Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Γλυκό σταφύλι

Καλησπέρα σας,

πρώτη μέρα σήμερα στην Αθήνα,
μετά από 1 μήνα στο νησί, καταλαβαίνετε.
Ξυπνάω πρωί πρωί και δεν πίνω ούτε το καθιερωμένο γάλα μου από τη φούρια......
Με το φως της ημέρας το σπίτι φανέρωσε τη σκόνη σε όλο το μεγαλείο της.
Δεν χρειάζεται να σας πω λεπτομέρειες.
Μπαλκόνια, παντζούρια, τζάμια, έπιπλα, κ.λ.π.
σκέτη Μαίρη Παναγιωταρά....
Και τότε βλέπω πως το ρολόϊ είχε προχωρήσει αρκετά,
κόντευε 11, και στο σπίτι δεν υπήρχε ούτε μία ντομάτα....
Τρεχάτε ποδαράκια μου, να πληρώσω πρώτα λογαριασμούς που μου είχαν κάνει την τιμή να με επισκεφθούν όσο έλειπα και μου έκαναν την καρδιά μαύρη μόλις γύρισα.....
Κι αυτή η ΔΕΗ..... 
Παναγία βόηθα.....
Τι νομίζει πως είναι τα πεντακοσάρικα χαρτοπετσέτες; και τα χρεώνει έτσι ελαφρά τη καρδία.... 
Τέλος πάντων, ας μην γκρινιάζω.
Πλήρωσα τους λογαριασμούς και μετά σούπερ μάρκετ.

Εκεί στο νησί, δυστυχώς δεν βρίσκω την ποικιλία των λαχανικών που βρίσκω εδώ ούτε και τη φρεσκάδα.
Οπότε γέμισα λαχανικά και φρούτα το καρότσι μου. 
Να φάμε και κανένα λευκόσαρκο ροδάκινο πριν τελειώσουν.
Εκεί σχεδόν τα ξεχάσαμε.
Μεταξύ των άλλων βρήκα και πολύ ωραία σταφίδα. 
Χοντρούτσικη ρόγα ότι πρέπει για γλυκό σταφύλι.
Παρόλο λοιπόν που τα πόδια μου απ' την κούραση με πόνεσαν, μέσα σ' όλα τ΄άλλα ......., 


Έπλυνα  τα σταφύλια και μάδησα τις ρόγες. 
Τα έβαλα μέσα σε μια κατσαρόλα μαζί με ζάχαρη
και ψιλοκομμένη φλούδα λεμονιού και τα άφησα.
Τελείωσα τις δουλειές μου και άναψα το μάτι.
Έβρασα το σταφύλι μέχρι που έδεσε το σιρόπι του.
Στο τέλος έριξα 1 κουταλιά μέλι και χυμό λεμονιού
και το άφησα να πάρει μια βράση ακόμη.

Έγινε θαύμα. 

Μόλις τελείωσε έβαλα λίγο σε ένα πιατάκι για να το δοκιμάσω και αφού πήγε καλά η δοκιμή έβαλα σ' ένα μπωλ και στραγγιχτό γιαούρτι (light για δίαιτα - ποιά δίαιτα  ας μην το συζητάμε) με  γλυκό σταφύλι από πάνω για γαρνιτούρα και γλυκιά γεύση και ...... το απόλαυσα.
Και επειδή ήδη σας περιέγραψα την εκτέλεση της συνταγής πάμε λίγο ανάποδα να σας πω και τα υλικά της.



1350 γραμμάρια ρόγες σταφίδας
800 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
πολύ λεπτή φλούδα 1 λεμονιού 
(μόνο το κίτρινο - καθόλου άσπρη σάρκα)
χυμό 1 λεμονιού.




Το χρώμα  του γλυκού έγινε κεχριμπαρένιο.
Μου θυμήσε ένα  μαξιλάρι φιγούρας σε χρώμα  κεχριμπαριού με στρας, 
που είχα κεντήσει και ακόμη δεν το έχω ράψει. 

Καθώς καταλαβαίνετε με τα χρώματα του φθινοπώρου προσπαθώ  η δόλια να πάρω απόφαση πως πέρασε το καλοκαιράκι ανεπιστρεπτί.....
Τώρα είμαι πτώμα αλλά θεώρησα υποχρέωσή μου να σας δώσω τη συνταγή "γλυκό σταφύλι" όσο είναι καιρός να προλάβετε και σεις τη σταφίδα στα καλύτερά της.

Πρέπει να σας θυμίσω ότι 
αύριο είναι η τελευταία ημέρα
για να στείλετε τις ιστορίες - παραμύθια σας 
για το παιχνίδι μας "ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ".

Από μεθαύριο 7 Σεπτεμβρίου 2012 
μπορείτε να  δείτε όλες  τις ιστορίες - παραμύθια σε ανάρτηση 
να τις κρίνετε... και να τις βαθμολογήσετε....
(σύμφωνα με την προηγούμενη ανάρτησή μου):

  

10 σχόλια:

  1. Μπράβο Φλώρα μου και έψαχνα επειγόντως καλή συνταγή για γλυκό σταφύλι.
    Θα την τιμήσω λίαν συντόμως.
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου επιτυχία. Φιλάκια κι από μένα.

      Διαγραφή
  2. Καλώς ήρθες!Καλό φθινόπωρο!Κι εγώ γλυκό σταφύλι ετοιμάζω!Μόνο που το δικό μου είναι "νυχάκι"και πρέπει να του βγάλω τα κουκούτσια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δικό σου είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
      Εγώ είμαι λίγο τεμπέλα να το πεις... του εύκολου να πεις.....
      κάτι τέτοιο.
      Άντε καλοφάγοτο

      Διαγραφή
  3. Τέλειο το χρώμα του!!! Πρέπει να σου έγινε πολύ ωραίο!!! Θα την κρατήσω την συνταγή! Μας φέρανε κάτι σταφύλια με τεράστιες ρώγες αλλά θέλουν βγάλσιμο τα κουκούτσια οπότε δεν το αποφασίζω!! Την καλύτερη δουλειά έκανες με την σταφίδα! χιχι! Καλή υπομονή με τις δουλειές!! Όσο για την ΔΕΗ.. μην το συζητάς...
    Καλή σου ημέρα, Φλώρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σε σένα Τina Pippo.
      Δεν θα αποφάσιζα κι εγώ να φτιάξω γλυκό σταφύλι αν έπρεπε να το ξεφλουδίσω ή να βγάλω τα κουκούτσια.
      Οπότε όταν βρεις σταφίδα είναι πολύ εύκολο.
      Δεν θα σε παιδέψει καθόλου.

      Διαγραφή
  4. Για σου Φλορα με τα ωραία σου γλυκά......τι μας κανεις καλέ;;; σκετος πειρασμο΄ς ειναι το γλυκό σου ..εκανα και εγώ αλλα με μικρες ρόγες εδω στην Κρητη το λενε σουλτανί αψέκαστο....μονο που εβελα πολύ ζαχαρι και σιγουρα θα μου ζαχαριάσει αν το ανοιξω το βαζ΄κι τωρα ειναι διαφανές πολύ ωραιο....να το βλεπω.....μου τρέχουν τα ΄σαλια..χι..χι.. μονο γλυκα του κουταλιού τρώω....οτι και νάναι ακομα και ζαχαριασμένα....χι..χι..το δικόσ ου εγινε υπέροχο φαινετι εξ άλλου.. θα κρατήσω την συνταγή για το επόμενο.... φιλακια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mόνο μια λύση υπάρχει στο πρόβλημα με το σταφύλι σου.
      Να το φας γρήγορα και έτσι δεν θα ζαχαρώσει....
      Εγώ αυτό θα έκανα

      Διαγραφή
  5. Σε ευχαριστούμε πολύ για τις οδηγίες! Φαίνεται πολύ νόστιμο! Μπράβοο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mακάρι να έρθετε να σας κεράσω. Μου λείπετε.

      Διαγραφή