμούς τέτοιου είδους . Το έψαξα, το ζύγισα, το βασάνισα και με βασάνισε και στο τέλος κάπου κατέληξα.
Δεν θέλω να το αναλύσω, άλλωστε νομίζω πως σε τέτοιου είδους προβληματισμούς, πρέπει τα συμπεράσματα να βγαίνουν από κοινού, μετά από καταστάλαγμα σκέψεων πολλών ατόμων. 
Ευτυχώς που το διαδίκτυο και η blogόσφαιρα δίνει την ευκαιρία για τέτοιου είδους ανταλλαγή απόψεων και αυτή τη φορά είμαι διατεθειμένη να την εκμεταλλευτώ. Πετάω λοιπόν το μπαλάκι σε σας και ευελπιστώ να μου χαρίσετε και τις δικές σας απόψεις έτσι ώστε, άν μπορέσουμε, να δώσουμε όλοι μαζί την απάντηση ή τις απαντήσεις στο ερώτημα:  
"ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΕΝΤΟΛΗ;"
που δεν σεβάστηκες πολύ γι' αυτό πονάς ακόμα, 
που 'ν' ολοκάθαρο γυαλί και κοφτερό μαχαίρι,
που την ξέρουν μόνον οι τρελοί κι όλοι της γης οι σκλάβοι.

Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος
Πρώτη εκτέλεση: Νανά ΜούσχουρηΡιξ' ένα βλέμμα σιωπηλό
στον κόσμο τον αμαρτωλό
και δες η γη πως καίει.
Και με το χέρι στην καρδιά
αν δε σ' αγγίξει η πυρκαγιά,
ψάξε να βρεις ποιος φταίει.

Σα χαμοπούλι ταπεινό
που δεν εγνώρισ' ουρανό
και περπατάει στο χώμα,
την ενδεκάτη εντολή
δεν την σεβάστηκες πολύ
γι' αυτό πονάς ακόμα.

Είναι καινούργια και παλιά
σαν της ψυχής την αντηλιά,
σαν της καρδιάς τα βάθη.
Μα μες του κόσμου τη φωτιά
που μπερδευτήκαν τα χαρτιά
κανείς δε θα τη μάθει.

Τράβα να βρεις τον Μωυσή
και ξαναρώτα τον κι εσύ
μήπως αυτός την ξέρει
την ενδεκάτη εντολή
που 'ν' ολοκάθαρο γυαλί
και κοφτερό μαχαίρι.

Στην παγωμένη σου ερημιά
το γέλιο γίνεται ζημιά
κι η ομορφιά σκοτάδι.
Έτσι είναι φίλε μου η ζωή
φέρνει τον ήλιο το πρωί
την καταχνιά το βράδυ.

Κάνε λοιπόν υπομονή
τώρα που φως δεν θα φανεί
κι ούτε θα 'ρθει καράβι.
Την ενδεκάτη εντολή
την ξέρουν μόνο οι τρελοί
κι όλοι της γης οι σκλάβοι.

Εδώ σας δίνω μερικές απόψεις όπως τις βρήκα στο internet 
άλλες με περισσότερο και άλλες με λιγότερο προβληματισμό.


1.Νομίζω ότι η ενδέκατη εντολή είναι η συνείδηση του ανθρώπου. Αν σέβεσαι τις ελευθερίες του άλλου… Είναι κάπως αυτογνωσία η ενδέκατη εντολή.Ο καθένας θα έπρεπε να γνωρίζει τον εαυτό του πολύ καλά και       να προσπαθεί να μην κάνει κάτι στον άλλο, το οποίο δεν θα ήθελε να υποστεί ο ίδιος.
                                             Συνέντευξη της Νανάς Μούσχουρη στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου στις 17/3/2006
2.Φτύσε αίμα για να υπάρχεις.
3.Πάνω από τον εαυτό σου μη βάζεις κανέναν, ούτε τον Θεό τον ίδιο... Κάνε ότι σου κάνουν και κακία μην κρατείς... να σέβεσαι μόνον όσους σε σέβονται... και να μην εμπιστεύεσαι κανέναν..
4.Ου δεσμευτείς. Κολλάει και για τους σκλάβους και για τους ερωτευμένους που έχουν δεσμεύσει την καρδιά τους σε ένα πρόσωπο.
5. Η     ενδεκάτη εντολή είναι "τίμα την ελευθερία" σε όλες τις μορφές της... Γραπτός λόγος, προφορικός, ατομικός ... γι αυτό αναφέρει τους τρελούς που είναι ελεύθεροι στο πνεύμα και τους σκλάβους ...
6.Μπορεί να είναι και "η αλήθεια"
Ίσως γι αυτό "η ομορφιά γίνεται σκοτεινιά  και είναι και κοφτερό μαχαίρι, γιατί την αλήθεια δεν θα την μάθουμε ποτέ  "μες του κόσμου τη φωτιά που μπερδευτήκαν τα χαρτιά κανείς δεν θα τη μάθει". 
7.Η 11η εντολή είναι αυτή του Έρωτα και της Αγάπης.
8.Είναι αυτή που προκύπτει κάθε φορά που ο καθένας μας παραβαίνει έναν άγραφο ηθικό νόμο. Αυτός (ο νόμος) κάθε φορά είναι διαφορετικός ανάλογα με την κατάσταση που βιώνουμε την ώρα που τον παραβαίνουμε. Και ενώ η ψυχή μας, η ηθική μας , πρέπει να πράξει αυτό που έχει άγραφα υποσχεθεί ,ή έχει καθήκον ,εν τούτοις από ανάγκη η από σκοπιμότητα παραβαίνει. Δηλαδή είναι άδικος η απέναντι του εαυτού του η απέναντι στους άλλους (Γι αυτό την ξέρουν μόνο οι φτωχοί και όλης της γης οι σκλάβοι)
Βέβαια σκλάβος μπορεί να είσαι όταν υπηρετείς τον εαυτό σου ,αλλά και όταν υπηρετείς κατ΄αναγκη τον άλλον.
9.Η 11η εντολή είναι το ”ζησε ελευθερος΄΄ η φράση κλειδί είναι το τελευταίο στιχάκι 
"σα χαμοπουλι ταπεινό που δεν εγνώρισε ουρανό"= ο ουρανός για τα πουλιά δηλώνει την ελευθερία,
" είναι καινούρια και παλιά σαν της ψυχής την αντηλιά σαν της καρδιάς τα βάθη" = ο καθένας βαθιά μέσα στην καρδιά του ζητάει την απόλυτη ελευθερία είναι από τη φυση του,
10.Ο Μωυσής για τι πάλεψε για την ελευθερία και οι σκλάβοι πως θέλουν να ζήσουν??? ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!!!
Στην ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ… κυριαρχεί ο ΘΕΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ .Κανένα ΟΥ δεν απαιτείται… Καμμιά ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ δεν χρειάζεται ΟΤΑΝ  ΥΠΑΡΧΕΙ μέσα μας Η ΑΓΑΠΗ. Για να μπορούμε ν’ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ όμως πρέπει να ΕΙΜΑΣΤΕ ουσιαστικά ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ. Η ΑΓΑΠΗ δεν μπορεί να είναι ΕΝΤΟΛΗ… ούτε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ… Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ…,είναι της ΚΑΡΔΙΑΣ η ΠΝΟΗ.., είναι ΖΩΗ.. γι’αυτή την ΑΓΑΠΗ μας μίλησε ο Πρώτος Διδάξας…
11.Ου λησμονήσεις. Εκείνους που θυσιάστηκαν, ελπίζοντας ότι η θυσία τους δεν θα πάει χαμένη. Εκείνους που καθημερινά προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας, προσδοκώντας παραγραφή κακουργημάτων από τη λήθη. Την υπόσχεση προς τα αγέννητα παιδιά μας, να παραδώσουμε κάτι καλύτερο από αυτό που λάβαμε. Και άλλα πολλά, κατά συνείδηση και ελεύθερη σκέψη πάντα. Όταν ξεχνάμε, λένε, είμαστε καταδικασμένοι να ξαναζήσουμε τα αρνητικά γεγονότα του παρελθόντος. Ως εκ τούτου η λήθη συνεπάγεται ότι δε θα μάθεις από τα όσα έζησες, κι αυτό είναι επικίνδυνο.
12.Ο Γκάτσος επισημαίνει την υποχρέωση του κάθε ανθρώπου να συμμετέχει στο γίγνεσθαι και να μην αδιαφορεί ή σιωπά για όσα συντελούνται γύρω του. Δηλαδή το όχι αδιαφορία.
Και θεωρώ ότι προκύπτει από ολόκληρη την πρώτη στροφή με τους έξι στίχους:
αν δε σ' αγγίξει η πυρκαγιά,ψάξε να βρεις ποιος φταίει.
13. Αγνοήσετε αλλήλους ή συνυπάρξετε φιλικά στη γη!"
14.Ου μπλέξεις. Παράμετροι αυτής σε Ελληνικά Δικαστήρια, Εφορία, Ασφαλιστικά ταμεία, Νοσοκομεία κλπ.
και η χιουμοριστική πλευρά ....

1.Εξετάζεται το ενδεχόμενο, στα πλαίσια των περικοπών για το χρέος, να περικοπούν τουλάχιστον η δεκάτη και η ενάτη εντολή. Κι εσύ ψάχνεις για έντεκα...

2.Πως ο Θεός διάλεξε τους Εβραίους για να δώσει τις εντολές στον κόσμο;

Πρώτα πλησίασε τους Ιταλούς:
- Τί εντολές προσφέρεις;
- Ού φονεύσεις.
- Scouzi  αλλά δεν ενδιαφερόμαστε.
Μετά πλησιάζει τους Έλληνες:
- Τί εντολές προσφέρεις;
- Ού κλέψεις.
- Συγνώμη αλλά δεν θα πάρουμε.
Μετά πλησιάζει τους Γάλλους:
- Τί εντολές προσφέρεις;
- Ού θελήσεις τη γυναίκα του γείτονά σου.
- Merci αλλά δεν θα πάρουμε.
Πλησιάζει τέλος τους Εβραίους:
- Πόσο κάνουν;
- Μα, είναι δωρεάν.
- Πιάσε δέκα.

  
και να θυμάστε

Σε μία  ή δύο ημέρες ξεκινάει το 3ο παιχνίδι μας
"ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ"

26 σχόλια:

 1. Εγώ πιστεύω πως η ενδεκάτη εντολή είναι η "αγάπα τον εαυτό σου"...αυτοί που δεν έχουν αυτοεκτίμηση αφήνονται να σέρνονται εδώ κι εκεί...και πάντα πονάνε!!
  Ανυπομονώ να ξεκινήσει το τρίτο παιχνίδι..εθίστηκα!!
  Καλό μεσημέρι!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ίσως είναι κι έτσι. Όμως πως την ξέρουν μόνο οι τρελοί και οι σκλάβοι. Άραγε αυτοί έχουν αυτοεκτίμηση; Όσο για το παιχνίδι λίγο υπομονή έρχεται.....   Διαγραφή
  2. Ο σκλάβος δεν σκλαβώθηκε από μόνος του...και η αγάπη προς τον εαυτό του είναι που τον κάνει να θέλει την ελευθερία του...οι τρελοί είναι οι καλύτεροι πάντα..ζουν πέρα από κανόνες και σίγουρα αγαπάνε τον εαυτό τους...
   Κι επειδή είπες πιο κάτω πως σου φαίνεται εγωιστικό, καθόλου δεν είναι...όποιος δεν μπορεί να αγαπήσει τον εαυτό του και το μέσα του δεν μπορεί να αγαπήσει κανέναν..η αγάπη ξεκινά από μας για να απλωθεί στους γύρω μας!!

   Διαγραφή
  3. Μαρία μου συμφωνώ όταν η αγάπη του εαυτού μας δεν είναι αυτοσκοπός.
   Φιλιά και καλή εβδομάδα.

   Διαγραφή
 2. Η ενδέκατη εντολή ε; Μα......... ΖΗΣΕ !!!!!!!!!!!!!!! Κάθε στιγμή, κάθε λεπτό!
  Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ δύσκολη εντολή αν είναι αυτή. Τουλάχιστον για μένα. Πάντα υπάρχει κάτι μικρό ή μεγάλο που του δίνουμε εμείς τη διάστασή του υποκειμενικά και μας εμποδίζει να ΖΗΣΟΥΜΕ με όλα τα γράμματα κεφαλαία.

   Διαγραφή
 3. Η 11η εντολή για μένα... χμμμ... μου έδωσες τροφή για σκέψη! Να λοιπόν, τι νομίζω.

  Η 11η εντολή είναι το να αποδέχεσαι την πολυδιάστατη ανθρώπινή σου φύση και να είσαι σε θέση να συμβιώνεις με αυτό. Πότε γινόμαστε καλοί... πότε γινόμαστε κακοί... πότε τιμούμε και πότε όχι... πότε αγαπάμε και πότε μισούμε... κρύβουμε μέσα μας θυμό αλλά και καλοσύνη... άλλοτε ψευδόμαστε και άλλοτε είμαστε ειλικρινείς... έχουμε το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και βούλησης, αλλά το χρησιμοποιούμε πότε για καλό και πότε για κακό σκοπό... και, όπως και να έχει, είμαστε το είδος που έκλεψε το μήλο.

  Αν συνειδητοποιήσουμε τη διπλή μας φύση - την καλή αλλά και κακή ανθρώπινή μας φύση - νομίζω ότι μπορούμε να νιώσουμε πιο ελεύθεροι... και να μην πονάμε πια τόσο πολύ για τις (φαινομενικά ανεξήγητες) επιλογές μας. Έχουμε το αίτιο (είμαστε άνθρωποι), έχουμε το αποτέλεσμα (πράξεις), οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να ακολουθήσουμε το δρόμο της αποδοχής αυτών και ενίοτε της διόρθωσης των κακών στρατηγικών. Δεν είμαστε τέλειοι και δεν είμαστε θεοί, όσο κι αν επιθυμούμε διακαώς να γίνουμε... κι εφόσον κλέψαμε το μήλο και δε γνωρίσαμε ουρανό, είμαστε χαμοπούλια - αν καταλάβουμε το γιατί, δε θα πονάει πια τόσο...

  Και ίσως γι' αυτό την εντολή αυτή να την ξέρουν μόνο οι τρελοί κι όλης της γης οι σκλάβοι. Και οι δυο αυτές κατηγορίες ανθρώπων έχουν διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων από το μέσο άνθρωπο...

  Καλό υπόλοιπο Κυριακής, πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή και η ανάλυσή σου. Ίσως να είναι κι έτσι.

   Διαγραφή
 4. Αγαπα τον εαυτό σου...ειναι ..λέω εγώ συνφωνώ ομως και με την Φιλία...ΖΗΣΕ..!!!άρπαξε την ζωή απο τα μαλλιά και δώστης να καταλαβει......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θεωρώ ότι οι 2 αυτές εντολές α) αγάπα τον εαυτό σου και β) ζήσε
   δημιουργούν ένα συνδυασμό εντελώς εγωϊστικό. Με δεδομένες αυτές τις δύο εντολές μάλλον έρχεται μακράν πίσω από το εγώ ο πλησίον μας.
   Δεν έχω πειστεί ιδιαίτερα Ρούλα μου εκτός αν μου δώσεις κάποια άλλη ανάλυση όπου το δικό μου μυαλό δεν φτάνει.
   Φιλιά πολλά.

   Διαγραφή
  2. η γνώμη μου και μόνο...ειναι αυτή και δεν έχει σχέση με εγωισμό Φλωρα μου αν αγαπάς τον εαυτό σου δεν εχει καμία σχέση με το να αγαπάς τον πλησίον σου ..δεν τον αγαπάς (τον εαυτό σου) εγωιστικά ...τον προσέχεις εννοώ να εισαι καλά στην υγεία σου..και το ζήσε.... εννοώ... να ζούμε την καθε στιγμή μας σαν να ειναι η τελευταία ..να κάνουμε αυτό που μας κανει να νιώθουμε όμορφα στα συναισθήματα μας.. οι πράξεις μας δείχνουν τον χαρακτήρα μας...το ίδιο όμορφα μπορείς να νιώσεις οταν κανεις και καποιον άλλον να νιωσει χαρά με οποιανδήποτε τροπο ..εννοειται χωρίς ανταλαγμα..με αυτή την σκεψη το εγραψα ..δεν ξερω αν σου έδωσα ανακαταλαβεις τι εννοούσα...

   Διαγραφή
  3. Ρούλα μου δεν πιστεύω να ήμουν επιθετική. Με τον τρόπο που το αναλύεις πράγματι πρέπει να φροντίζουμε και τον εαυτό μας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει εκπαίδευση από νηπιακή ηλικία. Εγώ ξέρεις μάλλον δεν εκπαιδεύτηκα καλά σ' αυτό.

   Διαγραφή
  4. Καθόλου δεν το είδα σαν επίθεση...Φλωρα μου..ισως εγώ δεν το έθεσα το θεμα σωστα...πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας να ειμαστε γερές για μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδια μας πρώτα και στα εγγονια μετά ...αυτό το μαθενεις αγαπη μου με τα χρόνια και την πείρα της ζωής..μην ανησυχείς θα το καταλάβεις μεγαλωνοντας...οταν περασουν τα χρόνια και κοιταξεις πισω σου..και λές περασε η ζωή και δεν έζησα αυτα που ήθελα να ζήσω...μου αρέσουν και οι ανθρωποι που δεν το βαζουν κατω ..που παλευουν για τα πιστευω τους αγαπουν την ζωή...και δεν ειναι μοιρολατρες...αυτό ήθελα να σου γραψω... σου τα λέω με αγαπη ...και απο πείρα....σε φιλώ...

   Διαγραφή
  5. Ρούλα μου όσο γι αυτό έχεις δίκιο. Συνήθως είναι επώδυνο να γυρνάς το βλέμμα στο παρελθόν και να βλέπεις τι άφησε αυτό για σένα. Εγώ μέχρι στιγμής το μόνο που έχω πραγματικά πάρει σαν δώρο όλα τα χρόνια που έζησα είναι τα δυο υπέροχα παιδιά μουί και ο άντρας μου. Τίποτε άλλο αφού δεν διεκδίκησα ποτέ...

   Διαγραφή
 5. Θεωρώ, κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα ,ό,τι δεν ειναι και απο τα καλύτερα ποιήματα του Γκάτσου,βιαστικά γραμμένο θαρρείς ,και συγκεχυμένο ,μπερδεμένες έννοιες,ο καθε στίχος βγαζει διαφορετικό νόημα ,άρα ο καθενας το λαμβάνει κατα το δοκούν, εγω για παράδειγμα το συνδυάζω σε μια στροφή με την απιστία..
  Η μουσική επένδυση του Χατζηνάσιου έδωσε το καλύτερο αποτέλεσμα και ανέβασε το τραγούδι
  Πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι απόψεις των σχολιαστών..
  Καλή εβδομάδα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο συνδυασμός που κάνεις με την απιστία θεωρώ ότι ίσως εννοεί κάτι πολύ περισσότερο που είναι η ασυνέπεια στις υποχρεώσεις μας και η παράβαση άγραφων νόμων.
   Εγώ πάλι πιστεύω ότι αφήνει ο Γκάτσος επίτηδες πολλά ερωτηματικά.
   Ευχαριστώ πολύ πάντως για την άποψή σου. Ακόμη κι αν δεν είναι και δική μου άποψη γεννάει ερωτηματικά για εξέταση. Αυτό ήθελα.
   Φιλιά

   Διαγραφή
 6. Πάντα πίστευα ότι η ενδεκάτη εντολή έχει να κάνει καθαρά με την ελευθερία την προσωπική, την ελευθερία του πνεύματος, μια ελευθερία που είναι απαλλαγμένη από "πρέπει" και κανόνες ! Μια ελευθερία που την επιζητούν οι σκλαβοι αλλά την έχουν οι τρελοί, που δεν ακολουθούν το νορμάλ και το φυσιολογικό !
  Κι όσοι δεν τη σέβονται πονούν ...γιατί πονάει η ψυχή που δεσμεύεται και δεν ακολουθεί το δρόμο της ελεύθερα.........
  Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πολύ καλή δημοσίευση να πω! :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @iris, ευχαριστώ πολύ για την άποψή σου. Νομίζω ότι η ελευθερία είναι πολύ μεγάλο αγαθό υπακούει όμως κι αυτή σε νόμους. Δεν είμαι βέβαιη πως είναι αυτή η 11η εντολή όμως δεν παύει να είναι μια πολύ σοβαρή άποψη. Σ' ευχαριστώ και πάλι.

   Διαγραφή
 8. Πιθανόν η 11η εντολή να είναι η παρακάτω.
  ΚΕΙΜΕΝΟ

  "Ἐντολήν καινὴν δίδωμι ὑμῖν, ἵνα ἀγαπᾶτε ἀλλήλους, καθὼς ἠγάπησα ὑμᾶς, ἵνα καὶ ὑμεῖς ἀγαπᾶτε ἀλλήλους. Ἐν τούτῳ γνώσονται πάντες, ὅτι ἐμοὶ μαθηταὶ ἐστε, ἐὰν ἀγάπην ἔχητε ἐν ἀλλήλοις"

  ΕΡΜΗΝΕΙΑ

  "Σᾶς δίδω νέαν ἐντολήν νὰ ἀγαπᾶτε ὁ ἕνας τὸν ἄλλον. Καὶ νὰ ἀγαπᾶτε ἀλλήλους, καθὼς ἐγώ σᾶς ἠγάπησα, δηλαδὴ μὲ ἀγάπην πλήρη καὶ τελείαν. Ἔτσι θὰ μάθη ὁ κόσμος ὅλος, ὅτι εἶσθε ἰδικοί μου μαθηταί. Μόνον τότε, ὅταν ἔχετε ἀγάπην μεταξύ σας."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλησπέρα και από μένα!Φανταστικό τραγούδι και ερμηνεία..
  Αν κατάλαβα καλά η συζήτηση εστιάζεται περισσότερο στο τραγούδι.
  Θα ξεφύγω λίγο από αυτό.Πιστεύω ότι η λέξη εντολή σου δίνει την εντύπωση της επιβολής,
  υποδείξεις καθοδήγησης.Δεν πιστεύω ότι έχει αρνητική χρεία αλλα ακούγεται σαν να αφαιρεί το δικαίωμα της
  κρίσις και πρωτοβουλίας στον άνθρωπο.δεν είναι τυχαίο ότι οι χαζοί υπολογιστές με λεξιλόγιο 0/1 ακολουθώντας τις σωστές εντολές φτάνουν να κάνουν όλα αυτά που βλέπουμε σήμερα.
  Κατά τη γνώμη μου οι 10 εντολές είναι ένας μπούσουλας βασικών κανόνων συνύπαρξης μιας κοινωνίας.Είναι απαραίτητες λόγω της φύσης του ανθρώπου και του σύμπαντος που τείνει στην εντροπία.
  Μερικοί τις έχουν ανάγκη λειτουργούν καλύτερα με αυτές και τις ακολουθούν κατά γράμμα,άλλοι τις απεχθάνονται και ότι τους λένε κάνουν το αντίθετο.
  Για την εποχή και τις συνθήκες που δόθηκαν αν δεν ήταν θεϊκή παρέμβαση,ήταν σίγουρα μια ιδιοφυές κίνηση ενός ανθρώπου που έδωσε κοινή πίστη και κώδικα επικοινωνίας στο λαό του.
  πολλές φορές βλέπουμε μη λειτουργικές εντολές να τηρούνται χωρίς κανένα νόημα απλά γιατί πέρασαν στην αρχή σαν σωστές και παγιώθηκαν.
  Τώρα η 11τη εντολή..έννοια φανταστική,εντολή άγραφη..δεν μπορεί να μείνει κανείς σε μια ερμηνεία.Ποια είναι η αιτία που κάνει κάποιον να προσθέσει μια εντολή ακόμα?
  Πιθανόν να είναι
  -Η ελευθεριά του πνεύματος και της βούλησης έναντι σε όλα αυτά που βάζουν όρια στη ζωή και στη σκέψη μας(κοινός αγνοήστε όλα τα παραπάνω..xaxaxaxaxax)
  -προσπάθεια ορισμού μικρότερων ομάδων με κοινά χαρακτηριστικά σε ένα μεγαλύτερο σύνολο που ακολουθούν μια παραπάνω εντολή από όλους τους άλλους.δίνοντας τους ακόμα ένα κοινό χαρακτηριστικό.
  -συμπλήρωση κάτι του οποίου είναι ατελές και έχει κάποιο κενό.
  Το πιο ενδιαφέρον όμως πιστεύω είναι να λέει ο καθένας και την δική του εντολή έτσι όπως την φαντάζεται.νομίζω ότι η δική μου εκδοχή για την 11τη εντολή που θα δινόταν στον ανθρώπινο είδος θα ήταν

  Επιβιώστε με οποιοδήποτε τρόπο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλα καλά αλλά το συμπέρασμά σου το θεωρώ πολύ ακραίο.
   Εννοώ ότι το "Επιβιώστε με οποιοδήποτε τρόπο" εμπεριέχει θεμιτά και αθέμιτα μέσα.
   Εκεί διαφωνώ αλλά επειδή τυχαίνει να σε ξέρω, μήπως εσύ ζεις αυστηρά κάτω από κανόνες (που μόνος σου βάζεις για να είσαι σωστός)και αυτό εσωτερικά σου δημιουργεί καταπίεση;
   Μήπως επειδή δεν εκπαιδεύτηκες να ζεις με αυτή την εντολή σου λείπει η απόλυτη έκφραση του ανθρώπου χωρίς περιορισμούς;
   Όπως και να 'χει αυτό το blog σέβεται και τις πλέον ακραίες αντιλήψεις και ιδέες και είναι το σωστό μέρος για να τις καταθέτει κάποιος.
   Επίσης ευχαριστώ πολύ που σκέφτηκες βαθιά και μας εμπιστεύτηκες τις απόψεις σου.
   Θα είμαστε εδώ και θα σε περιμένουμε σε κάθε μας ανάρτηση.
   Φιλιά.

   Διαγραφή
 10. Ανώνυμος8:15 μ.μ.

  Ζήσε ελεύθερα (ή ελεύθερος) αλλά μην αδιαφορείς (ιδίως μην αδιαφορείς για τους άλλους) γιατί αλλιώς θα σκλαβωθείς (μεταφορικά και κυριολεκτικά)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Φυσικα η η Νανα μας ΔΕΝ ειναι υπερτιμημενο ταλεντο.Οσι το λενε μαλλον εχουν προβλημα με τα ατυτια τους.Εδω την παραδεχτηκε ενας bob Dylan και οχι μονο....Αντιθετα η Νανα στην Ελλαδα ειναι αδικημενη.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ανώνυμος12:21 μ.μ.

  νομιζω ότι η εντεκατη εντολη είναι να μην χανεις ποτε την ελπιδα...να ελπιζεις παντα για κατι καλυτερο οσες ευκαιριες κι αν χαθουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Τράβα να βρεις τον Μωυσή
  και ξαναρώτατον κι εσύ
  μήπως αυτός την ξέρει
  την ενδεκάτη εντολή
  που `ν’ ολοκάθαρο γυαλί
  και κοφτερό μαχαίρι.
  Ποία ήταν σύμφωνα με την παράδοση η ενδεκάτη άγραφη εντολή του Θεού προς τον Μωυσή ;
  Να ελευθερώσει τον λαό του Ισραήλ από την Αίγυπτο και να τους οδηγήσει στην γη της επαγγελίας, άρα ενδεκάη άγραφη εντολή ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή