Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

Κατσικάκι λεμονάτο και κολοκυθάκια φούρνου μούρλια.

Το Σαββατοκύριακο αποφάσισα να καλέσω τους αγαπημένους μας φίλους.
Τελικά το ραντεβού μας ορίστηκε για την Κυριακή το μεσημέρι. 
Είχα λοιπόν φούριες,  αν και όχι πολλές, γιατί έχουμε συνεννοηθεί ότι, για να βλεπόμαστε συχνά δεν θα πρέπει να κάνουμε υπερβολές σε κόπο και έξοδα.

Τι θα έχει το μενού;
Εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα. 
Πάντα λοιπόν φτιάχνω μια κλασσική συνταγή και
μια συνταγή surprise, δικής μου έμπνευσης. 

Οι φίλοι μου κι εγώ τρώμε το κρέας "σαν σκυλιά" άρα το ένα θα ήταν σίγουρα κρέας. 
Τι κρέας ; Καμιά σκέψη. Στον καταψύκτη υπάρχει κατσικάκι Νάξου και περιμένει εθελοντές.
Αφού λοιπόν βρέθηκαν οι εθελοντές, αποψύχθηκε και έγινε κλασσικά λεμονάτο στην κατσαρόλα.
Απλά πράγματα μη φανταστείτε τίποτε διαφορετικό απ΄ότι κάνουν  οι περισσότερες νοικοκυρές.
Έπειτα αυτό μιλάει από μόνο του. Όταν η πρώτη ύλη είναι εξαιρετική δεν θέλει πολλά μπαχαρικά και κανακέματα το φαΐ. 
Τσιγαρίστηκε κομμένο σε κομμάτια, αλατίστηκε, πιπερώθηκε και εμπλουτίστηκε με σκόρδο. 
Σιγόβρασε  μέχρι που μαλάκωσε και στο τέλος 
2 λεμόνια στύφτηκαν και ο χυμός τους ανακατεύτηκε με μια κουταλιά αλεύρι.
Η φωτογραφία είναι χάλια αλλά το φαγητό πεντανόστιμο. 
Μέσα  στο   χυμό λεμονιού έπεσε και μια βαθιά κουτάλα από το ζουμί του κρέατος.
Όλο μαζί  ξαναμπήκε στην κατσαρόλα και πήρε μια βράση μαζί με το κρέας ίσα - ίσα για να δέσει η σάλτσα. 
(Πολλοί βάζουν corn flour για να πήξει η σάλτσα  αλλά εγώ νομίζω ότι το αποτέλεσμα με αλεύρι είναι πιο προβλέψιμο). 
Συνοδεύτηκε και με ρύζι basmati λευκό και αφράτο. 
Κάποια στιγμή θυμίστε μου να σας πω σε κάποια άλλη ανάρτηση τα μυστικά του τέλειου  basmati, όπως μου τα δίδαξε η περσίδα φίλη μου Παρίσα.  
Από το κυρίως λοιπόν ξενοιάσαμε. 
                                                                                               
Ο προβληματισμός μου ήταν τι άλλο να φτιάξω. 
Επειδή μου αρέσουν πολύ τα κολοκύθια τα στρογγυλά και είναι ένα από τα φαβορί μου γεμιστά στην κατσαρόλα με αβγολέμονο, αρχικά σκέφτηκα να τα κάνω με τον κλασσικό τρόπο. Όμως ήθελα να κάνω κάτι άλλο, άλλωστε  ήδη είχαμε ένα κλασσικό φαγητό το κατσίκι.
Σκέφτηκα να  φτιάξω  κολοκυθάκια στο φούρνο
Εκεί που ήμουν έτοιμη να αγοράσω κιμά, για παπουτσάκια η ανυπότακτη φύση μου μου επέβαλε να κάνω άλλου είδους γέμιση....
Γράψτε λοιπόν τη συνταγή που βγήκε τέλεια και ακολουθείστε την με κλειστά τα μάτια.......

α) προετοιμασία κολοκυθιών
Άδειασα το εσωτερικό από 10 κολοκύθια στρογγυλά.
Επειδή μερικά ήταν μεγάλα τα έκοψα στα δύο και σχηματίστηκαν 2 μπολάκια αντί για 1 μεγάλο κολοκύθι.
Τα ζεμάτισα 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό και μετά τα στράγγισα και τα αράδιασα στο πυρέξ.
Όμως επειδή αυτά έχασαν λίγο από τον όγκο τους, το κενό  στο πυρέξ αποφάσισα να το γεμίσουν ντομάτες.
Άδειασα λοιπόν 3 ντοματούλες  και έλιωσα το εσωτερικό τους στο multi. 

β)προετοιμασία γέμισης 

Άνοιξα μια μεγάλη κονσέρβα μανιτάρια κομμένα
Έκοψα 2 καρότα σε μικρά κομματάκια. 
Έκοψα επίσης σε κομματάκια το εσωτερικό από 2 κολοκυθάκια.
Ψιλόκοψα και 1/2 κιλό μπέικον και όλα αυτά τσιγαρίστηκαν ελαφρά. 
Άνοιξα και μια κονσέρβα  ντομάτα κονκασέ και την έριξα μέσα στα τσιγαρισμένα υλικά.
Αλάτισα , πιπέρωσα έκλεισα το καπάκι και τα άφησα να βράσουν 10 λεπτά. 
Μετά από τα 10 λεπτά έριξα μέσα και 1 φλιτζάνι του τσαγιού πλιγούρι.
Συνέχισε ο βρασμός μέχρι που το πλιγούρι ήπιε όλα τα ζουμιά. 

γ) Συναρμολόγηση των υλικών
Γέμισα τα κενά κολοκυθάκια με μπόλικη γέμιση (τουρλωτά).
Έριξα λίγο λαδάκι από πάνω και το χυμό  από τις 3 ντομάτες αφού τον αλάτισα λίγο. 
Μετά σκέφτηκα να κάνω και μπεσαμέλ να ρίξω από πάνω με τυρί, αλλά επειδή οι φίλοι μου δεν θέλουν να κουράζομαι πολύ (ψέματα λέω, δεν είχα κουραστεί καθόλου, απλώς  έτσι μου κάπνισε να μην κάνω μπεσαμέλ)
έριξα μπόλικο τριμμένο τυρί ρεγκάτο να σκεπαστεί όλο το πυρέξ.  

Το πυρέξ ετοιμάστηκε το Σάββατο, τοποθετήθηκε όπως ήταν στο ψυγείο και την Κυριακή μπήκε στο φούρνο. Ψήθηκε 60 λεπτά  στους 200 βαθμούς. Ρόδισε, καλοψήθηκε, οι μυρωδιές γέμισαν το σπίτι και ιδού το αποτέλεσμα. 
                                                                                                  (αδικημένο από τη φωτογραφία)
Βέβαια είχα και τζατζίκι στην κλασσικότατη μορφή που όλοι γνωρίζουν για να κάνει παρέα στα πολύ μακρυά φασολάκια σαλάτας (Κentacky wonders λέγεται η ποικιλία όπως μόλις πληροφορήθηκα από το διαδίκτυο).

Έψησα  στο φούρνο και πιπεριές με  λαδάκι, φέτα,  ντομάτα και ρίγανη, το λεγόμενο μπουγιουρντί

Έφτιαξα  μια χωριάτικη σαλάτα.

Είχα και αυθεντική γραβιέρα Νάξου.

Γλυκό δεν έφτιαξα........ Μάλλον δεν με άφησαν να φτιάξω, γιατί έπεσε τηλέφωνο από την xristin,  ότι δοκίμασαν νέα  συνταγή  της αδελφής της, την οποίαν θα  έφτιαχναν και θα μου  έφερναν το γλυκό έτοιμο. 

Το Κυριακάτικο μεσημεριανό τραπέζι στρώθηκε απλά, οι φίλοι μας ήρθαν και τα φαγητά τιμήθηκαν δεόντως. 
Το κρασάκι συνόδεψε τη συντροφιά μας και περάσαμε πολύ όμορφα, όπως περνάς όταν καλείς αγαπημένους  φίλους.
Τα γλυκά που μου έφεραν ήταν ωραιότατα και τα περιποιηθήκαμε μετά το φαγητό και πριν τον καφέ.
Η καινούρια συνταγή ήταν τύπου τούρτας. Ποτισμένα σαβαγιάρ με πορτοκάλι και πάνω τους σαντιγύ με γιαούρτι και πάλι σαβαγιάρ και πάλι σαντιγύ και στο τέλος κομματάκια ανανά με ψιλοκομμένο καρύδι.
Επίσης μου έφεραν και πολύ ωραίο χαλβά με κουκουνάρι και σταφίδες. 

Και πες πες πες ετσάκισε κι ο καναπές όπως λέει και το τραγούδι. Πέρασε η ώρα και η παρέα διαλύθηκε στις 9 το βράδυ.

Στα γρήγορα συμμάζεψα και βιάστηκα να μπω να σας δώσω τις συνταγές, γιατί ειδικά η 2η ήταν πρόσφατη έμπνευση, που πέτυχε κατά γενική ομολογία, και όφειλα να τη μοιραστώ μαζί σας.

Τώρα όμως καληνύχτα σας και καλή εβδομάδα να έχετε.

  Προπαντός μην ξεχάσετε
ΤΟ 2o ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΑΣ ΤΡΕΧΕΙ
 ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ
Πληροφορίες στο :  http://www.texnistories.blogspot.gr/2012/09/2.html











29 σχόλια:

  1. μια χαρά περάσατε..ε;
    το μενού,πεντανόστιμο!!
    καλό βράδυ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καληνύχτα και καλή ξεκούραση. Εγώ δεν έχω ύπνο.

      Διαγραφή
  2. Ναι, φάγαμε καλά!
    Η xristin έφαγε για πρώτη φορά πλιγούρι και μάλιστα μέσα σε ολοστρόγγυλα κολοκυθάκια(που τα βρήκες αυτά τα κουκλάκια καλέ,σαν ψεύτικα έμοιαζαν) και διαπίστωσε ότι η στενή παρέα που έκανε το πλιγούρι με το μπέικον, τα μανιτάρια, το καρότο και την ντομάτα του έκανε πολύ καλό.
    Έφαγε και μπουγιουρντί η xristin και πρώτη φορά δεν έριξε τα μπινελίκια της όπως κάθε φορά με το μπουγιουρντί της εφορίας που της έρχεται και της ανεβάζει την πίεση.
    Εν κατακλείδι,στις Φλώρας τρως καλά Φλώρα μου,μην σου πω του δίνεις και καταλαβαίνει.
    Άντε βρε,σκέψου τι θα μας μαγειρέψεις την επόμενη φορά να σκάσουν από την ζήλια οι φίλοι σου μπλογκεράδες για την περιποίηση που απολαμβάνουμε εμείς οι λίγοι και εκλεκτοί. χα!χα!χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι τραβάει η ψυχή σας θα σας μαγειρέψω.
      Γράψε όμως και συ καμιά ιστορία.

      Διαγραφή
    2. Θα την γράψω, αλλά να ξέρεις ότι αυτές οι 5 λέξεις θα μου αφαιρέσουν 5 χρόνια από την ζωή μου!
      Το κρίμα στό λαιμό σου!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή βδομάδα!!Βλέπω ότι περάσατε όμορφα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα και για σένα.
      Ναι περάσαμε όμορφα πραγματικά.

      Διαγραφή
  4. καλημέρα φλωρα σου εχω παράπονα πριν αναρτήσης το βραδυ τετοιες θεΪκές γευσεις δηλαδη το ναξιοτικο κατσικάκι ενοώ σκεψου και αυτούς που από δευτέρα ξεκινάνε διαιτα και πρωίπρωί εβρασαπατατες για για να αρχισω δίαιτα και βλεπω 8 η ώρα τετοιες εικόνες απαπα δεν θα ξαναανοίξω τον υπολογιστή Δευτέρα . παντως να εισαι καλα εσυ καιη οικογενεια σου και ασ ζηλευουμε λισγουλακι εμεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μην ζηλεύεις και να αφήσεις τις βραστές πατάτες.
      Όσο για το επόμενο κατσικάκι, να είσαι σίγουρη ότι θα είναι αφιερωμένο στην αφεντιά σου να το φας και να το ευχαριστηθείς, αν είμαστε καλά, πρώτα ο Θεός.

      Διαγραφή
  5. Κλαυδία10:10 π.μ.

    Φλώρα μου καλημέρα, μόλις διάβασα την ανάρτηση και μου τρέξανε τα σάλια...!!! Πρώτον τρέχω για κολοκυθάκια, δεύτερον πάντα καλά να περνάτε και να υπάρχει διάθεση για παρειστικες μαζώξεις και τραπεζώματα φίλων !!! Είναι το μόνο που δεν θα άντεχα να περικόψω.....Για οικονομία θα ψήσω στο φούρνο και μία τυρόπιττα "ξυπόλητη" για να αξιοποιήσω περισσεύματα τυριών μαζί με το τρίμμα φέτα που θα αγοράσω...
    Για το κατσικάκι δεν έχω λόγια....μόλις χθές έφτιαξα το δικό μου, κλασσικά, με πατατούλες στο φούρνο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλαύδια οι φίλοι στο τραπέζι δεν απολαμβάνουν μόνο.
      Προσφέρουν χαρά και αγαλλίαση ψυχής. Επομένως αφού δρουν
      και ως φάρμακο στα φαρμάκια μας, δεν τους περικόπτουμε ποτέ,
      ούτε αυτούς ούτε το φαγητό που τους προσφέρουμε.
      Και όταν δεν θα έχουμε τέτοιο φαγητό οι αληθινοί φίλοι
      θα έρθουν ακόμη και αν τους βγάλουμε φακές ή ρεβύθια ή φασολάδα.
      Εσύ το ξέρεις ότι το φαγητό είναι απλά η πρόφαση, όχι η ουσία.

      Διαγραφή
  6. Σλουουουουουουουρπ!
    Φλωρίτσα, γεια στα χέρια σου, άξια νοικοκυρά!

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα κούκλα μου και σε σένα.
      Όσο για καλή νοικοκυρά εγώ θα έλεγα απλά σαράντα χρόνια φούρναρης,
      καλά όχι 40 αλλά 33....Κοντεύω να πάρω σύνταξη και ως μάγειρας....

      Διαγραφή
  7. Πολύ νόστιμα φαίνονται όλα!! Αλλά όταν έχεις καλή παρέα, όλα όμορφα δεν φαίνονται;
    Σου εύχομαι πάντα να σε περιτριγυρίζουν άνθρωποι που σε αγαπούν και να περνάς υπέροχα Flora!
    Όμορφη ημέρα να έχεις και μια γλυκιά εβδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστώ για τις υπέροχες ευχές σου.
      Και συ καλή εβδομάδα να έχεις.

      Διαγραφή
  8. Αυτά μη τα γράφεις να τα διαβάζουμε εμείς οι - πολύ - χοντροί !
    Είσαι νοικοκυρά ! Διάβασα στην γυναίκα μου την συνταγή για τα κολοκυθάκια. Την βρήκε ενδιαφέρουσα και την ξαναδιάβασα για να την γράψει.
    Για το κατσίκι, πάνω κάτω την ήξερε.

    Ο χαλβας όμως που σου έφεραν με σταφίδες και κουκουνάρι.... ααααχ ! Αλλος μεγάλος πειρασμός ! και έχω και ζάχαρο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, πρόσεχε καλέ μου φίλε το ζάχαρό σου γιατί είναι ύπουλο πολύ.
      Και αν στεναχωριέσαι με το χαλβά να πεις στη γυναίκα σου όταν θα φτιάχνει να σου κάνει και σένα μικρές μεριδούλες με το κουτάλι για να μην ξεφεύγεις πολύ.

      Διαγραφή
  9. Μια χαρά περάσατε με τέτοια μπερκέτια τι άλλο θέλατε??
    Και οι συνταγή σου γράφετε για καθημερινή όταν θα'χω κέφι και όρεξη για δημιουργία!

    Πάντα τέτοια εύχομαι να'χετε με τους φίλους
    και να μας δίνεται και μας να γλύφουμε καμιά φωτό:))

    Φιλιά θαλαλασσινά για καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεκτά τα θαλασσινά φιλιά σου και ανταποδίδω.
      Εύχομαι και σε σένα ανταμώματα με φίλους που δίνουν δύναμη και φτιάχνουν τη διάθεση.

      Διαγραφή
  10. Φλώρα τα στρογγυλά κολοκυθάκια τα πέρνω και εγώ αλλά την συνταγή σου ούτε που την φανταζόμουνα. Θα τα φτιάξω μόλις βρώ τέτοια κολοκύθια. Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη.
    Οσο για τα φασολάκια τα μακριά μήπως λες τα αμπελοφάσουλα??? Τα λατρεύω.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι ακριβώς αμπελοφάσουλα.Είναι πολύ πιο μακρυά και δεν έχουν σκληρές κλωστές.
      Δεν ξέρω πως τα λένε.

      Διαγραφή
  11. Πάντα τέτοιες "μαζώξεις" να έχετε και να περνάτε τέλεια!! Τα φαγητά σου φαίνονται πεντανόστημα!! Θα προτιμήσω τα κολοκυθάκια (που φαίνονται απίστευτα και σημειώνω την έμπνευση της στιγμής) γιατί με το κρεατάκι έχω ένα θέμα!! χαχα!
    Καλή εβδομάδα να έχεις, φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην παραλείψεις να τα μαγειρέψεις. Είναι πραγματικά νόστιμα και μυρίζουν όταν ψήνονται απίθανα.

      Διαγραφή
  12. Φλωρίτσα, περιττό να σου πω ότι μου τρέξανε τα σάλια ! Μου αρέσουν πολύ οι σάλτσες λαδολέμονο καθώς και τα κολοκύθια, όπως και να είναι. Ειδικά η φωτό με τα κολοκυθάκια είναι εντυπωσιακή !!! Πάντα τέτοια εύχομαι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φωτογραφία τα αδικεί. Είναι πολύ πιο εμφανίσιμα στην πραγματικότητα.

      Διαγραφή
  13. καλέ πόσα έφτιαξες? υπέροχα!! φιλάκια!! καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλή εβδομάδα.Δεν ήταν πολλά.
      Μόνο 2 φαγητά τα άλλα ήταν σαλατικά τζατζίκι και τυρί.

      Διαγραφή
    2. είναι ωραίο να περιποιείσαι τους καλεσμένους σου

      Διαγραφή